avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

BUNA ZIUA,
Am un apartament cumparat impreuna cu fostul sot si am dori sa facem partajul dar nu stim cum ar fi mai ieftin ,sa facem partajul prin tribunal sau la notar?
Cel mai recent răspuns: rendec , utilizator 14:49, 6 Martie 2014
Buna ziua. Puteti sa va ganditi si la a treia varianta: prin mediere. De ce? Acordul de mediere rezultat depus in instanta pentru consfintire va reduce taxa judiciara de timbru la jumatate. Vedeti art 11, (1), (a) din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Mai aveti drept cheluiala onorariul mediatorului.
1.Partajul pe cale notariala

Se realizează ori de câte ori soții (foștii soți) se înțeleg în privința modului de partajere a bunurilor comune. În caz contrar, notarul va îndruma părțile pentru soluționare în instanță.
Costurile: de fiecare dată, se va plăti taxa de 3% la valoarea bunurilor partajabile, pe lângă onorariul notarului.

Nu există o reglementare care să prevadă restituirea acestei taxe de 3% achitată statului și reținută de notariat.

2.


Partajul pe cale judiciară


Odată cu divorțul, soții pot solicita instanței să se pronunțe și cu privire la partaj sau pot solicita ulterior partajul, prin cerere separată.


Modalitatea de partajare a bunurilor comune poate fi stabilită de soți de comun acord sau va fi stabilită de instanță după administrarea probelor aferente.


Costurile: taxa de 3% la valoarea bunurilor partajabile.+onorariul de avocat.


(Acordul de mediere care are ca obiect partajul = 20 lei + 1,5% din valoarea bunurilor supuse impartelii )Aceasta varianta este mai putin costisitoare.


Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Costurile: de fiecare dată, se va plăti taxa de 3% la valoarea bunurilor partajabile, pe lângă onorariul notarului.


La ce va referiti cand ziceti " de fiecare data"?Mergeti cu actul casei sa va faca un calcul cat va costa, taxele se vor raporta la valoarea dingrila notarului, per total va costa mai putin de 3% din valoarea de grila, care e ceva mai mica decat valoarea de pe piata. Partajul la notar in terminati in cateva zile ( va dura cateva zile sa strangeti actele necesare ) apoi va dura cam 3 saptamani sa va intabuleze casa pe numele celui ce ramane cu ea.

Daca apelati la instanta, taxe de timbru de 3% se va raporta la valoarea la care platiti impozit pe proprietate. Recuperati prin mediere jumatate din taxa platita, insa luati in calcul si onorariul mediatorului.
Vedeti care varianta ar fi mai avantajoasa.
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
Admin, administrator
Taxa judiciara de 3 % se raporteaza la masa partajabila.

Taxa judiciara este datorata ori de cate ori se promoveaza actiunea privind partajarea bunurilor comune.

la pct 1, vorbeati de partajul la notar, nu de partajul in instanta unde se va plati taxa judiciara de timbru


Taxa judiciara este datorata ori de cate ori se promoveaza actiunea privind partajarea bunurilor comune.Banuiesc ca n-or partaja acelasi bun de mai multe ori ca sa avem ori de cate ori, nu?

Alte discuții în legătură

Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Partaj - taxe, procedura ContSters338232 ContSters338232 Buna ziua! Care sunt taxele pentru a deschide un partaj? Si care este procedura? (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort radorim radorim buna ziua, sintem divortati de mai multi ani si acum dorim sa finalizam si cu partajul dar, deoarece nu dispunem de multi bani si taxele sint cum le stiti ... (vezi toată discuția)