avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa judiciara de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa judiciara de timbru

Sunt intr-un proces de partaj, si am fost obligat sa platesc o taxa judiciara de timbru foarte mare. Cu toate ca am depus documente ca nu realizez venituri ( declaratie pe propria raspundere, adresa de la administratia financiara), instanta a hotarat ca realizez venituri care nu pot fi dovedite. Am contestat aceasta decizie, dar a ramas la fel, in sensul ca trebuie sa platesc aceasta taxa de de timbru. Avocatul meu a mentionat- este adevarat - in cerere ca suntem de acord sa fim scutiti de aceasta taxa sau sa se plateasca in rate. Instanta a considerat ca trebuie sa platesc in rate aceasta taxa de timbtu. Ce pot sa fac eu sa nu mai platesc aceasta taxa de timbru. Mentionez ca trebuia platita pana in septembrtie, insa de-abia in septembrie am platit o rata de 1000 lei. Taxa se ridica la 8000 de lei -cate 1000 lei/luna care trebuia platita pana acum . Ce am de facut ca sa nu mai platesc acesti bani, ce mi se intampla daca nu ii platesc sau cum ii opot recupera ?Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:25, 26 Octombrie 2013
Nu stiu daca se mai aplica in cazul dvs, dar este bine sa stiti ca daca rezolvati partajul prin mediere, acordul de mediere rezultat (pe baza caruia instanta va emite o hotarare de expedient) va fi taxat sub forma urmatoare:
-acord de mediere care are ca obiect partajul = 20 lei + 1,5% din valoarea bunurilor supuse impartelii (altfel fara acordul de mediere trebuie platit un procent de 3% din valoarea bunurilor supuse impartelii conform art 5 din ordonanta nr. 80), deci se reduce valoarea timbrului judiciar la jumatate
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2013
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
În cazurile în care înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la acești 20 de lei se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat.

Atunci când înţelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixă de 20 de lei se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5 din Ordonanța de Urgență 80/2013.

Astfel, în ceea ce privește stabilirea bunurilor supuse împărţelii, taxa va fi de 1,5% din valoarea acestora,procentaj care rămâne valabil și în cazul creanţelor pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună, a cererilor de raport, de reducțiune a liberalităților excesive ori de partaj propriu-zis
Multumesc pentru raspunsuri, dar nu se pune problema unei medieri. Deja procesul este foarte inaintat.
Trebuie sa stiti ca medierea poate fi solicitata de oricare dintre parti chiar in timpul procesului, indiferent de cat de inaintat este acesta. Odata ce partile transmit dorinta lor instantei (si depun contractul de mediere), instanta suspenda procesul timp de 90 de zile pentru a le da partilor ragaz sa ajunga la o intelegere.
Nu se pune problema unei medieri.

Alte discuții în legătură

Taxa timbru partaj doineamariana doineamariana Buna ziua! As vrea sa stiu daca, in cadrul procesului de partaj, in urma cererii de acordare a facilitatilor ce am depus-o voi primi o reducere a taxei, dar in ... (vezi toată discuția)
Partaj IRINA86RO IRINA86RO BUNA ZIUA, Am un apartament cumparat impreuna cu fostul sot si am dori sa facem partajul dar nu stim cum ar fi mai ieftin ,sa facem partajul prin tribunal sau ... (vezi toată discuția)
Contract de mediere faranumeeu faranumeeu Buna, Contractul de mediere este sau nu un act juridic in instanta? (vezi toată discuția)