Nu cred ca pe cineva intereseaza o raspundere penala a traducatorului...
Cu atat mai mult cu cat si doar dovada unei culpe e mai mult decat discutabila...
Revenind la intrebarea initiala, prezenta unor tehnici care nu au echivalent in lb romana este o chestie al naibii de dificila.
Practic ar trebui ca termenul respectiv sa fie definit sau macar explicat undeva... In timp unii din acesti termeni se incetatenesc in limbajul de specialitate (exemple sunt cu nemiluita, in mai toate materiile insa in special in IT). Asta insa ar complica foarte mult traducerile, fiind necesare note de subsol sau un capitol de descriere a termenilor. Si daca e vorba de un proiect mare atunci dificultatile cresc exponential...
Una peste alta, raspunderea civila a traducatorului exista la modul teoretic, insa cred ca tragerea la raspundere a unui traducator este chiar mai dificila decat a unui avocat!
Am aruncat o privire prin internet si am vazut ca multe din firmele mari de traduceri au in conditiile generale de afaceri limitari ale raspunderii civile a traducatorului. De asemenea am observat ca in unele tari (Germania, Olanda) traducatorii au o asigurare de raspundere civila profesionala asemantoare celei a avocatilor.
Cred ca raspunderea firmelor de traduceri ar tr stipulata in niste acte normative, exact ca atunci cand ceri in instanta o expertiza cadastrala asa si cu traducatorii sau firmele de traduceri tr reglementate aceste probleme deoarece asa e un semn de intrebare continuu care e vinovat si de ce !!!
r_magua a scris:
Cred ca raspunderea firmelor de traduceri ar tr stipulata in niste acte normative, exact ca atunci cand ceri in instanta o expertiza cadastrala asa si cu traducatorii sau firmele de traduceri tr reglementate aceste probleme deoarece asa e un semn de intrebare continuu care e vinovat si de ce !!!
Trebuiesc completate reglementarile existente sau elaborate alte rglementari-q.e.d(quod erat demonstrandum)!
Pana atunci trebuiesc completate reglementarile d in contractele traducatorilor in conditiile legislatiei existente.