avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Notare somatii carte funciara
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Notare somatii carte funciara

Buna ziua. Am urmatoarea speta: cumparator de buna credinta, am dobandit imobil dupa ce am achitat catre banca creditul pe care il contractase vanzatorul si pe care il garantase cu ipoteca de grad I asupra imobilului in discutie. Banca a facut cerere de radiere a ipotecii (s-a radiat intr-adevar), dar nu m-a informat ca exista un dosar de executare impotriva unei societati in insolventa, la care vanzatorul meu era asociat unic, si in cadrul caruia intentiona ea - banca - sa noteze somatie de plata asupra imobilului in discutie. Ceea ce nu se astepta banca sa se intample a fost ca m-am miscat foarte repede, adica dupa radierea ipotecii m-am dus la notar, acesta a solicitat emiterea unui extras de autentificare, care a iesit FARA SARCINI (!!!), iar in urmatoarea zi am si incheiat contractul de vanzare-cumparare. Notarul a depus cerere de intabulare a dreptului meu de proprietate, dar surpriza - prin aceeasi incheiere de intabulare, OCPI a notat si somatia pe care a solicitat-o banca. Am depsu plangere la registratorul sef, care a respins-o motivand ca cererile isi produs efectul de la data depunerii, indiferent de data la care se emite incheierea de solutionare. Precizez ca intr-adevar, somatia a fost depusa inainte de emiterea extrasului de autentificare, dar nu a fost solutionata, iar la data emiterii acestuia cartea funciara era libera de sarcini, ceea ce s-a si mentionat in mod expres in extras.
Din cate am citit eu in legea cadastrului, in perioada de valabilitate a extrasului de autentificare se produce o blocare a cartii funciare exact in starea in care se gaseste ea in momentul emiterii extrasului si se permite notarea exclusiv a actelor juridice pentru care s-a solicitat blocarea, in speta de fata contractul de vanzare-cumparare, orice alte cereri urmand a fi respinse. Impotriva incheierii de respingere a registratorului sef am facut plangere la judecatorie, dar si instanta mi-a respins-o pentru aceleasi considerente ca si registratorul sef. Acum m-am trezit cu un imobil care este proprietatea mea, deci nu poate fi executat silit de catre banca (aceasta avand creanta fata de fostul proprietar), dar nici nu il pot instraina intrucat are sarcini pe care nu le pot stinge, decat daca achit un credit care nu este al meu. Ce solutii am? Multumesc
Cel mai recent răspuns: vulpedepadure , utilizator 17:08, 27 Septembrie 2013
Formulati contestatie la executare,in care aratati ca debitor de fapt si de drept este ex-proprietarul beneficiar al creditului neachitat
La asta m-am gandit chiar in prima faza, dar a expirat termenul pentru formularea de contestatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere ipoteca vanzator ! Polescu_Paul Polescu_Paul In 1998 am cumparat un apartament prin credit ipotecat.In contract s-a precizat ca plata se va face prin linie de credit deschisa de banca in contul ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
Intabulare si extras de carte funciara ivanovici34 ivanovici34 Buna ziua, Intampin cateva probleme si am nevoie de ajutorul dvs, va voi explica mai jos problema cu care ma confrunt; In urma cu o luna de zile ... (vezi toată discuția)