avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Programul Prima Casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Programul Prima Casa

Buna Ziua,

Mi-ati putea spune, va rog, cam in ce consta programul "Prima Casa"?

Am un imobil pe numele meu, iar cumparatorul vrea sa mi-l cumpere cu programul Prima Casa. Din cate am inteles, banii imi vor fi virati intr-un cont.

Asadar, va rog sa-mi spuneti, daca sunt ceva comisioane ce voi trebui sa platesc, sau chiar riscuri? De astfel, cam cat ar dura pana voi primi banii?
Am doi cumparatori: unul ofera 31.000E banii jos, iar celalalt 32.000E cu programul Prima Casa.
Ce m-ati sfatui sa aleg?

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2013
ContemporaryCaveman, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 14:47, 5 Octombrie 2013
=D> Sunteti unul dintre norocosii vanzatori. Dvoastra aveti de facut doua plati : una cu certificatul energetic al apartamentului (in caz ca nu il detineti deja) si una cu impozitul pe vanzarea apartamentului (banii ii retine notarul). Atat ca si bani.
Procedura este destul de simpla si sigura intrucat actele sunt verificate si rasverificate atat de banca, cat si de fondul de garantare. Ce va sfatuiesc este ca inainte de a da actele casei spre verificare sa luati legatura cu banca cumparatorului sa fiti sigur ca asa este, in plus oricum va trebui sa va deschideti cont acolo. In rest procedura este standard, avans 5%, restul banilor in cont in ziua cand banii sunt aprobati se semneaza si actul de vanzare si aveti avea in cont. Este o diferenta de vreo 2-3 ore intre semnarea actului de vanzare si intratul banilor in cont, pana ajunge actul la banca. Succes!


P.S. Daca nu va grabiti, alegeti prima casa cu 32k, ... 1k este un motiv sa asteptati o luna jumate (pe 31k in banca nu luati prea multa dobanda intr-o luna). Daca va grabiti luati cei 31k cash si bafta!
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2013
trandafir2, moderator
Va multumesc pentru raspuns. Deci sa inteleg ca dupa ce voi face pre-contractul, aprobarea va dura cam doua luni?
Daca mai stiti, va rog sa-mi spuneti daca atunci cand voi primi banii in contul meu bancar, vor fi ceva comisioane ce vor trebui platite la retragerea banilor (de exemplu, in loc sa primesc 32.000, voi primi doar 31.500).

De asemenea, cum pot sti eu daca cumparatorului i se va aproba programul prima casa.
Pot astepta doua luni, iar dupa pot primi un raspuns cum ca nu s-a aprobat creditul, iar eu voi trebui sa caut cumparator fix in toiul iernii?

Stima,
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2013
ContemporaryCaveman, utilizator
Treaba sta cam asa: Inainte de a face precontractul si de a da avansul, cumparatorul are o preaprobare de la banca, cum ca se incadreaza pentru credit, apoi se face precontractul si dvoastra incasati avansul de 5% la notar. Cumparatorul odata ce a dat avansul are tot interesul sa se zbata sa isi definitiveze creditul, caci altfel pierde banii de avans. Daca banca nu ii mai acorda creditul, dvoastra ramaneti cu avansul (asa trebuie sa stipulati si in precontract). Cu alte cuvinte daca nu iese pasenta ramaneti cu 1600 eur, ceea ce zic eu, nu este rau pe foamea asta, chiar daca ulterior urmeaza sa va cautati alt cumparator,
Mai departe, aprobarea de la fondul de garantare (de la stat) dureaza aprox 3-4 saptamani.
Apoi actele inapoi la banca inca vreo saptamana, plus prima saptamana, se fac vreo 6 saptamani, ...cu marje de situatii neprevazute ... vreo 2 luni. Bun.
Apoi, dvoastra va deschideti cont la banca respectiva si asteptati intrarea banilor, si ca sa fiti sigur ca intra banii, intre momentul semnarii si momentul cand aveti efectiv bani in cont, inserati in actul de vanzare (este legal si accepta si fondul si banca si scrie si in ordonanta) privilegiul vanzatorului asupra restului de pret. Dar asta mai implica niste costuri suplimentare pe care trebuie sa le suportati dvoastra, va explica notarul. Eu am renuntat la aceasta masura suplimentara de protectie, intrucat sunt mici, mici, aproape zero sanse sa fii tepuit de banca si fondul de garantare, dar ma rog ... decizia apartine fiecaruia.
Asupra comisioanelor bancare, daca trageti banii din cont imediat ce i-ati incasat, probabil comisionul va fi de 0,4-0,5% din valoare, undeva deci 122 - 152 eur pentrui toata suma de 30400 eur., dar , dar ... daca faceti un depozit de o luna (de exemplu, sau mai mult) la scadenta multe banci nu percep comisionul de retragere, deci comision zero (depinde cu ce banca lucrati) si in plus incasati si o dobanda micuta pentru perioada de o luna. Bafta!
(daca mai aveti intrebari va ajut cu placere)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul prima casa - cum se aplica? AngelaSimina AngelaSimina Buna ziua, A aparut aceasta stire ieri: http://www.antena3.ro/economic/imobiliare/guvernul-a-adoptat-programul-prima-casa_71955.html Va rog nu inteleg ... (vezi toată discuția)
Op conditionat pentru stingerea datoriilor catre asociatia de proprietari? scarlat_ramona scarlat_ramona Buna ziua, sper sa adresez intrebarea in sectiunea potrivita. As dori sfatul dvs in urmatoarea situatie: Dorim sa achizitionam prin Prima Casa un apt ... (vezi toată discuția)
Precontract vanzare cumparare. cerul cerul La data de azi am semnat un precontract de vanzare cumparare. In precontract se scrie asa eu fiind VANZATORUL: \"[b]Pretul[/b] apartamentului este de 35000 ... (vezi toată discuția)