avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Trebuie sa achit pensia in cazul unui PFA?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Trebuie sa achit pensia in cazul unui PFA?

Buna ziua,
Mi-am infiintat de curand un PFA,nu sunt angajata nicaieri si ma intereseza pe langa impozitul de 16 % si sanatatea daca mai trebuie sa platesc si pensia.Cei de la Finante mi-au facut uncalcul la estimatul declarat si mi-au zis ca nu este nevoie.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 18:10, 17 Octombrie 2013
Trebuie sa depuneti declaratia 600 la finante cu venitul lunar asigurat care difera de venitul estimat din declaratia 220 depusa la infiintarea pfa. Acest venit lunar minim e 778 lei pentru care veti avea de platit lunat o contributie la pensie de 244 lei.
Buna seara,

Trebuie precizat faptul ca in cazul in care venitul ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datorati contributie de asigurari sociale in conformitate cu art.296^22, alineatul 1 din CF.

Potrivit punctului 32 din Normele art.296^22, incadrarea in categoria persoanelor obligate sa se asigure se face in functie de:
– venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din totalul veniturilor încasate a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
venitul estimat a se realiza potrivit art. 81 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care îşi încep activitatea în cursul anului fiscal;
– valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 49 din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Numai bine
Ultima modificare: Joi, 17 Octombrie 2013
CONTABIUM, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pfa scorus69 scorus69 Buna ziua la pfa in care am venit mai mic decat 800 lei /luna trebuie sa platesc CAS si CASS.? Nu am CM in alta parte .multumesc (vezi toată discuția)
Contributii obligatorii cas pentru pfa danipfa danipfa Buna ziua ! Am un pfa infiintat in luna octombrie 2012, cand mi-am si inceput activitatea. Din declaratia 220 pe care am dat-o atunci, venitul meu net era ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 doru6 doru6 Daca sunt PFA si am un venit net lunar mai mic decat cel prevazut de lege pentru a contributia obligatorie la sistemul de pensii (respectiv am un venit net ... (vezi toată discuția)