avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Pot dona alimente, bunuri materiale prin contract de ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Pot dona alimente, bunuri materiale prin contract de donatie?

Buna ziua!
Detin o asociatie non-profit care furmizeaza servicii de ingrijire medicala la domiciliu si am dori sa facem cateva donatii care sa constea in principal in alimente pentru o parte din pacienti si pentru alti oameni care au mare nevoie de ajutorul nostru.
Putem intocmi un contract de donatie pentru fiecare caz, cu continutul donatiei si valoarea acesteia?
Astept cu mare interes raspunsuri.
Multumesc!:)
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:20, 24 Octombrie 2013
Pentru ca valoarea pe persoana e relativ mica, e de ajuns sa intocmiti cate un proces verbal de predare primire in care sa fie trecute datele de identificare ale donatorului si beneficiarului (buletin), lista cu produsele (denumirea, cantitatea si valoarea), semnaturile, care va tine loc si de document de acceptate a bunurilor, a donatiei. La produsele alimentare precizati acolo ca ele se afla in termenul de valabilitate (aratati aceasta si beneficiarului si sa fie in cunostinta de cauza ca produsele pe care i le dati nu sunt expirate).
Cu aceste procese verbale (valoarea lor) va scadeti din contabilitatea asociatiei.
Bunurile mobile corporeale, cum sunt si alimentele, daca nu se depaseste valoarea de 25.000 lei, se pot transmite ca ”dar manual” care nu necesita incheierea unui ”contract de donatie”, ci doar predarea lor efectiva catre beneficiar si acceptarea de catre acesta. Pentru valabilitate nici macar nu ar fi nevoie de un act scris, dar daca e implicat un ONG, trebuie sa existe un act scris din motive de contabilitate, sa aiba act justificativ pe care sa se bazeze mentiunile din evidentele contabile privind iesirea acelor bunuri din patrimoniul organizatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru donatii e suficient procesul verbal asaveid asaveid Avem o campanie umanitara si oferim beneficiarilor pachete cu alimente si bani. Suntem o fundatie si am vrea sa stim daca un proces verbal e suficient sau ... (vezi toată discuția)
Documente justificative donatii / sponsorizari ong Neaculica Neaculica Pana acum nimeni nu m-a lamurit concret si fara dubii lucrurile de mai jos. Am discutat cu contabili experti, cu juristi, cu alte ONG-uri, am studiat ... (vezi toată discuția)
Achiziționare kituri test de către o asociație pacienti SOS15 SOS15 Ce condiții trebuie îndeplinite pt o asociație de pacienți pt a achiziționa kituri de testare genetica pt hematologie și pt a le dona apoi unui spital? ... (vezi toată discuția)