avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Vechimea in specialitate
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Vechimea in specialitate

Care sunt profesiunile juridice? Vechimea in munca de secretar la o primarie dintr-o anumita comuna este considerata vechime juridica? Dar cea de mediator?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Tuta , Consilier juridic 16:55, 28 Octombrie 2013
Profesii juridice : avocat, notar public, executor judecatoresc, consilier juridic, expert jurist , procuror.
Profesia de mediator este o profesie liberala, cu tenta juridica.

Functia de secretar de comuna nu se incadreaza in categora functilor prevazute de art.33 alin.1 din Legea nr.304/2004 si, prin urmare, nu se iau in considerare la calculul vechimii pentru examenul de admitere in magistratura.

Vedeti, in acest sens, Hotararea din 25.04.2007 a Plenului CSM-ului.
Profesia de mediator nu este de natura juridica, eu nu i-as da nici macar o "tenta" in aceasta directie, daca ma raportez la principiile si specificul procedurii de mediere.

Necesita un minim de cunostinte juridice, pentru a putea aprecia natura unor conflicte, pretabilitatea sau compatibilitatea lor cu medierea, pentru a redacta inteligibil un acord de mediere, etc.

Nu necesita insa studii sau formatie juridica si va fi cel mai probabil incadrata, ca profesie, la categoria specialistilor in comunicare, intr-o viitoare forma imbunatatita a legii, daca propunerile in acest sens vor ajunge sa se materializeze in amendamente.

In consecinta, vechimea ca mediator nu poate fi considerata "vechime juridica".
Vechimea in specialitatea juridica necesara pentru a participa la concurs in vederea ocuparii unei functii publice poate rezulta si din alte acte !
Ordinul Nr.2333 din 24.07.2013 privind aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995:
"ART. 20. a)dovada îndeplinirii condiţiei privind vechimea de cel puţin 6 ani într-o funcţie de specialitate juridică, ce se face, în condiţiile legii, cu copia legalizată a carnetului de muncă, adeverinţa eliberată de către angajator şi, după caz, de Inspectoratul Teritorial de Muncă sau de organizaţia profesională din care face parte ori a făcut parte candidatul, precum şi cu orice alte documente prevăzute de legislaţia în vigoare;"
Acest lucru inseamna ca este valabila si experienta consilierului juridic care a exercitat profesia prin societate profesionala cod CAEN 6910.
Cu toate aceste Consiliul Judetean Giurgiu, nu recunoaste decat vechimea probata cu carnetul de munca. In aceste conditii exista un singur candidat care este consilier tocmai la Consiliul Judetean Giurgiu. Vi se pare corect ? Mai este recunoscuta Hotarea CEDO impotriva Baroului Arges sau Statutul CCJ ?
Activitatea de secretar la Primarie nu este recunoscuta ca vechime in specialitate juridica potrivit unei Hotarari CSM, de data recenta. Chiar daca pentru numirea in functia publica de secretar este ceruta licenta in studii juridice sau administrative. Mi se pare corect, aici.
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2013
Alexandru Tuta, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea- profesie juridica sau nu MogaSerban MogaSerban Buna ziua, As dori sa va intreb daca activitatea de mediere este considerata vechime intr-o profesie juridica sau nu? Respectiv, daca 3 ani sau 5 ani (nu ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa fiu inscrisa in ccj pentru a participa la concursul de admitere in magistratura? annabela annabela Buna dimineata. Sunt consilier juridic la un ONG. Doresc sa aflu daca pentru a participa la examenul de admitere in magistratura acumuland vechime anterioara ... (vezi toată discuția)
Perioada in care esti secretar de comuna reprezinta vechime in functii juridice? Valentin Iftimiu Valentin Iftimiu Articol unic. – La articolul 116 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. ... (vezi toată discuția)