avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

sunt in pensie anticipata fara penalizare cu 40 ani de munca, imi puteti spune de ce nu mai pot lucra numai la implinirea varstei de 60 ani si 3 luni, avand acum varsta de 57 ani?
Cel mai recent răspuns: muresan_maria , utilizator 18:16, 18 Septembrie 2014
Puteti lucra, dar numai cu suspendarea pensiei.
La varsta standard prevazuta de lege, in cazul dvs. 60 de ani si 3 luni, pensia anticipata se transforma din oficiu in pensie limita de varsta, care se poate cumula apoi cu venituri salariale.

Legea nr. 263/2010:

ART. 114
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
.....
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni;



ART. 6
(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se asigură din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
V. cadrele militare trecute în rezervă, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii;
(2) Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
revin cu intrebarea : am decizia de pensionare anticipata fara penalizare din luna martie, momentan lucrez in continuare legal fara a beneficia bineinteles si de pensie. am auzit cum ca se da o lege privind problema asta sa iau si pensie si sa lucrez in continuare legal. ast raspuns multumesc anticipat
1. - Nu se da o asemenea lege.
- Pensia anticipata nu poate fi cumulata cu un alt venit din salariu.

2. Legea votata acum in Parlament se refera la cumulul pensiei pentru limita de varsta cu salarii de la unitati publice (bugetare).

3. Cand pensia anticipata se va transforma in pensie pentru limita de varsta puteti sa cumulati aceasta pensie cu orice alt venit salarial.

Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata partiala nasty nasty as dori sa-mi spuneti daca sunt pensionat anticipat partial mai pot lucra ca si administrator de bloc?????am decizia incepand cu data de 1 iunie 2012 si as ... (vezi toată discuția)
Cumulul pensiei anticipate partiale cu salariul in domeniul privat steliancazacu steliancazacu Am pensie partiala anticipata (ordonanta) si lucrez acum angajat in domeniul privat. Conform noului Cod al muncii pot cumula pensia partiala anticipata cu ... (vezi toată discuția)
Potrivit noii legi a pensiilor, pensia anticipata nu mai poate fi cumulata cu salariul. poate cineva sa ma contrazica? poate ca gresesc. sabin1991 sabin1991 aici am sa postez un articol care dovesdeste acest lucru art 114 În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei ... (vezi toată discuția)