avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioade asimilate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioade asimilate

"Studiile postuniversitare de specializare" care dau dreptul de a profesa in alta specializare sunt considerate sau nu perioade asimilate, de vreme ce se poate ocupa in baza lor o alta ocupatie???
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:30, 21 Septembrie 2013
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevazute la alin.(1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.

2. Asadar este vorba de invatamanul universitar si nu postuniversitar.

3. Pentru pensii nu conteaza ce studii aveti, ce functii si ce ocupatie ci numai contributia pe care o platiti pentru pensie.
In afara de perioadele de contributii efective pentru pensii, cand se calculeaza pensia la sfarsitul perioadei active, se adauga la vechime si perioadele asimilate, respectiv perioada studiilor? Daca masteratul

www.avocatnet.ro/content/for...

ar putea fi considerat perioada asimilata studiilor, studiile postuniversitare de specializare de ce nu?? O specificare clara in lege care da si care ba ar fi fost binevenita.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Garname, utilizator
1. In raspunsul meu am redat din Legea 263/2010:
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.


2. Studiile postuniversitare (masterat si doctorat) fiind dupa studiile universitare nu mai pot fi considerate si ele perioade asimilate stagiului de cotizare deoarece se ia in consioderare o singura perioada de studii.

4. Perioadele asimilate stagiului de cotizare sunt valorificate in cazul pensiei pentru limita de varsta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studii ciclul bolognia zxcv zxcv De ce nu se iau in calcul la pensie studiile de master efectuate in sistemul Bologna, el [masterul] facand parte din studii superioare de lunga durata. Casa de ... (vezi toată discuția)
Facultatea=vechime dalis dalis as vrea sa stiu daca facultatea e considerata vechime in urmatoarele conditii: am lucrat din timpul facultatii pe post de 'functionar' stare care a continuat ... (vezi toată discuția)
Perioada masterului este considerata vechime in munca? iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, Am incheiat contractul de munca pe data de 7.01.2011 cu acordul partilor. Nu mi-am gasit de lucru si as vrea sa ma inscriu la somaj, va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)