avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract pe perioada determinata

Buna seara,am o problema la care de cateva zile nu gasesc solutii.Am primit o oferta de lucru cu contract pe perioada determinata pana la intoarcerea titularului de post.Problema e ca nu stiu peroada cat am contract,e un post in care o doamna intra in concediu de maternitate si nu stiu cand se intoarce din maternal,un an,doi ani,nu se stie. Angajatorul nu este obligat sa imi spuna peroada pe care e contractul,un an ,doi ani?Sunt disperata,nu stiu daca pot lucra sub presiunea faptului ca nu stiu cand o sa raman fara loc de munca.In plus singurul avantaj ar fi ca am un venit pana revine doamna din maternal in rest nimic,nu pot sa fac credit prima casa cu sotul meu,nu imi permit sa dau nastere unui copil fara sa am o casa,etc.Va rog mult sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:11, 14 Septembrie 2018
Atunci practic as fi la mana lor.Din ce am inteles o problema e si cu preavizul ei vor 20 de zile lucratoare,din ce am citit pe internet preavizul e de 20 de zile pentru functii de conducere si 15 in cazul celorlarte functii,cand eu voi fi doar un banal operator pc.
Preavizul este :
- in cazul demisiei : Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

- in cazul concedierii : Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 C.mun. beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Nu stiu daca sa accept acest loc de munca,asa cum am zis am o varsta la care ma gandesc sa mai fac ceva,sa imi iau o casa,copii...ma gandesc ca si daca gasesc alt loc de munca voi fi blocata in acest loc 20 de zile lucratoare ,o luna calendaristica,nici un angajator nu asteapta atat dupa un angajat.In plus nici nu corespunde pregatiri mele,am lucrat ca inginer urmarire productie si ei imi ofera operator pc.

O ultima intrebare,din discutia ce am avut-o cu ei nu sunt dispusi sa renunte la peroada de preaviz,cum ii pot determina sa inceteze contractul de munca fara preaviz si fara sa imi desfaca contractul de munca disciplinar sau alte sanctiuni pe care sa le treaca in cartea de munca?Daca accept contractul si imi gasesc de lucru in alta parte intretimp,pot incepe lucrul la noul loc de munca fara sa ma prezint la primul pe perioada determinata?

Ideea e ca as accepta locul de munca pe peroada determinata ca solutie de moment pana gasesc altceva de lucru ca titular de post,nu imi permit sa ca 1 an ,2 ani sa am serviciu si dupa aceea nu.Statutul de detrminat ma impiedica sa imi iau casa,sa am copii pentru 1 an ,2 ani,cand are doamna aceea chef sa vina din maternal.
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Incetarea c.i.m. fara preaviz:
- Conform art. 31 alin. (3) din Codul muncii , pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

- In cazul incetarii contractului individual de munca (CIM) prin acordul partilor

- art.81 (8) C.mun. : Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Multumesc mult pentru raspunsuri.Mai am o singura intrebare:la locul de munca sunt obligata sa lucrez intr-un program pe pc.Pentru aceasta angajatorul nu imi imi face nici un curs,are pretentia sa il invat de la o colega.Mentionez ca nu am avut tangenta cu acest program pana acum si la interviu le-am spus acest lucru.Problema e ca nu pot invata acest program,e dificil de invatat si din cauza ca e o combinatie englez-spaniol si nici spaniola nu stiu,si le-am spus la interviu ca nu vorbesc spaniola.Pot constitui cauza pt. anulare a contractului?

Alte discuții în legătură

Concediere individuala otiliapaula otiliapaula Buna ziua Sunt angajata la o institutie de cultura din decembrie 2011, pe perioada determinata pana in iulie 2013, pe perioada suspendarii cim a titularei ... (vezi toată discuția)
Incetare cim la revenirea titularului de post Lavinia07 Lavinia07 Buna, sunt angajata pe perioada determinata de 24luni pe perioada suspendarii titularei de post, care este in CCC aceasta doreste sa revina la serviciu ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata tamara.ungureanu88@gmail.com tamara.ungureanu88@gmail.com Buna ziua. In cazul in care sunt angajata pe perioada determinata, dar titularul postului se intoarce mai repede cu 2 luni la lucru, fata de data pt care eu ... (vezi toată discuția)