avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mostenire si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mostenire si partaj

sunt casatorit din anul 1994 .am inceput un divort in luna februarie 2013 si, ca orice divort, este cred perioada cea mai aiurea din viata unui cuplu. am mai avut 2 divorturi anterioare, in speranta ca lucrurile in casa se vor indrepta si casnicia va urma un fagas normal . din nefericire nu s-a intamplat asta .
in momentul de fata am o femeie pe care am cunoscut-o de aproape 1 an si sunt cu ea, in sensul ca wekeend-ul il petrec cu ea baietelul ei de 12 ani si fiica mea. in restul saptamanii sunt acasa la mine . am o fiica de 14 ani care nu vrea sa stea cu maica-sa , si pe care sper din toata inima ca instanta sa mi-o lase mie , la acest moment stam eu, sotia si fata intr-un imobil din doua corpuri ce apartine parintilor mei . este un corp de casa mai vechi, si un corp de casa nou, lipit de cea veche . corpul de casa noua l-am ridicat impreuna cu parintii mei si cu sotia. toate materialele de constructie, autorizatia de constructie , instalarea de gaz metan, energie electrica, racordarea la sursa de apa si canal, toate sunt pe numele tatalui meu ,
la moartea parintilor mei, in urma tastamentelor lasate intre parintii mei si mine, am devenit mostenitorul intregii mase succesorale. in acest act succesiune , nu figureaza ca proprietar decat eu, fiul lor. nu am frati sau surori.
sotia cere in instanta acum partajul intregii mase succesorale, daune morale , pastrarea numelui , si ramanerea in una din corpurile de casa .
ce spune legea in situatia asta ? mostenirea face obiectul partajului, sau nu ? restul cererilor nu sunt o problema atat de grava chiar, dar ma intereseaza despre mostenire si partaj.
va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: nicomarco , utilizator 22:54, 3 Iunie 2015
Sa castige prin actiune de partaj e exclus in opinia mea, cat nu poate face dovada ca e coproprietar. Prin partaj doar impartiti ce aveti in comun ca si bun, nu i se constituie drept de proprietate.
Poate avea un drept de creanta daca dovedeste aportul sau la constructie.
Daca dovedeste ca voi sotii ati construit casa pe terenul parintilor, ar putea reusi, dar are nevoie sa faca alta cerere, nu numai de partaj.


Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
E foarte dificil, ar obtine mai usor un drept de creanta. sper, totusi, ca aveti avocat in dosar.
am avocat in dosar, doar ca dna. judecator, la insistenta avocatului sotiei, vrea sa faca partajul cu tot de inseamna el. cu evaluare, expertiza, si asta in ciuda faptului ca aproape totul este procurat da parintii mei . astept sa vade ce va mai fi pe parcurs, viata e plina zi de zi de surprize.....
Pai indiferent de cine e procurata averea aia, fie ea si de mine, instanta tot trebuie sa administreze probele, ca altfel se antepronunta si vi se caseaza hotararea, oricat de favorabila si frumoasa vi s-ar parea.
Adica e in avantajul dv. sa se "faca partajul cu tot ce inseamna el".
in final, s-a terminat si divortul. Cu toate actele depuse la dosar, judecatoarea a hotarat ca sotia trebuie sa aiba parte la casa, si a stabilit un drept de creanta, ceea ce din punctul meu de vedere, anuleaza drepturile ce decurg din succesiunea facuta in urma deceselor ambilor parinti, in care se stipuleaza si se arata ca tot ce este in ,, ograda noastra,, imi apartine mie, mostenitorului , si in sensul acesta se aduc si toate actele in original, provenienta materialelor de constructie, autorizari, si tot ceea ce decurge dintr-un astfel de demers.......
.dar,, justitia e oarba , nu ? asa se spune.....,,
credeti ca e corecta o astfel de decizie?

Alte discuții în legătură

Divort cu partaj rothmans rothmans Sunt casatorit de 14 ani, am 2 copii de 9 si 12 ani, sunt din Bucuresti. Casa si terenul le-am dobandit inainte de casatorie, prin act de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! - partaj bunuri dobandite in timpul casatoriei vioricaluchian vioricaluchian Poate puteti sa ma ajutati si pe mine ca nu stiu ce sa mai cred si sunt disperata. Sunt casatorita cu sotul meu de 33 de ani, avem 3 fete care sunt maritate. ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa deces ByOn ByOn buna ziua.am trait in concubinaj de 2 ani si ne-am casatorit de 2 luni.el impreuna cu parintii lui au o curte cu 2 corpuri de casa.toti 3 sint propietari in ... (vezi toată discuția)