avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Raport Evaluare Riscuri profesionale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Raport Evaluare Riscuri profesionale

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 14 saptamani si azi am primit un Raport de Evaluare - Riscuri Profesionale si o Informare privind protectia maternitatii la locul de munca.
Eu fac naveta, dar in raport nu s-a mentionat acest aspect, la naveta fiind trecut NU. Am semnalat acest lucru in momentul in care am primit raportul, dar au zis ca "e, e greseala de computer, mai gresim si noi..."
.
Am om munca de birou, la calculator, mi s-a recomandat miscare de 10 minute o data la 2 ore de munca si atat.
Intrebarea mea este:

Daca se trecea corect in raport ca fac naveta la si de la serviciu (45 de KM, dureaza aproximativ 1 ora cu microbus naveta) se schimba ceva in recomandarile medicului? Se recomanda reducerea programului de lucru? Daca da atunci o sa insist sa se corecteze acest aspect. Daca nu, n-are rost sa-mi pun pe toata lumea in cap. :)

Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 18:27, 26 Septembrie 2013
Medicul care detine dosarul dvs. medical, este singurul in masura sa stabileasca ce este mai bine pentru dvs. ca viitoare mamica.
Formulati in scris catre angajator, cu nr. de inregistrare/ data, observatia dvs. la identificarea riscurilor profesionale. Omisiunea respectiva din raport, modifica gradul de risc calculat pentru locul dvs. de munca/ postul de lucru.
Naveta de 45 Km nu este o naveta usoara. Recomandarile medicului depind nu numai de activitatea dvs. la locul de munca ci si de traseul urmat de microbuz, de starea drumului, de mediul inconjurator (ploaie, vant, viscol, canicula, etc.), de confortul transportului, etc.
In fisa individuala de instruire ssm, pe prima pagina, trebuie sa aveti mentionata naveta respectiva, de la domiciliu la locul de munca si retur, orele intre care se efectueaza naveta si traseul de urmat in timpul navetei respective.
In ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 14 octombrie 2003
privind protecţia maternitatii la locurile de munca se specifica:

ART. 9
În cazul în care o salariata se afla în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) [salariata gravida , salariata care a născut recent , salariata care alapteaza ] şi desfăşoară la locul de munca o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alaptarii, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de munca ori, dacă nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
ART. 10
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sa îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicita concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pana la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.


ART. 13
În baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normală de munca din motive de sănătate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal ContSters243704 ContSters243704 cum pot sa obtin concediu de risc maternal.... si cum obtin indemnizatia de risc maternal?ce acte trebuiesc....la munk nus conditii grele, dar stau 6 ore p ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal si concediu de maternitate ContSters367675 ContSters367675 Buna ziua, sunt insarcinata in 5 saptamani, lucrez de 6 luni ca lucrator comercial si vroiam sa va intreb daca pot intra in concediu de risc maternal si de la ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal raluciii raluciii buna ziua, am o problema in legatura cu un concediu de risc matrenal. Pe baza actelor medicale de la 2 specialisti, medicina muncii mi-a acordat un crm de 120 ... (vezi toată discuția)