avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... studii ciclul Bolognia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

studii ciclul Bolognia

De ce nu se iau in calcul la pensie studiile de master efectuate in sistemul Bologna, el [masterul] facand parte din studii superioare de lunga durata.
Casa de pensii a spus ca nu ia in calcul masterul deorece face parte din "studii postuniversitare".
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:57, 25 Februarie 2013
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevazute la alin.(1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
...

2. Parioada de masterat este o perioada de studii postuniversitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioade asimilate Garname Garname \\"Studiile postuniversitare de specializare\\" care dau dreptul de a profesa in alta specializare sunt considerate sau nu perioade asimilate, de vreme ce se ... (vezi toată discuția)
Armata, studiile universitare si vechimea noiklosa noiklosa Buna ziua, 1. Durata petrecuta de o persoana in facultate este considerata drept vechime in munca numai la calculul vechimii necesare pentru primirea ... (vezi toată discuția)
Decizie pensie fara toti anii de facultate aidu aidu Am primit decizia, in care au fost retinuti aproape 11 ani vechime, dintre care 5 asimilati (facultate). Cand am depus dosarul am anexat 1 singura diploma de ... (vezi toată discuția)