Carmenk a scris:
Contractul face dovada raporturilor dintre părți și a întinderii mandatului.
Care contract, de asistenta juridica sau de mandat? Ca ele se dovedest diferit, unul conform legislatiei generice, celalalt in baza legii speciale.
Dacă se contestă întinderea mandatului, contractul în baza căruia s-a dat, face dovada, în fața instanței.
Aceeasi intrebare, contractul nu face dovada raportului dintre parti daca ne referim la contractul de asistenta juridica. In cazul lui, imputernicirea avocatiala face dovada tafa de terti, contractul poate fi prezentat in caz de probleme intre partile lui.
Ca instantele il cer cand li se nazare lor, sa-l ceara nu-i ilegal.
Contractul de asistență juridică prevede, oricum, că părțile pot conveni să fie adus la cunoștința terților contractul.
Da, da' pentru ce in cazul nostru? Ca de cele ce esti imputernicit scrie in imputernicire... ca sa ma repet asa... :D
În concluzie: de regulă divorțul e personal, dar sunt 4 excepții când divorțul se transează prin reprezentant.
Eu cred ca divortul e personal si in acel caz... Pentru ca tu, ca avocat, nu poti raspunde la interogatoriu, acesta fiind personal... Insa mandatarul cu procura speciala notariala poate...
Astfel, procura asta notariala "transfera" termporar exercitarea unor drepturi personale, ca exceptie de la faptul ca nu se pot incheia acte privitoare la drepturile personale nepatrimoniale...
De-aia zic eu ca e diferenta si ca se trateaza diferit, cel putin in practica, cele doua procuri...
Dar, repet, e numai o parare, iar daca o sustin atat de tare e pentru ca eu chiar cred in ea...
Nu vreau sa schimb ideile cuiva, poti merge pe oricare dintre variante, eu nu inteleg de ce e musai sa schimbi varianta deja aleasa... ca nu-ti aduce nimic bun in plus!!
Dar mi-e draga discutia...
Cred ca avocatul unei parti ar putea exercita drepturi personale nepatrimoniale ale clientului, unele macar... daca se schimba legislatia...
Dar nu stiu cat de pregatiti sunt juristii sa-si asume o astfel de marire a puterilor lor... nu cred ca suntem pregatiti, ca profesie, ca nivel calitativ al serviciilor noastre, al modului in care ne tratam clientii... si nu numai noi.
Temeiuri poti gasi multe si pentru ideea ta, adicatelea impotriva a ceea ce sustin si cred eu, dar practica nu stiu cat o sa-ti dea instanta dreptate, ca mai bine va sufla in iaurt decat sa se friga... zic eu!