avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare pe numele comodantului
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare pe numele comodantului

Va salut.Am un autoturism pe care il folosesc in baza unui contract de comodat,pe termen nelimitat.Intrebarea e : ii pot face asigurare pe numele meu??
Cel mai recent răspuns: AlinAlinAB , utilizator 17:30, 13 Octombrie 2013
De putut, daca vreti sa aruncati banii, o puteti face, chiar daca nu sunteti proprietar. Veti gasi un broker de asigurari sa va faca un RCA pe o masina apartinand altcuiva, dar atunci cand si daca veti avea nevoie de ea, chiar asiguratorul va fi primul care va contesta polita, pe motivul ca nu sunteti proprietarul masinii. Deci, daca doriti sa fiti in legalitate, platiti dvs, RCA-ul, dar datele din contract sa fie cele din talon (adica ale proprietarului), facand abstractie de contractul de comodat (si asta chiar daca s-a inserat in contract ca utilizatorul are obligatia sa achite costurile pentru utilizarea normala a autovehiculului, inclusiv RCA), iar costurile sa va fie rambursate de catre proprietar. Datele din polita trebuie sa coincida cu cele din talon.
Corect este ca asigurarea sa fie facuta pe numele proprietarului.
Asigurarea ar trebui facuta de cel care foloseste masina in sensul platii.
Adica proprietarul ii da masina gratis si mai si plateste...
Nu e frumos asa...
In baza unui contract de comodat , dvs. puteti incheia asigurarea in felul urmator: Pe polita RCA sa fie trecut la "Asigurat" numele celui care se regaseste in certificatul de inmatriculare si la numele de "Utilizator", numele dvs. Intrucat, in practica exista foarte multe cazuri de acest gen, legiutorul a schimbat atat formularele cat si dispozitiile legale legea si a dat posibilitatea celui care foloseste efectiv un anume vehicul , dar nu este proprietarul acestuia, sa poata fi mentionat in contractul de asigurare.
Voi exemplifica prin Ordinul CSA nrt.14/2012, valabil pt.anul 2013 cele spuse anterior:

"TITLUL III
Contractul de asigurare

CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Art. 15. —(1) Se considera ca un vehicul este asigurat daca proprietarul sau utilizatorul acestuia are incheiat un contract de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu valabilitate in limitele teritoriale prevazute la art. 1 1 pct. 7 din Legea nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale celorlalte state semnatare ale Acordului multilateral, denumit in continuare asigurarea obligatorie de raspundere civila auto sau asigurarea obligatorie RCA.(2) Contractul de asigurare RCA se incheie cu un asigurator care are dreptul de a practica pe teritoriul Romaniei asigurarea obligatorie RCA".

Vizualizati si o polita de asigurare RCA pentru a vedea si mai bine rubricile la care am facut referire.
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2013
Doinita Stingaciu, Avocat
Evident ca platesc eu(comodantul) asigurarea!Cine ar fi destul de tembel in cat sa plateasca pt altul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rca sofer, nu proprietar silvia99 silvia99 buna ziua! ce risca un sofer, proprietar de masina, daca incheie polita rca pe numele tatalui sau si nu pe al lui? ce amenda/pnalizare risca daca este prins ... (vezi toată discuția)
Rca masina Ellen10 Ellen10 Buna ziua.stiti cumva daca se poate sa fac Rca-ul la masina pe numele tatalui, chiar daca masina este pe numele meu? Mentionez ca are procura de utilizator. ... (vezi toată discuția)
Lnchiriere masina pe firma nepynepy nepynepy Buna ziua , daca ma puteti ajuta cu , cateva raspunsuri in ceea ce priveste nelamurirea mea . Detin o masina proprietate privata si as dori sa stiu daca se ... (vezi toată discuția)