avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mostenire si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mostenire si partaj

sunt casatorit din anul 1994 .am inceput un divort in luna februarie 2013 si, ca orice divort, este cred perioada cea mai aiurea din viata unui cuplu. am mai avut 2 divorturi anterioare, in speranta ca lucrurile in casa se vor indrepta si casnicia va urma un fagas normal . din nefericire nu s-a intamplat asta .
in momentul de fata am o femeie pe care am cunoscut-o de aproape 1 an si sunt cu ea, in sensul ca wekeend-ul il petrec cu ea baietelul ei de 12 ani si fiica mea. in restul saptamanii sunt acasa la mine . am o fiica de 14 ani care nu vrea sa stea cu maica-sa , si pe care sper din toata inima ca instanta sa mi-o lase mie , la acest moment stam eu, sotia si fata intr-un imobil din doua corpuri ce apartine parintilor mei . este un corp de casa mai vechi, si un corp de casa nou, lipit de cea veche . corpul de casa noua l-am ridicat impreuna cu parintii mei si cu sotia. toate materialele de constructie, autorizatia de constructie , instalarea de gaz metan, energie electrica, racordarea la sursa de apa si canal, toate sunt pe numele tatalui meu ,
la moartea parintilor mei, in urma tastamentelor lasate intre parintii mei si mine, am devenit mostenitorul intregii mase succesorale. in acest act succesiune , nu figureaza ca proprietar decat eu, fiul lor. nu am frati sau surori.
sotia cere in instanta acum partajul intregii mase succesorale, daune morale , pastrarea numelui , si ramanerea in una din corpurile de casa .
ce spune legea in situatia asta ? mostenirea face obiectul partajului, sau nu ? restul cererilor nu sunt o problema atat de grava chiar, dar ma intereseaza despre mostenire si partaj.
va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: nicomarco , utilizator 22:54, 3 Iunie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dvs ati mostenit prin testament acele corpuri de imobil si sunteti unic succesor , asa cum ati si precizat. dar, asa cum v-au sugerat si colegii mei, instanta ii putea acroda un drept de creanta fostei soti, in ceea ce priveste imbunatatirile, renovarile, autorizatiile pe care le-ati efectuat/obtinut in timpul casatoriei cu dansa.
chiar daca erau toate pe numele dvs., le-ati facut in timp ce erati casatoriti.

puteti ataca hotararea instantei de judecata, daca nu sunteti de acord cu ce s-a decis in acest caz.
buna seara. stiti care e culmea ? toate constructiile si modificarile , au fost facute de tatal meu, pe numele lui, toate bunurile figurand la cel moment pe numele lui,de altfel nici acum nu le/am trecut pe numele meu inca. si de la moartea parintilor mei nu am mai facut nimic in sensul de imbunatatiri sau modificari structurale . totul e asa cum au lasat ei.
hotararea de divort fiind definitiva si irevocabila , mai are sens sa o atac intr-un alt proces?
Ce a hotărât exact instanta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu vad nimic culmea. Culmea mi s-ar parea ca din doi soti unul sa investeasca intr-un imobil si celalalt, desi sta acolo, sa toace banii pe cai verzi. Asta ar fi culmea.

Ceea ce e normal, e ca doi soti, indiferent pe numele cui investesc intr-un bun, sa investeasca impreuna. Asta inseamna ca, daca se despart, nu ramane unul dintre ei cu munca celuilalt, ci ii da o bucatica din casa sau o despagubire in bani.

Cred ca nu ati inteles de la bun inceput care e situatia, ca nu ati cerut explicatii suficiente si ati cheltuit bani inutili intr-un proces, cand va puteati intelege cu doamna. V-am spus din toamna ca e probabil un drept de creanta.
Sanse reale ca unul dintre soti sa nu fi facut nimic la un bun comun sunt foarte mici, de regula se intampla cand unul dintre soti are un viciu costisitor.
Dv. va bazati toate argumentele pe numele pe care s-a autorizat constructia, or pe ce nume ar fi, nimeni nu se poate imbogati fara justa cauza, ci trebuie sa returneze banii altuia de care s-a folosit la ridicarea imobilului.
Va multumesc pentru intelegere si explicatii.Important este ca dupa doi ani de procese, s-a terminat. Chiar nu mai conteaza ce si cum se imparte, atat timp cat copilul a ales sa stea cu mine. Asta este cel mai important acum .
Va doresc tot binele din lume .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu partaj rothmans rothmans Sunt casatorit de 14 ani, am 2 copii de 9 si 12 ani, sunt din Bucuresti. Casa si terenul le-am dobandit inainte de casatorie, prin act de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! - partaj bunuri dobandite in timpul casatoriei vioricaluchian vioricaluchian Poate puteti sa ma ajutati si pe mine ca nu stiu ce sa mai cred si sunt disperata. Sunt casatorita cu sotul meu de 33 de ani, avem 3 fete care sunt maritate. ... (vezi toată discuția)
Partaj- imbunatatiri aduse imobilului socrilor 28lacra 28lacra Va rog sa-mi spuneti cum se face partajul in situatia in care cei doi soti au locuit intr-o locuinta construita de parintii unuia dintre soti (si pe terenul ... (vezi toată discuția)