Buna ziua,
Sper ca am postat intrebarea in categoria corespunzatoare...;)
Va deranjez din nou cu o intrebare.
As vrea sa aflu cateva definitii (insotite de exemple,daca se poate) a urmatorilor termeni:
-procedura contencioasa;
-procedura necontencioasa;
-contencios administrativ.
Va multumesc anticipat!
O zi cat mai buna tuturor!:)
Sa presupunem ca A are o ineintelegere (sa zicem) de natura contractuala cu B -- se cere de a stabili daca prevederile contractului au fost respectate sau nu.
1. Procedura contencioasa
DEX: Procedura de rezolvare in contradictoriu de catre un organ de jurisdictie a unui conflict de interese
Exemplu: A si B isi angajeaza cata un avocat si se proceseaza reciproc in fata instantei.
Esenta: Contradictorialitate.
2. Procedura necontencioasa
B are dreptate, A trebuie sa plateasca lui B o suma de bani drept despagubire. C, un creditor a lui A ataca decizia, fiindca el crede, ca A a pierdut procesul dinadins, ca sa nu-l plateasca. Atacul lui C nu este contradictoriu cu nimic, el nu trebuie sa certe cu nimeni pentru a ataca sentitna (se va certa el cu B si A in fata instantei, in cadrul unei proceduri contencioase, dar asta nu mai tine de atac).
3. Contencios administrativ
A plateste, pune suma respectiva in contabilitate. La un control vine domnisoara F de la Administratia Financiara si vrea sa-l amendeze pe A pentru ca a dedus prea multe cheltuieli. A nu este de acord si ataca actul administrativ emis (procesul verbal de constatare).
Esenta: procedura contencioasa, cand unul din partile implicate este o autoritate publica, iar contradictia s-a nascut din insasi executarea puterii publice de catre autoritatea respectiva.
La 2 nu prea am priceput... ce cauta atacul acolo?
La 2 A si B, poate si cu C se inteleg amiabil, la o bere sau la o discutie cu avocatii.
Fara sa atace vreunul, ca e necontencioasa, adicatelea nerazboinica.
La 2 m-am gandit eu la posibilitatea amintita de AVLIL, dar am ales varianta cu atatcul pentru ca se potriveste mai bine cu expresia de "procedura" -- cel putin asa cred eu. Cu toate aceste trebuie sa recunosc, ca varianta lui AVLIL este mai inteligibila.
buna ziua, am si eu o mare rugaminte, as dori sa stiu ce trebuie facut n cazul in care sotul meu si parintii lui vor sa fac act pe casa?ce acte ne trebuie?