avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihnã pentru cim cu normã întreagã ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihnã pentru cim cu normã întreagã dar are co restant din cim cu timp parþial

Bună ziua,

Am şi eu următoarea speţă cu un angajator. Am un salariat care a fost angajat cu 4 ore/zi după care i s-a modificat timpul de lucru la 8 ore/zi. Când a avut cim cu 4 h/zi nu a efectuat concediul de odihnă şi acum angajatorul vrea să îi acorde concediu dar el îmi tot menţionează că mai are 4 zile din cim-ul cu 4 h/zi şi să-i scadă 2 zile de co acum că lucrează cu normă întreagă. De ce să-i plătească salariatului 4 zile de co cu salariul de normă întreagă. Cum pot să-l fac pe angajator să înţeleagă că tb să-i acorde cele 4 zile şi nu două cum vrea de fapt. Pentru că angajatorul iese în pierdere. Mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:23, 22 Octombrie 2013
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 65/2005 a fost abrogat alin. 4 al art. 140 din Codul Muncii care stabilea ca durata concediului de odihna anual pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.

Art. 106 alin.1 din Codul Muncii spune ?Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.?

De asemenea, art. 7 din Directiva nr. 2003/88/CE transpusa in legislatia nationala garanteaza dreptul oricarui lucrator la un concediu anual platit de cel putin patru saptamani.

In consecinta, un salariat care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca pe timp partial beneficiaza de cel putin 20 de zile de concediu de odihna.

Detalii
[ link extern ] /

Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
@ MIRELAIONICA

Din coroborarea dispozitiilor art. 106 cu dispozitiile art. 145 C. mun. rezulta ca timpul partial al contractului de munca nu influenteaza stagiul de cotizare la sistemul public de pensii si durata concediului de odihna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pentru cim cu 8h/saptamina si pentru cim cu 20h/sapt LIVIA CARMEN LIVIA CARMEN buna seara, 1. va rog sa-mi spuneti pt. un cim cu program de lucru de 8h/saptamina cat este durata co/an, programul de lucru este repartizat astfel ; luni-3h, ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna ceau ceau In asociatie avem angajata cu carte de munca femeia de serviciu 2 ore /zi. De cate zile de concediu de odihna anual benficieaza aceasta? (vezi toată discuția)
Zile concediu odihna teocris72 teocris72 buna ziua,ma intereseaza daca o persoana este angajata cu 4 ore ,(firma pt angajati acorda 22 zile lucratoare concediu odihna,) de cate zile de concediu ... (vezi toată discuția)