avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare pivnite + pod
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare pivnite + pod

imobil cu 1 etaj.
X este proprietar al parterului. Y detine proprietatea pentru etajul 1 al aceluiasi imobil (casa).
atat X, cat si Y detin in proprietate cate 2 pivnite.
podul imobilului este detinut in coproprietate de X si Y, la fel si curtea casei. X ii propune lui Y sa cumpere si cele 2 pivnite ale acestuia din urma + partea din pod ce ii apartine lui Y.
Daca podul este detinut in copropritate, fara a fi determinata suprafata detinuta de fiecare, cum poate Y sa ii vand lui X partea sa de pod?
pe de alta parte, pentru ca Y sa ii vanda lui X pivnitele trebuie sa faca dezmembrare cadastrala? Ce trebuie sa faca Y pt a putea vind fara problem pivnitele si partea de pod care ii revine?
Pe de alta parte, exista riscul ca X sa revendice o parte mai mare din curte pe motiv ca proprietatea lui din imobil (dupa ce cumpara pivnitele si podul) este mai mare decat cea a lui Y? Sau curtea nu este afectata in niciun fel de operatiunea mentionata.
O alta chestiune: daca X va dori la un moment dat sa mansardeze imobilul, mansardarea se va putea face fara acordul lui Y?
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 08:03, 20 Iulie 2016
Fiind vorba despre imobil de locuit in comun,exista parti individuale si parti comune
Fiecare coproprietar conditionat de suprafata proprietatii sale detine o anumita cota indiviza din partea comuna=curte,pod,cale acces,etc
Mansardarea se va putea face numai cu acordul coproprietarilor care detin in comun partea comuna podul=peste care se intentioneaza executarea de mansardare
dar daca X cumpara partea de pod a lui Y va putea sa mansardeze fara acordul lui Y?
pe de alta parte, pt a putea vinde pivnitele si podul este necesar ca Y sa procedeze la dezmembrarea acestora si sa deschida un CF nou pt pivnite&partea din pod care ii revine sau poate sa vanda fara dezmemebrare?
In primul rand este nevoie de apartamentarea acelui imobil si obtinerea de carti funciare individuale pentru x su pentru y. Fiecare proprietar poate face ce vrea cu proprietatea lui, inclusiv partile comune indivize prevazute in cote parti. Proprietarul podului poate schimba destinatia acestuia, din pod in spatiu de locuit in vederea mansardarii fara a cere acordul vecinului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cote indivize pod avb_grup avb_grup Buna ziua, Intr-un imobil care are demisol parter, etaj si pod (mansardat partial) exista initial un singur proprietar, dupa moartea caruia raman [b]doi ... (vezi toată discuția)
Cate cadastre se pot face la un imobil picassoo picassoo Cate cadastre pot sa fac la acelasi imobil? Si daca pe cadastru vechi este scris 64 mp si mai jos apare 96 mp (ca fiind cadastru nou). Pot cumpara acest ... (vezi toată discuția)
Podul este accesoriu fata de apartamentele de la mansarda sau fata de cele de la nivelurile inferioare? avb_grup avb_grup Buna ziua, Intr-un imobil care are demisol parter, etaj si pod (mansardat partial) exista initial un singur proprietar, dupa moartea caruia raman [b]doi ... (vezi toată discuția)