avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz sau demisie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz sau demisie?

am lucrat o luna de zile la patron si din cauza neintelegerilor dintre noi nu m-am mai dus la munca,Am nevoie de preaviz sau trebuie sa fac cerere de demisie?Eu nu m-as duce sa mai fac cerere imi afecteaza vechimea daca nu fac cerere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 23 Septembrie 2013
In perioada de proba (90 zile) contractul poate inceta la initiativa oricarei parti printr-o simpla notificare. Bafta!
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2013
trandafir2, moderator
@ cica elena

Incetarea raportului de munca prin demisie poate avea loc cu sau fara preaviz, conform art.81 C.mun.

Incetarea raportului de munca fara acordarea unui preaviz poate avea loc :
- in baza art.55 lit.b C.mun., incetarea c.i.m. cu acordul partilor

- pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia (art.31 alin.3 C.mun.)

Vechimea in munca este condiderata munca prestata in temeiul unui contract individual de munca . Altfel spus, perioada cuprinsa intre data inceperii activitatii si data de incetare a c.i.m., indiferent de motiviul incetarii raportului de munca.
Cu tot respectful, art 81 spune clar ca trebuie sa existe un termen de preaviz, iar doar angajatorul are dreptul de a renunta la acesta. Angajatul nu are acest drept.
Chiar si incetarea cim in virtutea art. 55b "la o data convenita de acestea". Imi pare a fi evident a se referi la data exirarii termenului de preaviz negociat, ori la data renuntarii totale sau partiale a angajatorului.
Demisia clar presupune preaviz, faptul ca angajatorului este de accord nu il exonereaza pe angajat de respectarea prevederilor contractuale.
@nikol. Atentie la diferenta intre art.55 (b) acordul partilor si art.55 (c) vointa unilaterala. Art.81 este in completarea art 55(c).
Art.81 alin.8 C.mun. la ce se refera? Nu la demisie fara preaviz?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cristinaardelean cristinaardelean Buna ziua, Sunt in perioada de proba si angajatorul nu este de acord sa imi accepte demisia la zi. Ce pot face in aceasta situatie? (vezi toată discuția)
Demisia incazul contractului pe perioada determinata claudiastoi claudiastoi Buna seara! Am si eu o intrebare, luni, in 30.01 am incheiat un contract pe perioada determinata din data de 01.02-01.04, urmand ca astazi 31.01 sa urmez un ... (vezi toată discuția)
Demisie nicoleta78 nicoleta78 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in problema cu care ma confrunt. In cursul zlei de ieri mi-am dat demisia de la compania unde lucram. Am ... (vezi toată discuția)