avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Dezmembrarea proprietatii comune
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Dezmembrarea proprietatii comune

buna ziua locuiesc intrun imobil unde suntem doi proprietari, casa cu etaj,parterul casei este a mea iar etajul are alt proprietar,mai avem curte in curte doua garaje,iar in cf. 1/2 este partea mea si 1/2 partea celuilalt,intrebarea mea este cum putem impartii legal? daca pentru dezmembrare trebuie sa dea acordul si celalalt proprietar? sau daca pot sa vand partea mea altcuiva? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: totyox , utilizator 22:40, 1 Octombrie 2013
Pai daca in CF este prevazut ca jumatate este al dumneavoastra si cealalta jumatate a vecinului, asta este, sunteti proprietar pe ceea ce aveti in acte. Ce sa impartiti si cu cine sa impartiti?
problema este ca nu este prevazut in cf.care parte este a mea exista o singura cf din care rezulta ca jumatate este a mea si nu rezulta care anume este partea mea.si doresc sa vand partea mea,trebuie dezmembrat ?sau pot sa vand si asa? multumesc
Dupa cum spuneti in primul mesaj in acte un proprietar detine parterul iar celalalt etajul. Celelalte parti (acoperis, terenul de sub casa, curtea, calea de acces, scari...), sunt in proprietate comuna si fiecare din cei doi proprietari de apartamente au o cota indiviza din aceasta proprietate comuna proportionala cu suparafata utila a fiecarui apartament.
Atunci cand se vinde proprietatea individuala (apartamentul de la parter sau de la etaj) noul proprietar va avea aceiasi cota indiviza din tot ce este comun.
Partea comuna nu se separa ci se transfera noului proprietar odata cu transferul de proprietate a apartamentului.
Mergeti cu actul de proprietate la un notar si nu va costa nimic sa vada concret ce scrie in acesta si o sa va spuna daca sunt necesare alte demersuri pentru vanzare.
multumesc,dar din acte nu rezulta care anume este partea mea etaj sau parter,o folosim la o intelegere dinaintea sa se termine constructia.si intelegerea nu prea functioneaza (imobilul a fost construit de catre parinti si asa a fost impartit verbal asta e a ta iar asta e a celuilalt dar din pacate nu ne mai intelegem )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare pivnite + pod ContSters22096 ContSters22096 imobil cu 1 etaj. X este proprietar al parterului. Y detine proprietatea pentru etajul 1 al aceluiasi imobil (casa). atat X, cat si Y detin in proprietate ... (vezi toată discuția)
Cote indivize pod avb_grup avb_grup Buna ziua, Intr-un imobil care are demisol parter, etaj si pod (mansardat partial) exista initial un singur proprietar, dupa moartea caruia raman [b]doi ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviză: am cumpărat o jumătate din parterul unei case + etajul și mansarda în totalitate. am cotă indiviză pe partea de sub jumătatea de parter care nu e a mea? andreea2016guest andreea2016guest Buna seara! Am cumparat o casa cu jumatate de parter, etaj si mansarda, dar cealalta jumatate din parter apartine unui alt proprietar cu alta intrare/curte si ... (vezi toată discuția)