avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit

Buna ziua,

Sunt proprietarul unei societati comerciale din Timisoara domeniul de activitate al firmei pe care o conduc este comert cu ridicata import/distributie si suntem unul din cei mai imortanti jucatori de pe piata nationala din bransa noastra. In urma cu un an m-au contactat reprezentantii unei banci comerciale si mi-au propus o refinantare pentru linia de credit si pentru creditul de investitii. In prima faza nu am fost interesat pentru ca aveam o relatie foarte buna cu banca cu care lucram la aceea vreme. Dupa ce am analizat oferta si am facut calcule pe termen lung mi-am dat seama ca avand rezultate financiare pozitive pe ultimii ani pot negocia costuri si conditii foarte avantajoase pentru firma mea cu banca noua si ca atare am acceptat sa refinantez creditele. Totul a fost o.k. la inceput, mentionez ca creditele sunt contractate in Euro si am negociat o dobanda (marja) fixa a bancii (x%) + cotatia EURIBOR la 1Luna. (la aceea vreme cotatia EURIBOR era aprox. 4,5%). Au venit insa si lunile noiembrie/decembrie 2008 cand Euriborul a inceput sa scada drastic iar banca m-a instiintat ca nu se mai calculeaza dobanda in functie de EURIBOR ci dupa un cost intern al bancii si ca atare vor modifica dobanda pentru ca nu le mai este rentabil creditul.
Desi contractul este bine negociat, din start nu am lasat nici o portita bancii prin care sa se modifice dobanda pana la maturizarea contractului. Dupa mai multe discutii, negocieri am acceptat ca marja bancii sa se majoreze cu 1% Euriborul era la 1.5 - 1.8%, clar eram in avantaj. Saptamana trecuta m-au anuntat ca banca mama din strainatate a dat ordin ca sa se majoreze toate dobanzile pentru creditele date in 2008 fiindca in acest moment creditele nu sunt performante iar tara noastra prezinta un risc major. Bineinteles ca nu am acceptat, in prezent criza mondiala ne afecteaza grav vanzarile, suntem la limita de supravietuire, iar un cost suplimentar ne-ar afecta cheltuielile care incercam sa tinem la un nivel optim in raport cu veniturile. Reprezentantii bancii din Timisoara mi-au comunicat ca in cazul in care nu sunt de acord sa negociez majorarile, banca are dreptul sa imi ceara banii inapoi. Doresc pe aceasta cale sa va intreb daca se va ajunge ca banca va cere banii inapoi in conditiile in care nu este stipulat asa ceva in contract cum ar trebui sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 12:31, 26 Martie 2009
Problema expusa de reprezentantii bancii, este una reala. Riscul de tara a crescut drastic si afecteaza rata dobanzii externe, dobanda cu care banca se imprumuta din afara, pentru a-si finanta creditarea. Nu este insa problema dumneavoastra. Daca in contractul de credit nu este stipulata nicio clauza prin care banca isi aroga dreptul de a modifica dobanda, daca se schimba conditiile financiare, atnci ei nu o pot modifica unilateral. Nu va pot cere banii inapoi, inainte de scadenta. Daca va cer banii, dumneavoastra ii veti refuza politicos si va veti onora doar obligatiile scadente ( rata + dobanda scadente). :)
Pentru un raspuns documentat, este nevoie de studiul contractelor de credit pe care le-ati semnat, inclusiv a conditiilor generale de creditare de la banca respectiva. Este posibil ca banca sa aiba o portita in conditiile generale de creditare, pe care poate dvs. nu le-ati studiat in totalitate, si la care se face trimitere in contractul de credit sub forma unei clauze de genul " contractului i se aplica, conditiile generale de creditare ale bancii creditoare, despre care clientul declara ca i-au fost aduse la cunostinta si le accepta" .
In principiu in fiecare contract de credit exista o multime de prevederi a caror incalcare da dreptul bancii sa retraga creditul - sa-i declare scadenta anticipata. Mai nou s-au introdus, la unele banci, si clauze care permit bancii sa retraga oricand creditul acordat, in functiile de conditiile de pe piata financiara, deci fara nici o culpa a imprumutatului, cu o simpla notificare a clientului.

Este greu de crezut ca vi s-ar putea retrage creditul in absenta oricarora din prevederile cu titlu exemplificativ pe care vi le-am mentionat mai sus - cu siguranta ca banca va cauta ceva pe care sa se bazeze, o clauza pe care s-o invoce.

In privinta liniei de credit, durata standard este de un an de zile, si dupa cum ati scris ati facut refinantarea in urma cu un an, ori banca nu este obligata in nici un fel sa va prelungeasca linia de credit in aceleasi conditii ca si in urma cu un an - ajunsa la scadenta fie acceptati conditiile noi, fie o rambursati/refinantati.

Problema se pune doar in privinta creditului de investitii, care banuiesc ca are o durata de mai multi ani - dar in lipsa contractului si a conditiilor generale din banca respectiva, e greu de spus in favoarea cui se inclina balanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire stabilire nivel euribor la credit prima casa 1 razvan.balu razvan.balu Buna ziua. Am in desfasurare un credit Prima Casa, la care vreau sa ma lamuresc si in acelasi timp sa pot verifica modul de calcul al dobanzii. Pentru ... (vezi toată discuția)
Credit persoana juridica- rescadentare Lilicaa Lilicaa buna ziua, Am un sold ramas la credit de 13.200 lei ron, de la o banca , pe persoana juridica, garantat cu gaj fara deposedare (o masina cu val. de ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contractul de credit conf oug 50/2010 narciz767 narciz767 Numele meu este Bejinariu Narciz, sunt din Constanta si as dori sa imi comunicati daca exista norme specifice, dupa care Banca a calculat valoarea MARJEI FIXE ... (vezi toată discuția)