avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu postantal sau concediu pt cresterea copilului?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu postantal sau concediu pt cresterea copilului?

Buna ziua!
Sunt mamica unui bebelus de 1 an si jumatate si insarcinata in 6 luni cu cel de-al doilea copilas. Momentan ma aflu in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la 2 ani. Intrebarea mea este: pot beneficia de cele 126 de zile de concediu prenatal/postnatal? Sau am dreptul doar la cele 42 de zile de concediu postnatal?
M-ar interesa sa iau toate cele 126 de zile de concediu prenatal/postnatal deoarece financiar m-ar avantaja acest lucru. Trebuie sa ma adresez unitatii angajatoare pt intreruperea actualului concediu de crestere si ingrijire a copilului si sa fac o cerere de intrare in concediul prenatal? Sau care este procedura ce trebuie urmata?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Cel mai recent răspuns: eKa_2012 , utilizator 16:37, 3 Octombrie 2012
1. Deoarece al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 nu veti mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) ci veti intra direct din CCC1 in CCC2 in ziua urmatoare aceleia in care primul copil implineste 2 ani.

2. Pe perioada dintre data nasterii celui de al doilea copil si pana se va termina CCC1 veti primi, pe langa indemnizatia pentru CCC1, cate 600 lei lunar.

3. Indemnizatia pentru C CC2 este aceeasi ca si pentru CCC1 dar:
- nu mai mult de 3400 lei daca optati pentru varianta pana implineste copilul 1 an;
- nu mai mult de 1200 lei daca optati pentru varianta pana implineste copilul 2 ani.

4. Cand se naste al doilea copil faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2 (anexati la cerere si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil).

5. - Angajatorul va emite o decizie de prelungire a suspendarii CIM.
- Cu o copie dupa aceasta decizie si cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil mergeti la Primarie si solicitati indemnizatie pentru CCC2.
- Tot atunci solicitati si cei 600 lei lunar pe perioada de la nasterea celui de al doilea copil si pana se termina CCC1.


Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc mult pentru raspuns! Mi-ati fost de mare ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului laura333 laura333 am un baietel care pe 19 oct implineste 2 ani, tb sa nasc un alt baietel in jurul aceleiasi date, intrebarea mea ar fi: daca nasc pe 19 oct, intru direct in ... (vezi toată discuția)
Ccc in cazul nasterilor suprapuse melcsy melcsy Buna ziua. situatia in care persoana care se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza OUG nr. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere al doilea copil RoxanaAB RoxanaAB Buna seara, As fi bucuroasa daca m-ati putea lamuri intr-un aspect, cu atatea schimbari de legislatie nu mai stiu unde sa ma uit. Situatia este in felul ... (vezi toată discuția)