avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura

Buna ziua,
Sper ca am postat intrebarea in categoria corespunzatoare...;)
Va deranjez din nou cu o intrebare.
As vrea sa aflu cateva definitii (insotite de exemple,daca se poate) a urmatorilor termeni:
-procedura contencioasa;
-procedura necontencioasa;
-contencios administrativ.

Va multumesc anticipat!
O zi cat mai buna tuturor!:)
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 16:19, 16 Octombrie 2009
Sa presupunem ca A are o ineintelegere (sa zicem) de natura contractuala cu B -- se cere de a stabili daca prevederile contractului au fost respectate sau nu.

1. Procedura contencioasa
DEX: Procedura de rezolvare in contradictoriu de catre un organ de jurisdictie a unui conflict de interese
Exemplu: A si B isi angajeaza cata un avocat si se proceseaza reciproc in fata instantei.
Esenta: Contradictorialitate.

2. Procedura necontencioasa
B are dreptate, A trebuie sa plateasca lui B o suma de bani drept despagubire. C, un creditor a lui A ataca decizia, fiindca el crede, ca A a pierdut procesul dinadins, ca sa nu-l plateasca. Atacul lui C nu este contradictoriu cu nimic, el nu trebuie sa certe cu nimeni pentru a ataca sentitna (se va certa el cu B si A in fata instantei, in cadrul unei proceduri contencioase, dar asta nu mai tine de atac).

3. Contencios administrativ
A plateste, pune suma respectiva in contabilitate. La un control vine domnisoara F de la Administratia Financiara si vrea sa-l amendeze pe A pentru ca a dedus prea multe cheltuieli. A nu este de acord si ataca actul administrativ emis (procesul verbal de constatare).
Esenta: procedura contencioasa, cand unul din partile implicate este o autoritate publica, iar contradictia s-a nascut din insasi executarea puterii publice de catre autoritatea respectiva.
Iti multumesc mult,Miklos!=D>=D>=D>
La 2 nu prea am priceput... ce cauta atacul acolo?
La 2 A si B, poate si cu C se inteleg amiabil, la o bere sau la o discutie cu avocatii.
Fara sa atace vreunul, ca e necontencioasa, adicatelea nerazboinica.
Cu placere.

La 2 m-am gandit eu la posibilitatea amintita de AVLIL, dar am ales varianta cu atatcul pentru ca se potriveste mai bine cu expresia de "procedura" -- cel putin asa cred eu. Cu toate aceste trebuie sa recunosc, ca varianta lui AVLIL este mai inteligibila.
buna ziua, am si eu o mare rugaminte, as dori sa stiu ce trebuie facut n cazul in care sotul meu si parintii lui vor sa fac act pe casa?ce acte ne trebuie?

Alte discuții în legătură

Hotararea penala nu se comunica?? aidu aidu Cum exercit calea de atac (extraordinara) daca nu mi se comunica hotararea definitiva?? Subzista termenul de 30 zile pt motivarea hotararii? In acest caz, ... (vezi toată discuția)
Exista sanse de a recupera taxa auto? Maria Radu Maria Radu Buna ziua, In decembrie anul trecut s-a stabilit taxa de prima inmatriculare in suma de 8200 lei pe care am achitat-o in luna februarie.Am aflat destul de ... (vezi toată discuția)
Decizia lxxii (72)/2007 - lipsa calitatii procesuale a ocpi Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici In cauzele ce au ca obiect plangerile privind cartea funciara intemeiate pe dispozitiile art. 50 din Legea nr. 7/1996, republicata, ICCJ a considerat, prin ... (vezi toată discuția)