Buna ziua.As dori sa va intreb se poate transforma un proces civil intr-un proces constincios?(daca m-am exprimat bine) Ce inseamna proces constincios? ce motive s-ar putea aduce?Va multumesc.
Cred ca termenul la care dvs va referiti este "contencios", care inseamna "in contradictoriu" cand una dintre parti urmareste sa obtina un drept potrivnic celeilalte/celorlalte parti.
Majoritatea proceselor civile sunt contencioase, adica urmeaza o procedura contradictorie. Exista de asemenea si exemple de procese necontencioase cum ar fi in cazul solicitarii de autorizatii judecatoresti, luarea unor masuri legale de supraveghere etc.
Cred ca cel mai concret exemplu ar fi in cazul divortului: acesta urmeaza o procedura contencioasa cand se cere divortul din culpa exclusiva a sotului parat si este necontencios cand sotii divorteaza prin acordul lor de vointa (amiabil).
Va multumesc ptr raspuns.Am avut astazi 3procese (vreo 46 in total) o persoana care nu are drept procesual vrea sa ne anuleze un titlu de proprietate iar avocata ne-a spus ca vrea sa-l transforme in proces contencios vreau sa va intreb s-ar termina mai repede procesul?A mai fost proces tot ptr acelasi lucru dar jud nu i-au dat voie persoanei respective sa deschida proces;dar in functie de cunostinte unul dintre jud i-a dat voie persoanei respective sa continue procesul cu toate ca nu are drept procesual.Am avea vreun avantaj?
prin contencios avocatii mai inteleg si contestarea unor acte administrative. Poate ca se gandeste sa solicite anularea vreunui act administrativ care "sta in calea" in calea realizarii dreptului dvs.
Procedura
luiza2008
Buna ziua,
Sper ca am postat intrebarea in categoria corespunzatoare...;)
Va deranjez din nou cu o intrebare.
As vrea sa aflu cateva definitii (insotite de ... (vezi toată discuția)