avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... PFA
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

PFA

buna ziua!
am si eu o problema...la inceputul lui 2008 mi-a venit geniala idee sa imi scot un PFA...
dupa zile de umblat si asteptat dupa functionarii statului.. am reusit in sfarsit sa imi scot Autoriazatia si codul de inregistrare... dar pana acum a ramas in stadiu acela... din lispa de timp si alte motive...
am mers la finante pentru mai multe detalii... si un domn mi-a spus "nu ma intereseaza" , o alta doamna m-a amenintat cu nuj ce amenda ca intarziasem sa fac o delcaratie ca nu e functionabila...

acum in ultim moment am aflat ca pana la 1 aprilie trebuie sa imi "reinoiesc autorizatia"...

m-am saturat deja de sistemul romanesc, care se vede a fi pus impotriva celor care doresc sa faca ceva....

ce demersuri trebuie sa fac sa renunt la tot?
ce taxe trebuie sa mai achit?
ce anume este aceea reinoire a autorizatiei?

va rog sa imi dati si mie cateva raspunsuri... intrebari sunt multe.. raspusuri deloc...

va multumesc

Ordin CNAS nr. 617/2007, cu modificarile ulterioare,
ART. 7
(1) Persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira
trimestrial contributia aplicata asupra:
a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de
persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt
determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile
aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de
Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul
se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri
sunt determinate pe baza de norme de venit.
(2) In cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente ale caror
venituri sunt determinate pe baza de norma de venit si care beneficiaza de o
reducere a normelor de venit, cota stabilita de lege se va aplica la veniturile care
se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa, determinata potrivit
reglementarilor in vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
(3) Pentru veniturile realizate din activitati independente, contributia se plateste
de persoana care le realizeaza.

In concluzie @ fat frumos nu ati avut dreptate si pe aceasta cale trimit mai departe raspunsul oficial prmit de la CASMB
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
newbyy, utilizator
Bună,
Am 27de ani şi sunt PFA cu normă fixă din februarie 2009.
Aş avea şi eu nişte întrebări legate de cotizaţia la pensie. Sper să mă puteţi ajuta.

1. E obligatorie cotizaţia la casa de pensii la PFA cu normă fixă?
2. Dacă vreau să cotizez la casa de pensii, cât se plăteşte? De la casa de pensii mi-au spus că trebuie să plătesc 31.3% din cât declar. Este adevărat?
3. contează domeniul de activitate la cotizaţia la pensie?
4. Având în vedere că norma fixă mi-a fost stabilită la finanţe în funcţie de CAEN şi domiciliu/sediu, voi plăti cotizaţia la pensie raportată la norma fixă sau la o sumă pe care o voi declara pe un formular de la ei?
5. Trebuie să plătesc retroactiv dacă nu am plătit până acuma?

Vă mulţumesc anticipat!
buna ziua,

as vrea sa intaresc dorinta de a afla raspunsurile la intrebarile adresate de djionel82.

Multumesc anticipat
Da, si eu vreau raspunsurile la intrebarile lui dijonel82.
Eu chiar vreau sa imi fac contract de pensii pentru a nu pierde vechimea, dar nu imi dau seama unde ar trebui sa ma duc pentru a incheia un contract. Va rog - daca ati trecut prin asa ceva (in Bucuresti) sa imi spuneti si mie unde v-ati dus si ce ati facut.

Multumesc
In ceea ce priveste cotizarea la Fondul de Pensii, eu am fost indrumata de functionara de la Casa de Pensii cu sediul in Calea Vitan astfel:
1. Mi-a spus ca pot cotiza cu procentul calculat la salariul mediu brut pe economie (procent ce nu poate fi mai mic de o patrime din salariul mediu brut).
2. Mi-a explicat apoi ca daca sunt interesata de o pensie mai buna peste niste ani, voi putea schimba optiunea cotizand astfel cu un procent mai mare, eventual corespunzator veniturilor declarate ca PFA sau chiar mai mare in conditiile legii..
Daca retin exact (acum 1 an am facut contractul mi s-a solicitat buletinul (original si copie), cartea de munca si copie de pe declaratia cu venitul estimat ca dovada ca am o activitate independenta. Dupa circa o sptamana m-am prezentat pentru a semna aceasta declaratie. Plata cotizatiei se efectueaza lunar dar nu mai tarziu de ultima zi lucratoare a lunii pentru care se face plata.
Din ceea ce am retinut este obligatorie cotizarea atat la Fondul de Pensii cat si la Asigurarile de sanatate, acest lucru il stiu cel mai bine consilierii juridici ce activeaza pe acest site si probabil nu vor intarzia cu un raspuns edificator.
Succes in continuare:)

Alte discuții în legătură

Plata contributiei de sanatate se calculeaza din venitul brut sau din venitul net? bogdanblue bogdanblue Buna, As avea nevoie de un raspuns clar in legatura cu plata contributiei la sanatate. Am gasit diferite raspunsuri pe acest site si nu stiu care e ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere, persoana fizica cu venituri din activitati independente (asigurari) dannutzz dannutzz Am primit zilele trecute de la Casa de Asigurari de Sanatate Mures, o decizie de impunere pentru venituri din activitati independente, perioada 2008-2010 (1461 ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate pfa kblucian kblucian Am deschis PFA in anul 2003. Am fost instiintat de mai multe de ori de catre Casa de Asigurari de Sanatate, cum ca as avea o suma de plata la asiguraride ... (vezi toată discuția)