avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Anulare sau predare pasaport
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Anulare sau predare pasaport

Va rog frumos daca puteti sa imi dati un sfat cum sa procedez pentru a preda sau anula pasaportul Romanesc fara a face toate actele pentru a renunta la cetatenia romana!!!! De preferat ar fi sa il predau la un consulat in SUA, dar daca e imposibil ...e ok si la politie in Romania. Am citit legea 248/2005, am vazut si modificarile, am citit si HG 94/2006...nu am gasit nici o solutie legala care sa ii oblige pe cei de la ambasada sau politie sa imi elibereze o adeverinta din care sa reiasa ca am renuntat la pasaport! (La urma urmei nu cred ca e nici in interesul meu si nici al Romaniei sa aibe cu 1 sau x cetateni mai putini doar pt o formalitate!!!)
Sunt domiciliat in SUA si urmeaza sa fie procesate actele pt "security clearance". Desi Romania este tara NATO, iar SUA este toleranta fata de dubla cetatenie, cand este vorba de acordarea unui "security clearance"...daca ai si un alt pasaport in afara de cel american, mai ales daca acesta a fost eliberat dupa obtinerea cetateniei americane...problemele se complica, foarte mult!!!)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:33, 29 Octombrie 2013
Mai usor cu pietrele de peste ocean. N-ati descoperit nimic ce nu vi s-a spus deja. In loc sa citati mai bine citeati atent si ce s-a scris deja in topic si ce scrie in lege.

Ati cerut asta:

o solutie legala pentru a preda sau anula pasaportul

Nu e prevazuta in lege, nu scrie niciunde cum puteti renunta la pasport.
In legatura cu anularea, da, deteriorarea il anuleaza, DAR
Distrugerea documentului de calatorie se declara de catre titular sau, dupa caz, de catre persoanele prevazute la art. 20 alin. (2), la autoritatea competenta, cu ocazia solicitarii eliberarii unui nou paşaport.
Ca ati putea solicita o adeverinta de predare a pasaportului pe motiv de deteriorare in care sa scrie si ca nu mai detineti alt pasaport nu rezulta de niciunde, v-am sugerat sa intrebati o persoana de decizie de la Pasapoarte daca v-ar elibera asa ceva.


nu am gasit nici o solutie legala care sa ii oblige pe cei de la ambasada sau politie sa imi elibereze o adeverinta din care sa reiasa ca am renuntat la pasaport!


Nici noi.
A nu avea pasaport (din orice motiv, pierdere, furt, deteriorare) nu este acelasi lucru cu a renunta la pasaport.
Adeverinta de la politie ca vi s-a furat sau ati pierdut un pasaport (despre care vi s-a scris, recititi prima pagina) dovedeste ca ati declarat furtul sau pierderea, nu ca nu aveti un nou pasaport. Nu este obligatoriu ca pierderea sa fie declarata la politie - se poate declara la ghiseu cu ocazia solicitarii unui nou pasaport.

In opinia mea ar trebui sa cereti raspuns de la Directia Generala de Pasapoarte: dgp.relatiipublice@mai.gov.ro
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdut buletin in italia alinamuntean alinamuntean Cumnatul meu si-a pierdut buletinul in Italia. Nu poate veni in tara. Se poate printr-o procura de la consultul din Italia sa i se faca alt buletin in tara, ... (vezi toată discuția)
Eliberare duplicat certificat de nastere Elenacristina Elenacristina care sunt pasii de urmat pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de nastere si a unui pasaport (care au fost furate) in conditiile in care persoana ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la cetatenia romana doranorge doranorge Buna ziua, In urma primirii cetateniei norvegiene sunt nevoita sa renunt la cetatenia romana in timp de un an, ca aceasta sa ramana valabila. Ce acte imi ... (vezi toată discuția)