avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Tatal nu sta o luna in CCC. Ce se intampla cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Tatal nu sta o luna in CCC. Ce se intampla cu indemnizatia in acea luna?

Eu sunt in concediu crestere copil de 2 ani (am nascut pe 01.03.2012). Intrebarea mea este, la ce data trebuie sa incep serviciul, la 01.03.2014 sau la 01.02.2014, avand in vedere ca tatal nu vrea sa stea o luna acasa cu copilul. Si, in acest caz, mai primesc indemnizatia pentru ultima luna?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adela05 , utilizator 16:57, 15 Octombrie 2013
Daca tatal nu intra in CCC cel putin o luna, atunci dvs va trebui sa reveniti la munca incepand cu data de 01.02.2014.

Normele de aplicare a OUG nr.111/2010:
„Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
...
Dar sotul meu s-a dus la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala Buc, pentru a depune cererea tip, din care reiese ca nu doreste sa stea in CCC timp de o luna. Doamna de acolo nu I-a primit cererea, spunandu-i ca aceasta regula se aplica doar pentru mamele care au optat pt CCC de 1 an.
In acest caz, noi mai trebuie sa depunem vreun act, sau pur si simplu, eu imi reiau activitatea la data de 01.02.2014?
Multumesc
art.11 din OUG nr.111/2010 prevede :
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia

Textul de lege nu face distinctie intre CCC cu o durata de 1 an sau cu o durata de 2 ani ori de 3 ani.
Ok. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tata nu vrea sa stea in ccc o luna. trebuie sa anunt? adela05 adela05 In situatia in care tatal nu vrea sa stea in concediu de crestere copil timp de o luna, cum se procedeaza? Se anunta la asistenta sociala? Eu sunt in CCC pana ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil adarius adarius Buna ziua! Daca copilul s.a nascut in anul 2012, trebuie sa ma intorc la serviciu cu o luna mai devreme? Dosarul pentru indemnizatia crestere copil fiind depus ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tata AlexandraTudor AlexandraTudor Buna ziua, in cazul in care cei doi parinti au divortat in primul an de viata al copilului, mama fiind cea care a optat pentru concediul de crestere a ... (vezi toată discuția)