avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Jigniri, amenintari, hartuire psihica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Jigniri, amenintari, hartuire psihica

Am terminat o relatie cu un barbat insurat.Sunt amenintata prin SMS, jignita.
Avem si acelasi loc de munca.
Sufar de depresie recurenta(deci o depresie care apare in urma unor factori de stress).Acum doua luni am avut concediy medical pentru episod depresiv sever, sigur ca patronii au aflat, l-au mutat in alt birou, cu amendamentul ca la prima abatere ne dau pe amandoi afara din firma.
Amenintarile continua, e-mail la fel.Am incercat sa-l 'trezesc la realitate' la toate amenintaile lui, spunandu-u ca si eu pot sa-i instiintez sotia de ceea ce face si ca vreau doar sa fiu lasata in pace.Acum el ma acuza ca ii amenit familia..nu vad de ce ar cinta chestia asta, atat timp cat el e primul care recurge la amenintari si jignir, eu nejignindu-l in nici un fel.Azi, iar am fost la sefi care ne-au zis la amandoi sa ne rezolam problemele particulare in afara serviciului;doar ca el ma pandesre cand sunt singura pe hol si ma jigneste;in plus am SMS si e-mailuri in cae apar stipulate amenintari de genul 'Sa nu vii maine la servici ca patesti...etc'
As vrea sa stiu care ar fi calea legala de urmat in acesta situatie.Dupa cate am inteles, o plangere la politisitul de proximitate numai pentru jigniri si amenintari chiar cu dovezi(SMS si e-mail) nu ajuta cu nimic pentru ca nu e vatamare corporala.
Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat, o care de urmat.Exista articol Cod proceduta cvila(nu cred ca poate fi incadrat la penal) in cazul hartuirii psihologice cand nu este intre soti, doar inre fosti amanti?
Cred ca ar trebui sa dati totusi mai multe detalii: De la ce a pornit conflictul? Aveti vreo datorie la el? Ce va reproseaza de fapt? Sau pur si simplu nu vrea sa inteleaga ca sunteti nevoita sa renuntati? Dvs sunteti casatorita?
Adresati-va unui Centru Anti-Mobbing (hartuire psihologica la locul de munca). Accesand Internetul, puteti gasi un astfel de centru in zona dv. geografica.

Aceste centre intreprind demersuri pentru a lupta impotriva abuzurilor asupra femeii, precum: violenta in familie, hartuirea sexuala si psihologica, traficul de persoane, prostitutia.

Mobbing-ul reprezinta un concept lansat si impus in mediile de munca si organizationale relativ recent. Specialistii au observat existenta si actiunea unor fenomene de injustitie, denigrare, de incalcare a drepturilor, de hartuire psihologica si agresiune la care sunt supusi oamenii la locul de munca, acestea intinzându-se de la simpla ranire si izolare in grupul de munca pâna la sinucidere.

Centrele Anti-Mobbing va ofera gratuit informare, consultanta si servicii de suport pentru depasirea situatiei de abuz la locul de munca.
V-am dat un raspuns concludent dad s-a sters.
Va explicam clar cum se prezinta situatia in astfel de cazuri.
Trebuie stabilit daca este infractiune sau nu.
Daca fapta constituie infractiune poae dura cateva luni pana sa il audieze

Explicatiile mele vizau tocmai evitarea situatie de la topicul Urgeent!
Il aveti pe aceasta pagina de la dr penal.
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va voi schița și contextul legal din România, de care sunteți cel mai interesată, cf. afirmațiilor dv.:

Definirea termenului şi a conţinutului faptei de mobbing, nefiind consacrat în legislaţia internă, poate pleca de la analiza unor prevederi, interne şi internaţionale, care conţin elemente cu aplicabilitate directă ori indirectă asupra cazurilor de săvârşire a acesteia, având valoare de principii.

Mobbingul poate fi definit ca fiind acea conduită abuzivă, manifestată sistematic, în mod repetat, într-o anumită perioadă de timp, constând în acele acte sau măsuri prin care se aduce atingere dreptului la demnitate şi sănătate în muncă.

Această definiţie a fost introdusă, prin consultare cu organizaţiile sindicale, şi în Regulamentele Interne ale GDF SUEZ Energy România şi Distrigaz Sud Reţele S.R.L..

Pornind de la art. 26 din Carta Socială Europeană, potrivit căruia "în vederea asigurării exercitării efective a dreptului lucrătorilor la protecţia demnităţii, părţile se angajează, în consultare cu organizaţiile patronilor şi lucrătorilor să promoveze sensibilizarea, informarea şi prevenirea în materie de acte condamnabile sau explicit ostile şi ofensatoare dirijate de o manieră repetată împotriva fiecărui salariat la locul de muncă sau în legătură cu munca şi să ia orice măsuri adecvate pentru protejarea lucrătorilor împotriva unor astfel de comportamente", se pot identifica elementele definitorii ale mobbingului:

- reprezintă un comportament abuziv;
- manifestarea acestui comportament abuziv trebuie să se facă în cadrul relaţiilor de muncă;
- victimele acestei conduite abuzive sunt, în primul rând, salariaţii, reţinând faptul că hărţuirea morală poate fi întâlnită atât în relaţia directă de subordonare ierarhică, dar şi între colegii de serviciu;
- comportamentul abuziv specific hărţuirii morale trebuie să se manifeste sistematic, pe o anumită durată de timp şi în mod repetat;
- faptele trebuie săvârşite în mod deliberat; ele se pot exprima verbal, în scris sau prin anumite gesturi;
- faptele trebuie să fie de natură să producă o atingere a personalităţii, demnităţii sau integrităţii psihice sau fizice ale unei persoane;
- faptele trebuie să fie de natură să conducă la o degradare a climatului în care se desfăşoară munca.

În ceea ce priveşte reglementările comunitare în materie, Directiva-cadru 89/391 a Consiliului din 12 iunie 1989, referitoare la punerea în practică a măsurilor privind promovarea ameliorării securităţii şi sănătăţii lucrătorilor în muncă, cuprinde dispoziţii fundamentale cu privire la acest domeniu, precum şi responsabilităţile angajatorului de a preveni vătămările, inclusiv cele care rezultă din mobbing. Astfel, potrivit art.5 pct.1, "angajatorul este obligat să asigure securitatea şi sănătatea în muncă a angajaţilor sub toate aspectele"

În art.6 pct. 2 din Directivă sunt prevăzute principiile de prevenire a riscurilor cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, dintre care enumăr:

a) evitarea riscurilor;
b) evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;
c) combaterea riscurilor direct la sursă;
f) renunţarea la factorii care pun în pericol securitatea şi sănătatea în muncă prin înlocuirea acestora cu alţii mai puţin periculoşi sau lipsiţi de orice pericol;
g) planificarea măsurilor de prevenire prin includerea într-un ansamblu coerent a elementelor legate de organizarea muncii, condiţiile de muncă, relaţiile de munca şi de influenţa ambianţei în care se prestează munca.

Deci, faptele de mobbing, având un caracter de influenţă negativă asupra climatului de muncă, pot genera riscuri care trebuie să intre în domeniul de evaluare al angajatorului.

Printre factorii stabiliţi de către Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă ca producători de manifestări specifice mobbingului se numără:

- cultura organizaţională care tolerează comportamentul de hărţuire morala sau nu îl recunoaşte ca reprezentând o problemă;
- relaţii deficitare între colegii de muncă.

Pentru definirea şi înţelegerea mobbingului, trebuie avute în vedere şi dispoziţiile art. 8 alin. 1 şi ale art. 6 alin. 1 din Codul Muncii, care consacră două dintre principiile fundamentale ale dreptului muncii, exercitarea drepturilor cu bună credinţă şi respectarea demnităţii şi a conştiinţei salariatului, fără nici o discriminare. Astfel, art. 8 alin. 1 prevede faptul că "relaţiile de muncă se bazează pe principiul consensualităţii şi al bunei-credinţe", iar art. 6 alin. 1 dispune că "orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiţii de muncă adecvate activităţii desfăşurate, 'de protecţie socială, de securitate şi sănătate în muncă, precum şi de respectarea demnităţii şi conştiinţei sale, fără nici o discriminare".

Mobbingul poate implica atât agresiuni verbale, cât şi fizice, cât şi acţiuni mai subtile, cum ar fi discreditarea unui coleg de muncă sau izolarea socială a acestuia.

Se pot menţiona ca manifestări ale mobbingului următoarele fapte: critici insistente sau vădit nejustificate, sarcasm repetat, insulte, calomnii, ameninţări, constrângeri, absenţa susţinerii salariatului, nerecunoaşterea meritelor sau atribuirea acestora altei persoane, refuzul sistematic de a comunica, privarea salariatului de muncă sau încărcarea abuzivă a sarcinilor de serviciu.

Deocamdată, în legislaţia noastră nu există un text de lege care să reglementeze în mod distinct, expres, mobbingul, dispoziţiile art. 6 din Codul muncii având doar valoare de principiu. Pe de altă parte, dispoziţiile Codului penal cu privire la faptele de calomnie, insultă, ameninţare etc., fapte care pot intra în conţinutul complex al actelor de mobbing, sunt prea generale în raport cu necesitatea existenţei unei norme imperative în care să fie concentrate toate elementele cu privire la aceste acte.

O importanţă deosebită în combaterea actelor de mobbing o are regulamentul intern. Astfel, potrivit art. 242 alin.1 lit. b din Codul muncii, regulamentul intern trebuie să cuprindă în mod obligatoriu reguli privind "respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii", dispoziţiile regulamentului intern privind în principal angajaţii şi comportamentul acestora la locul de muncă.

[ link extern ]

Editat de admin - 2.9. din Regulament: Nu este permisa publicarea abuziva sau fara motiv a link-urilor spre alte site-uri sau forumuri. Daca este neaparat necesara o legatura, atasati un text explicativ, care sa sugereze ce contine legatura si care e motivul pentru care este publicata. De asemenea, nu este permisa nici postarea prin copy-paste a textelor din alte siteuri in paginile Avocatnet.ro. Acest forum incurajeaza originalitatea si te roaga sa intelegi ca informatiile publicate aici trebuie sa ajute oameni, nu sa prejudicieze autori de texte accesibile pe internet.
Va rog sa cititi Regulamentul de postare in forum:
www.avocatnet.ro/content/tag...
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2013
Admin, administrator
buna ziua,

am trecut printro astfel de experienta, cam ceea ce spune-ti dumneavoastra, nici plangerile la politie si nici relacmatiile la seful dumneavoastra, nu vor apla acest conflic, ce din contra, va pune si mai mult paie pe foc acestui lucru si el nu se va linisti

sfatul pe care vi-l pot da, este sa incercati sa comunicati cu accea persoana (dar nu cu amenintari... ma duc la politie... iti fac plangere) , ce calm, si sa ii explicati de cate ori e nevoie ca sa lucrurile sau terminat...

in cazul meu,... conflictul respectiv sa terminat, prin faptul ca eu a trebuit sa plec din accea firma

multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"amenintari" la locul de munca buna ziua! lucrez ca si asistent ... s0pty s0pty \"Amenintari\" la locul de munca Buna ziua! Lucrez ca si asistent medical intr-un spital de stat. Exista in codul muncii vreun articol pe care il pot ... (vezi toată discuția)
Roi ( regulament ordine interioara) adiadi28 adiadi28 Un regulamenu de ordine interioara trebuie declarat la vre`o una din isntitutiile publice? Trebuie avitat sau autorizat de vre`o institutie publica ? Sau pur ... (vezi toată discuția)
Buna seara, ma puteti ajuta cu un paragraf referitor la ''sancțiuni ... Cioco85 Cioco85 Buna seara, Ma puteti ajuta cu un paragraf referitor la \'\'sancțiuni disciplinare, în condițiile prevăzute de lege, pentru angajații care încalcă ... (vezi toată discuția)