avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datoriile bancare ale pãrintilor se rasfrang asupra ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datoriile bancare ale pãrintilor se rasfrang asupra copiilor în caz de deces?

In urma decesului mamei, am devenit coproprietar al casei cu tatal si fratele meu. Fratele meu este plecat de multi ani din tara si nu se va intoarce aici, deci sunt doar eu cu tata in tara si detin 1/4 din casa.
Tata este la cativa ani distanta de pensionare, dar are datorii la mai multe banci. Din ce am inteles, nu se putea imprumuta garantand cu casa fara ca eu sa fiu prezent (rog sa ma corectati daca ma insel)
Din cate stiu (refuza sa-mi dea detalii precise) are un credit de tip refinantare pentru a acoperi mai multe overdraft-uri si mai multe carduri overdraft pe care suspectez ca le-a adus deja la limita maxima. Estimez ca datoreaza intre cinci si zece mii de euro la banci.
El are o asigurare de viata care ar acoperi doar o parte din aceasta suma si sustine ca are ceva polita de asiurare la celelate credite, platita direct la banca in fiecare luna, prin care datoria ”se stinge” in caz de deces, somaj sau invaliditate. Mie mi se pare adevarata partea cu aceasta asigurare la banca si am senzatia ca doar ma duce de nas ca sa ma linistesc. In plus, doi prieteni au patit chestia asta deja: le-au murit parintii si s-au trezit cu bancile la usa si un credit de platit.

Eu am trei intrebari: 1) in cazul decesului tatei si a datoriilor existente in continuare, ce se intampla cu datoriile respective? Mi se transfera mie automat, doar fiindca este parintele meu? Daca da, pot actiona juridic impotriva bancilor sau sa semnez ceva cu tata acum prin care sa nu poata fi transferata datoria lui asupra mea? Eu nu am beneficiat de banii respectivi si nu mi se pare corect sa fiu obligat sa-i platesc eu.
2) in aceeasi situatie, in cazul in care ma trezesc totusi cu o datorie si nu pot/nu vreau sa o platesc, poate sa vina un executor judecatoresc sa-mi puna casa sub sechestru si sa o vanda, in conditiile in care doar unul dintre proprietarii casei s-a imprumutat si ceilalti doi n-au nicio treaba cu bancile?
3) In urma raspunsurilor primite aici, vreau sa ma duc fizic la un avocat pentru un sfat competent. Ce acte ar trebui sa-i prezint?

Vă mulțumesc pentru atenție și ajutor!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 20:18, 7 Octombrie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Datoria intra in pasivul succesoral.
Deci, veti prelua si datorii daca exista.
daca nu ati dezbatut inca succesiunea mamei, dv aveti doar calitatea de succesibil, astfel incat nici o banca nu va poate urmari. Daca ati dezbatut succesiunea (la notariat sau la instanta) ati devenit deja succesor si puteti fi executat (si cu averea proprie) pentru sarcinile (pasivul succesoral) parintilor
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sebastiancristian a scris:

Eu nu am beneficiat de banii respectivi si nu mi se pare corect sa fiu obligat sa-i platesc eu.




Nu ati beneficiat de banii luati imprumut dar nici la cumpararea acelui apartament nu ati contribuit.
Mosteniti atat datoriile cat si bunurile (si plusul si minusul) . Nu ve-ti platiti datoriile decat daca renuntati la mostenire (cota din apartament sau orice bun propriu al tatalui).
Ultima modificare: Duminică, 6 Octombrie 2013
traff, utilizator
Am înţeles.
Vă mulţumesc pentru răspunsuri.
In cazul dvs vorbim despre o mostenire legala. Dupa decesul tatalui nu veti deveni automat debitor al bancii. Veti avea doar calitatea de succesibil, urmand a accepta sau nu mostenirea lasata de parinte, mostenire care presupune atat un activ (bunuri) cat si un pasiv (datorii).

Conform legii, nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine.

Cu totul alta este situatia mostenirii testamentare, atunci cand inca din timpul vietii tatal face testament astfel ca la data decesul beneficiarul va prelua doar acel bun, nefiind (ca regula) obligat sa suporte datoriile si sarcinile mostenirii.

Sau daca tatal vinde bunurile inca din timpul vietii, ele nefiind ipotecate bancii.

Mai trebuie sa vedeti si daca - pana la data decsului - aceste datorii fata de banci nu vor fi totusi achitate. Plus ca mai este vorba si depre acea asigurare a creditului.

Sunt multe ipoteze de discutat, puteti sa consultati si un avocat ca sa stiti ce puteti face si ce nu la acest moment.

Alte discuții în legătură

Mostenire credit banca Florin Negrea Florin Negrea Daca am mostenit un credit inpropiu spus. Eu am stat in casa cu parinti mei ei au avut un credit la pireus au platit 7 ani. Dupa 7 ani au decedat amindoi casa ... (vezi toată discuția)
Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Cum se face cu o datorie a unui parinte care a murit? Didi27 Didi27 Buna ziua!.. Ma confrunt si eu cu o mare prblema... tatal meu a decedat acum cateva luni .. si avea cateva datorii. El a luat imprumut de al 2 banici( ... (vezi toată discuția)