avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
LIVE, ACUM (498 PARTICIPANȚI) Reforma fiscală 2025-2026: Implicații și strategii de optimizare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Baza de calcul CM
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Baza de calcul CM

Buna ziua,

nu sunt contabil :(, si ma confrunt cu urmatoarele intrebari (teoretice, sau generale, mai bine zis), privind concediul medical:
Care este baza de calcul in situatia unui angajat recent (sa zicem, de 2 luni) care indeplineste stagiul de cotizare (1 luna in ultimele 12), dar a lucrat doar 2 luni in ultimele 12.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: miap , utilizator 16:00, 27 Aprilie 2009
Art. 10 din OUG 158/2005 este foarte explicit......
zzenovia are dreptate...... atentie la data angajarii
am inteles.
multumesc frumos.
Buna seara!
As dori sa stiu care este baza de calcul a concediului pt sarcina si lauzie, daca acesta incepe pe 1 mai, iar in perioada 27-30.aprilie 2009 figurez in concediu fara plata.
Mentionez ca pina la 29 nov 2008 am fost in concediu pt crestere copil. In cele 6 luni la care se raporteaza baza de calcul pt concediu de maternitate se ia in calcul si aprilie ca fractiune de luna, fra cele 4 zile de concediu fara plata?
Multumesc
Ca si modalitate de calcul se considera numarul de zile lucratoare care sunt cuprinse in ultimele 6 luni anterioare intrarii in concediul de maternitate. Pe de alta parte se iau in calcul veniturile brute totale realizate in aceeasi perioada. Acestea se se inmultesc cu un procent de 85% si rezultatul obtinut se imparte la numarul de zile lucratoare de mai sus obtinandu-se o valoare medie bruta /zi numita si indemnizatie zilnica. Aceasta valoare ramane fixa pe toata perioada concediului de maternitate. Pentru a afla valoarea indemnizatie de maternitate ce va platita pentru o luna "X" se va inmulti valoare indemnizatie de maternitate zilnica cu numarul de zile lucratoare din luna luata in calcul "X".
Se ia in calcul media veniturilor din ultimele 6 luni anterioare lunii mai ( se imparte la nr.de zile lubrate din cadrul celor 6 luni). Atentie , insa , pentru luna moiembrie se ia in calcul indemnizatia de crestere copil (conform art.18 ali (6) din Oug.nr.148/2008 aprobata prin Legea nr.7/2007 - asa cum a fost modificat prin OUG nr.118/2008 )

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal si indemnizatie cbnflorentina cbnflorentina Buna ziua ,as vrea sa stiu cum se plateste concediu prenatal si indemnizatia .85% din salariu brut sau din cel net ? VA MULTUMESC (vezi toată discuția)
Concediu medical mirela86 mirela86 Din data de 10 aprilie 2018 sunt angajata la o firma.Pana in data de 03 ianuarie 2018 am fost in somaj un an.Din data de 18 iulie 2018 am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical de sarcina si lauzie july_pink2003 july_pink2003 Buna ziua, Cum se calculeaza concediul de sarcina si lauzie cod 08 in urmatoarea situatie: -primele 5 luni anterioare persoana a beneficiat de indemn. ... (vezi toată discuția)