avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Anulare sau predare pasaport
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Anulare sau predare pasaport

Va rog frumos daca puteti sa imi dati un sfat cum sa procedez pentru a preda sau anula pasaportul Romanesc fara a face toate actele pentru a renunta la cetatenia romana!!!! De preferat ar fi sa il predau la un consulat in SUA, dar daca e imposibil ...e ok si la politie in Romania. Am citit legea 248/2005, am vazut si modificarile, am citit si HG 94/2006...nu am gasit nici o solutie legala care sa ii oblige pe cei de la ambasada sau politie sa imi elibereze o adeverinta din care sa reiasa ca am renuntat la pasaport! (La urma urmei nu cred ca e nici in interesul meu si nici al Romaniei sa aibe cu 1 sau x cetateni mai putini doar pt o formalitate!!!)
Sunt domiciliat in SUA si urmeaza sa fie procesate actele pt "security clearance". Desi Romania este tara NATO, iar SUA este toleranta fata de dubla cetatenie, cand este vorba de acordarea unui "security clearance"...daca ai si un alt pasaport in afara de cel american, mai ales daca acesta a fost eliberat dupa obtinerea cetateniei americane...problemele se complica, foarte mult!!!)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:33, 29 Octombrie 2013
Nu se poate anula un pasaport in termen de valabilitate iar de predat nu aveti cum pentru ca asta se face doar cand se renunta la cetatenia romana. Fiind cetatean roman cu domiciliul in strainatate pasaportul este si actul dvs. de identitate, nu doar document de calatorie. In opinia mea din partea autoritatilor romane nu aveti cum obtine o astfel de adeverinta.

In caz ca vi s-ar fura pasaportul (zic si eu) ati putea obtine o adeverinta ca nu il mai aveti de la politia americana insa nu stiu in ce masura v-ar putea fi de folos:

Art. 25 din Legea 248/2005*
(3) Furtul documentului de călătorie se declară de către titular sau, după caz, de către persoanele prevăzute la art. 20 alin. (2), de îndată, la cea mai apropiată unitate de poliţie din ţară sau, după caz, de pe teritoriul statului în care s-a produs evenimentul, solicitând eliberarea unei adeverinţe care să ateste declararea evenimentului respectiv.


[ link extern ]

Sunt cetatean SUA iar de calatorit sau identificat o pot face cu pasaportul American.
Dar daca pasaportul Roman "se deterioreaza" si ma prezint la un consulat al Romaniei in strainatate sau la Politia Romana cand sunt in vizita in tara, se poate sa imi fie eliberata o adeverinta din care sa reiasa ca nu il mai am si a fost anulat? Exista vreo alta posibilitate de anulare? Sau poate fi predat pe motiv ca nu il mai folosesc?
Multumesc anticipat!
Nu vi se poate anula, v-am explicat in primul mesaj de ce.
In legatura cu posibilitatea de a-l preda pe motiv de deteriorare sau nefolosinta si a solicita o adeverinta ca nu il mai aveti nu stiu ce sa va spun. In opinia mea nu puteti obtine asa ceva decat daca o persoana de decizie din cadrul Serviciului Pasapoarte isi asuma raspunderea ca sa va ajute. Cf. legii pasapoartele deteriorate se depun odata cu cererea pentru un nou pasaport.
Daca este deteriorat nu vad de ce titularul ar trebui sa fie obligat sa isi faca altul...in fine.
Dar daca pasaportul este furat sau (pierdut)? Nu ar trebui organele de politie din romania, sau consulare anuntate despre furtul lui? Iar in acest caz pasaportul nu este invalidat, radiat sau scos din evidenta? Nu i se elibereaza titularului o adeverinta cum ca a anuntat organele de politie sau consulatul? Daca nu se elibereaza adeverinta respectiva si peste o perioada de timp cel care a furat sau gasit documentul incearca sa comita infractiuni si se legitimeaza cu acel document? (Poate sa se duca la o banca si sa obtina un credit sau si mai rau...trece frontiera si ...etc) Iar daca nu se invalideaza cine raspunde in fata legii pentru NEinvalidarea acelui document care poate fi folosit in scopuri criminale daca posesorul nu are nici o hartie la mana cum ca a anutat autoritatile? Tot posesorul? Poate ca pagubitul nu are bani sa isi faca alt pasaport, sau nu vrea in acel moment...
Intreb si eu...
Multumesc!
Dupa opinia mea dvs, vreti sa ramaneti roman dar americanii sa nu stie. Este normal ca atata timp cat sunteti cetatean roman sa va demonstrati cetatenia legitimandu-va. Si dupa cum va scria si Ares_3 singura posibilitate de a va demonstra cetatenia este pasaportul. Acuma nu puteti sa va prezentati la ghiseu in fata aut. romane si sa spuneti ca sunteti cetatean roman dar nu doriti sa va recunoasteti si legitimitatea, ridicand actul de identitate. Pentru ce v-ar elibera o adeverinta cand va pot elibera pasaportul, dat fiind si interesul institutiei de a va pune in legalitate fata de statul roman. Desigur nu va poate obliga nimeni sa ridicati un document pe care nu il doriti, dar legal sunteti obligat a fii in legalitate si fata de statul roman nu numai fata de cel american si cum puteti fii altfel decat cu pasaportul? Se cam bat cap in cap. Restul cu furtul si banca, etc. e de poveste, fiecare raspunde in fata legii in functie de faptele sale. Daca v-ati pierdut pasaportul cu adevarat nu va ramane decat sa-l declarati pierdut sau furat, dupa caz. Numai ca adeverinta ca v-a fost furat vi se elibereaza de politie nicidecum de pasapoarte, care este o institutie aparte. Decizia va apartine.

Alte discuții în legătură

Pierdut buletin in italia alinamuntean alinamuntean Cumnatul meu si-a pierdut buletinul in Italia. Nu poate veni in tara. Se poate printr-o procura de la consultul din Italia sa i se faca alt buletin in tara, ... (vezi toată discuția)
Eliberare duplicat certificat de nastere Elenacristina Elenacristina care sunt pasii de urmat pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de nastere si a unui pasaport (care au fost furate) in conditiile in care persoana ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la cetatenia romana doranorge doranorge Buna ziua, In urma primirii cetateniei norvegiene sunt nevoita sa renunt la cetatenia romana in timp de un an, ca aceasta sa ramana valabila. Ce acte imi ... (vezi toată discuția)