avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament cu abitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament cu abitatie viagera

Buna ziua!Am si eu o intrebare,acum 7 ani am cumparat un apartament cu 3 camere in Ploiesti cu abitatie viagera (proprietarul sa ramana pana moare).De curand proprietara (are 91 de ani) a fost internata in spital in stare grava.Ma intereseaza daca as putea vinde apartamentul (tot cu abitatie viagera) chiar daca proprietara nu a murit.Apartamentul mi-a fost vandut de fiul dansei.Multumesc si sper ca am fost destul de explicita!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:53, 24 Octombrie 2013
Da, puteti vinde. Cumparatorul va trebui sa respecte dreptul batranei.
Ar trebui vazute actele.
Daca a vandut altcineva imobilul degeaba a vandut.
Doar proprietarul poate vinede.
Consider ca apartamentul nu poate fi vandut. Chiar daca a fost vandut de fiu (care fiu nu stim daca este si propietar sau mostenitor a unei cote), a avut si girul batranei.
Ap. se poate vinde dupa deces persoana de care trebuie sa aveti grija in conformitate cu clauzele contractuale. Exista rescul sa fiti decazit din drepturi.
Abitatia viagera nu inseamna ca acel cumparator trebuie sa aiba grija de beneficiarul clauzei de abitatie. Inseamna ca beneficiarul poate sta acolo in acel apartament pana moare.
Asta e inscris in CF, asa incat, daca acest cumparator a cumparat de la adevaratul proprietar, atunci el are legal nuda proprietate. Pe care o poate instraina prin orice act legal, dobanditorul subsecvent urmand a respecta clauza de abitatie viagera, caci nimeni nu poate dispune de mai mult decat are.
Asa incat, daca sunteti proprietar si ati dobandit legal proprietatea, fie si nuda, fara abitatie/uz, puteti vinde linistit drepturile pe care le aveti.
Ma scuzati,m-am uitat in acte si proprietara a fost batrana,fiul ei doar a ajutat-o sa vanda.Mai am o intrebare,imi trebuie acordul ei ca sa vand sau pot vinde fara ca ea sa stie? In acte scrie ca eu sunt proprietara (este act de vanzare-cumparare cu abitatie viagera).Eu doresc ca sa vand dar in continuare sa ramana batrana acolo (cat o mai trai).

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament cu uzufruct viager sebastianmarara sebastianmarara Cumparare apartament cu uzufruct viager Buna ziua. Vreau sa cumpar un astfel de apartament pentru ca are u pret bun. La ce ar trebui sa am grija/sa fiu ... (vezi toată discuția)
Buna seara . am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii ... dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii punand o clauza de abitatie viagera asupra intregului imobil existent , fara drept de ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil cu drept de uzufruct viager marius_br marius_br Doresc sa cumpar un imobil care are trei coproprietari si un beneficiar al unui drept de uzufruct viager (in conexiune cu doi dintre proprietari). Daca toti ... (vezi toată discuția)