o asociatie a renuntat la repartitoare. as dori sa stiu cum este corect sa se faca repartizarea cheltuielilor cu caldura? avand in vedere ca unii si-au schimbat caloriferele nu mi se pare corect sa se faca dupa cota indiviza, deoarece un calorifer de fonta radiaza mai putina caldura decat unui de otel.
Cand mi-am schimbat caloriferul la una din camere am pus tot de fonta ( fiindca au o viata mai mare decat cele de tabla pretul se amortizeaza in timp ) dar cu mai putini elementi pt. ca am facut izolatia pe interior (peretii cu exteriorul ).In acelasi an s-a facut si masurarea corpurilor de incalzire din bloc ( fiindca am renuntat la repartitoare au fost discutii de marimea suprafetei corp.de incalzire din ap. ) si suprafata termica al ap. variaza de la unul la altul dupa masurare .
Acum toata lumea este multumita ca se plateste dapa cat are fiecare suprafata termica .
Prin izolarea termica, necesarul de cadura scade, este adevarat, si trebuie redimensionata, redusa instalatia, sau redus consumul. Mai exista insa o problema.
Pentru a asigura necesarul de căldură apartamentelor dintre etaje, acestea beneficiază şi de căldura indirectă, de la apartamentele situate la ultimul etaj, parter, care, prin proiect, au un număr mai mare de elemente de calorifer. Apartamentele din zone marginale au rol de zonă tampon între mediul exterior şi apartamentele dintre etaje, asigurând o temperatură normală şi între etaje. De aceea trebuie aplicaţi factori de corecţie, reducere din căldura cedată aceste etaje, şi creșteri procentuale pentru apartamentele dintre etaje. Prin folosirea criteriului suprafeţei utile, aceste corecții se produc automat.
Astfel, în studiul „Contorizarea consumurilor de căldură ...”, (L. Dumitrescu, R. Instalatorul, nr. 1/2004, autor Standard SR 1907-1:1997 privind necesarul de căldură şi temperaturile interioare) -repartizarea costurilor exclusiv conform suprafeței echivalentă termic a caloriferelor (puterea termică în wati) reprezintă o inechitate.