avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general PFA - obligatie plata CASS
Discuție deschisă în Contabilitate în general

PFA - obligatie plata CASS

In cazul in care o PFA este angajat cu contract de munca individual la o societate unde plateste CASS, mai plateste CASS si ca PFA?

Cu multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: MARIA MAGDALENA HISUM , Consultant credite si finantari 18:10, 23 Ianuarie 2010
doua legi care se bat cap in cap...

Semnati va rog acesta petitie daca doriti sa se renunte la aceasta abuziva dubla impozitare: PLATA CASS LA PFA care este si angajat.

[ link extern ]

Multumesc!
Referitor la obligativitatea declararii si platii CASS de catre persoanele care desfasoara activitati independente, eu consider ca aceasta actiune a statului este un abuz.
Articolul 215 din legea 95/2006 este edificator:

(1) Obligatia virarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care angajeaza persoane pe baza de contract individual de munca ori in baza unui statut special prevazut de lege, precum si persoanelor fizice, dupa caz.
(2) Persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii sunt obligate sa depuna lunar la casele de asigurari alese in mod liber de asigurati declaratii nominale privind obligatiile ce le revin fata de fond si dovada platii contributiilor.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.
Acest text este luat fix de pe site-ul CNAS
Deci, conform acestui articol, doar cei care angajeaza au aceste obligatii. Ulterior, pe parcursul legii, este de la sine inteles ca reglementarile se refera la cei care au angajati sau ASIGURATII, adica cei care au facut cerere, deoarece doresc sa fie asigurati, conform OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si familiale: EX: Art. 25 -
(3) Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.

In acest moment, se interpreteaza discretionar aceasta lege, caci asigurata este orice persoana din Romania, in calitate de cetatean, cf legii, si nu numai cetatenii romani. ASTA AR INSEMNA CA SI CEI FARA NICI UN VENIT SA ACHITE, CA SUNT ASIGURATI.

Articolul 257 reglementeaza modalitatea de plata pentru contribuabilii descrisi la art. 215.
O alta aberatie pe care am citit-o e in continuare, chiar daca nu ai venituri, ti se calculeaza contributia la minimul brut pe economie. Ce stat e asta care obliga oamenii sa achite taxe si contributii pe ceva inexistent?? Ar fi o incalcare a drepturilor garantate prin constitutie. Si, mai ales, daca ar fi fost asa, de ce nu s-a trimis nici o notificare contribuabililor care nu au achitat, si se trimit asa, brusc, la toata lumea? Conform aceleiasi legi in baza careia notifica CAS persoanele acum, asiguratii au dreptul sa fie informati macar o data pe an despre situatia lor.DECI NU E NICI O SCUZA sa aiba pretentii dupa aproape 4 ani.
Mai sunt multe interpretari eronate, dar ideea principala e ca nu trebuie facuta o petitie nu numai pentru cei care sunt angajati in alta parte, deoarece si cei care nu sunt angajati in alta parte nu pot fi obligati sa plateasca CASS daca nu au angajati si daca nu doresc sa se asigure. Dupa cum bine stiti, e necesara o cerere pentru a te asigura.De ce trebuie cerere, daca sunt asigurat obligatoriu, si daca mi se spune ca sunt asigurat, unde e cererea pe care am depus-o, de ma notofici acum?
Pur si simplu, eu cred ca a fost luata situatia de la Registrul Comertului si a fost notificata toata lumea, fiind o ocazie nemaipomenita de a specula legea si de a mari bugetul, in mijlocul acestei crize.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata la casa de pensii si casa de sanatate ioana81 ioana81 buna ziua.Sotul meu lucreaza in calitate de persoana fizica autorizata( instructor auto),cotizeaza la casa de pensii pt. vechime si la CAS si as vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Pfa - cas - cim AC12345 AC12345 Buna ziua, O intrebare, nu reusesc sa ma lamuresc. Am un pfa din 2010, si doar in acel an am avut incasari. In acelasi timp sunt si angajata din 2007 ... (vezi toată discuția)
Plata cass la ii cristiclaudiu cristiclaudiu Buna ziua. Pana in luna ianuarie 2013, am avut deschisa o intreprindere individuala. In afara de aceasta am mai desfasurat activitatea de agent de asigurari, ... (vezi toată discuția)