avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire prin testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire prin testament

Buna seara.
O cunostinta vrea prin testament sa lase casa mostenire concubinului cu care convietuieste de multi ani.
Doamna are ca rude in viata pe tatal ei in varsta(mostenitor rezervatar) si un frate .
Intrebari referitoae la cotele parte din mostenire:
1. daca la data dezbaterii mostenirii vin tatal si fratele plus concubinul prin testament
2 daca vine numai fratele.iar daca nu mai e nici fratele daca poate veni copilul lui, evident plus concubinul.
multumesc mult
Cel mai recent răspuns: jack electro , utilizator 00:50, 8 Februarie 2014
Tatal si fratele sunt mostenitori rezervatari, protejati de legea romana. Concubinul nu este mostenitor. Poate sa ii faca testament concubinului insa este atacabil. Copiii fratelui vin la mostenire numai daca fratele nu mai este in viata.
Rezervatarii nu pot si lezati cu mai mult de jumatate din ce li se cuvenea legal.
Mai bine sa ii faca act de vanzare cumparare concubinului.

P.S. Later edit : scuzati, doar tatal este rezervatar !
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
trandafir2, moderator
Daca in situatia existentei unui testament in care este pomenit numai concubinul, la mostenire va veni doar concubinul si tatal care e rezervatar iar fratele nu va primi nimic. E corecta interpretarea?
Cat este cota tatalui din mostenire ca mostenitor rezervatar unic?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa parinteasca luiza44 luiza44 sunt un pachet de nervi am umblat din notar in notar si fiecare are varianta lui....... va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema, tata a ... (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Mostenitori si cotele ce le revin Marius275768 Marius275768 A murit mama, apoi a murit fratele si apoi a murit tata si eu am ramas singura. Fratele meu nu a fost casatorit dar are 2 copii legitimi. Dupa moartea mamei si ... (vezi toată discuția)