avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Dobanzi si inflatia la zi pentru drepturi banesti ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Dobanzi si inflatia la zi pentru drepturi banesti castigate in instanta

Va rog cum se calculeaza actualizarea cu rata inflaţiei precum şi cu dobânda legală la suma respectivă, a drepturilor banesti castigate in instanta ?
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 21:27, 3 Noiembrie 2013
Urmare a unui proces cu angajatorul am castigat unele drepturi banesti ne acordate de acesta.
In cadrul executarii silite, expertul contabil a gresit si a stabilit o suma mai mare in sarcina acestuia.
A urmat procesul de contestare a executarii silite si angajatorul (cum era si normal), a castigat suma ce a fost incasata de mine nedatorat. In actiunea de contestare a executarii silite angajatorul a cerut si dobanda legala penalizatorie insa in dispozitivul hotararii judecatoresti instanta acorda doar "indexarea sumei cu dobanda legala incepand cu data de 15.06.2012 si pana la achitarea ei efectiva", fara a mentiona si "penalizatorie".
Intrebarea mea :
-care este nivelul dobanzii pe care trebuie sa-l achit contestatoarei in aceasta situatie?


Pentru a beneficia de raspuns de la mai multi utilizatori era bine daca deschideati o discutie noua. Postand intr-o discutie deja deschisa si venind cu alta intrebare, este posibil sa primiti raspuns doar de la moderatorul respectivei sectiuni si de la utilizatorii care au comentat la prima discutie, acestia fiind alertati prin sistemul avocatnet.

Trebuie respectata hotararea instantei de judecata.
Daca angajatorul nu este de acord cu hotararea instantei o va contesta la instanta superioara.
Vedeti daca hotararea instantei respective nu este cumva definitiva.
Buna ziua,

NCC Art. 1535 Noul cod civil 2014
Daunele moratorii în cazul obligaţiilor băneşti Executarea prin echivalent Executarea silită a obligaţiilor

Daunele moratorii în cazul obligaţiilor băneşti

(1) În cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadenţă, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenţă până în momentul plăţii, în cuantumul convenit de părţi sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu. În acest caz, debitorul nu are dreptul să facă dovada că prejudiciul suferit de creditor ca urmare a întârzierii plăţii ar fi mai mic.
(2) Dacă, înainte de scadenţă, debitorul datora dobânzi mai mari decât dobânda legală, daunele moratorii sunt datorate la nivelul aplicabil înainte de scadenţă.
(3) Dacă nu sunt datorate dobânzi moratorii mai mari decât dobânda legală, creditorul are dreptul, în afara dobânzii legale, la daune-interese pentru repararea integrală a prejudiciului suferit.

În prezent, Ordonanţa nr. 13 din 24 august 2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar prevede în art. 1 că: „(1) Părţile sunt libere să stabilească, în convenţii, rata dobânzii atât pentru restituirea unui împrumut al unei sume de bani, cât şi pentru întârzierea la plata unei obligaţii băneşti.
(2) Dobânda datorată de debitorul obligaţiei de a da o sumă de bani la un anumit termen, calculată pentru perioada anterioară împlinirii termenului scadenţei obligaţiei, este denumită dobândă remuneratorie.
(3) Dobânda datorată de debitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţiei respective la scadenţă este denumită dobândă penalizatoare.”
Se face distincţie între „preţul capitalului” sau împrumutul cu dobândă şi daunele moratorii sau de întârziere în executarea obligaţiei băneşti.
Rata dobânzii legale remuneratorii se raportează la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României. Aceasta este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.
Cea penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale.


Ultima modificare: Duminică, 3 Noiembrie 2013
legalmgm, utilizator
Din pacate eu tot nelamurit sunt.
Instanta a hotarat ce a hotarat lasandu-ne acum pe noi sa "interpretam" ?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanzi moratorii prin actiune separata?? aidu aidu Instanta a admis dobanzi legale. Pot sa introduc actiune separata pt dobanzi moratorii?? Sau s\'a prescris?? (vezi toată discuția)
Actualizare drepturi castigate in instanta Rentzu Rentzu Buna seara. Intr-un proces cu fostul angajator, am castigat plata salariilor incepand cu 01.06.2011 pana la data reintegrarii efective pe post ( am obtinut in ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala la hotarari judecatoresti LUMI1971 LUMI1971 Sunt castigate in invatamant hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale.Cum se calculeaza pentru ... (vezi toată discuția)