De curand mi-am cumparat un apartament si la semnarea contractului final am fost surprinsa de faptul ca se semneaza un singur contract care ramane in original la notar, iar proprietarul si vanzarii primesc doar cate un duplicat. Ce se intampla daca:
1. daca notariatul intra in 'faliment' la cine ajunge contractul de vanzare in forma autentica?
2. in absenta contractului, cum mai pot demonstra ca sunt proprietarul apartamentului (exista vreo institutie a statului care are aceasta evidenta)?
3. ce il impiedica pe notar sa vanda apartamenul unei alte persoane?
4. Cum pot revinde apartamentul avand doar Duplicatul?
5. daca vechiul proprietar nu este de acord sa merga la notar sa semneze Declaratia pe Proprie Raspundere pentru primirea banilor pe apartamentul cumparat, exista vreo forma legala prin care , in baza unu document furnizat de banca (de exemplu), sa am un document similar acestei Declaratii(din cate am inteles este nevoie de aceasta declaratie in cazul vanzarii ulterioare a imobilului)
1. Arhiva notarului public o veti gasi la camera notarilor
2. Proprietatea asupra apartamentului o dovediti cu un extras de carte funciara
3. Semnatura proprietarului vanzator + celelalte cereri si documente atasate unei vanzari imobiliare
4. Puteti revinde oricand, in baza unui extras de carte funciara in forma autentica
5. -
Raspunsuri>
1. Arhiva notarului va fi preluata de alt notar sau Uniunea Nationala a Notarilor Publici
2. Solicitati eliberarea unui duplicat notarului unde ati inhcieat contractul de vanzare-cumparare sau oricarui alt notar din tara.
3. la intrebarea 3.ma abtin sa va raspund .....
4. Cum il vindeati si daca aveati originalul
5. Inteleg ca s-a instituit privilegiul vanzatorului pt.un rest de pret ramas neachitat. In acest caz mergeti la notar cu vechiul proprietar si ii dati restul sumei acolo unde va da si o declaratie ca a primit restul pret. Fara aceasta declaratie nu puteti radia din Cartea Funciara privilegiul vanyatorului. Asadar, nu faceti greseala sa ii dati banii fara sa aveti declare in forma autentica de la el ca i-a primit. Cartea Funciara nu primeste altfel de declaratii pt.radiere decat in forma autentica. Daca i-ati dat deja banii, nu a declarat ca i-a primit si nu va intelegeti cu el, trebuie sa deschideti actiune in instanta .
In contractul de vanzare-cumparare se specifica pretul platit pentru apartament ,daca fostul proprietar semneaza inseamna ca a si primit banii.Notarul nu va poate vinde apartamentul asa usor....Nu are buletinul dvs in original ,plus ca daca vinde prin absurd unui om si va bate la usa acel om el, notarul este pasibil de inchisoare insemnand ca adio meserie de notar,ramane cu cazier si nu se va mai angaja.