avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua !

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in problema cu care ma confrunt.

In cursul zlei de ieri mi-am dat demisia de la compania unde lucram. Am scris demisia de mana, seful mi-a semnat , stampilat si a scris aprobat - pe copia mea ( eu am scris in demisie ca vreau sa demisionez incepand cu data de 18.11.2014).

Apoi ieri seara, m-a sunat contabila firmei , cum ca trebuie sa revin la firma sa imi inchei activitatea cu Acordul ambelor parti.- art. 55, lit B.

Eu stiam ca daca sunt in perioada de proba de 90 de zile, pot pleca fara sa fac acel preaviz, dansii spunandu-mi ca daca nu semnez cu Acordul ambelor parti trebuie sa fac acel preaviz de 20 de zile. Eu nu ma mai pot intoarce in acel loc oribil.

Doresc sa stiu daca sunt obligata sa imi dau demisia cu acodrul ambelor parti , pentru ca nu mai vreau sa fac acel preaviz de 20 de zile.( in contract eu am 90 de zile perioada de proba, iar in cazul demisiei 20 de zile lucratoare de preaviz).

Va multumesc frumos !

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:45, 19 Noiembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Sunt trei situatii diferite :
- incetarea c.i.m. cu acordul partilor , art.55 lit.b C.mun.

- incetarea c.i.m. prin demisie , art.81 C.mun.

- incetarea c.i.m. pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, art.31 alin.3 C.mun.

In prima situatie, nu se acorda preaviz, iar c.i.m. va inceta la la data realizării acordului de vointa al partilor sau la data stabilită de părţi.

In a doua situatie, regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz numai in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.) sau acesta renunta total la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.).

In cea de-a treia situatie, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

La ce data ati inceput activitatea ?
Cele 20 de zile de preaviz in cazul demisiei se aplica dupa perioada de proba de 90 de zile. In perioada de proba, printr-o notificare scrisa puteti denunta contractul.
harramaia a scris:

Cele 20 de zile de preaviz in cazul demisiei se aplica dupa perioada de proba de 90 de zile.
........



Prevederile privind preavizul in cazul demisiei se aplica si in perioada de proba.


Eu inteleg altceva din art. 31 alin.3 din Codul muncii:

Art. 31
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.


ca doar prin acea notificare poate inceta contractul de munca in perioada de proba, iar "demisia" de care spune nicoleta78 trebuie asimilata acelei notificari.

Alte discuții în legătură

Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Contract de munca alexapaula alexapaula Buna ziua, Am semnat un contract de munca pe o perioada de 6 luni ca asistent vanzari. In momentul de fata sunt in perioada de proba. As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Preaviz sau demisie? cica elena cica elena am lucrat o luna de zile la patron si din cauza neintelegerilor dintre noi nu m-am mai dus la munca,Am nevoie de preaviz sau trebuie sa fac cerere de ... (vezi toată discuția)