avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contraventie R.A.T.B
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contraventie R.A.T.B

Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: fiul meu a circulat pe linia autobuzului 178 la data de 20.10.2013, calatorind cu un bilet electonic care a fost trecut pe la apraratele de inregistrare.Dupa cum bine stim , sunt foarte multe aparate de inregistrare care nu functioneaza corespunzator , neinregistrand calatoria , drept pentru care la un control apari fara bilet de - fiind exact si situatia in care s-a aflat fiul meu.
Bineinteles i s-a intocmit proces verbal , aplicandui-se amenda maxima de 150 ron. Avand in vedere ca trebuia sa calatoreasca de la Gara de Nord pana in cantrul Bucurestiului, adica o distanta destul de mare, in care posibilitatea de a fi controlat este foarte mare , fiiului meu i s-a reprosat de controlorul ca nu a trecut biletul pe la aparatul de integistrare (trebui totusi sa nu-ti funcctioneze putin neuronii pentru a nu taxa pe o distanta asa de lunga)
Conform HOTARIRE 267 din 25/09/2003
PRIVIND MODIFICAREA SI COMPLETAREA HOTARARII C.G.M.B. NR.156/23.08.2008in artoculul 4 se decide
Alineatul 3 al articolului 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“In momentul constatarii contraventiei, agentul constatator elibereaza contravenientului o dovada numita “CONSTATARE” care va cuprinde: data si locul unde este incheiata constatarea; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; numele si prenumele contravenientului; descrierea contraventiei si indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza aceasta; daca fapta ce constituie contraventie a avut sau nu ca urmare producerea unui prejudiciu Regiei Autonome de Transport Bucuresti – R.A. si in ce a constat acesta; limita minima si maxima a amenzii prevazute de prezenta hotarare pentru contraventia savarsita si amenda aplicata; suma care poate fi achitata in termen de 48 de ore de la data eliberarii constatarii; indicarea locului si a contului unde se poate efectua plata amenzii; indicarea locului unde se poate efectua plangere impotriva actului de constatare a contraventiei si a termenului in care aceasta poate fi depusa; semnatura agentului constatator”. - acest proces verbal nu detine nici o informatie unde ma pot adresa pentru a contesta amenda, in schimb detine toate informatiile unde pot efectua plata
Totodata in HOTARIRE 71 din 06/04/2006
PRIVIND MODIFICAREA HOTARARII C.G.M.B. NR. 156/2001 REFERITOARE LA APROBAREA NORMELOR PRIVIND DESFASURAREA TRANSPORTULUI IN COMUN IN MIJLOACELE DE TRANSPORT ALE RATB SI MODUL DE SANCTIONARE A ABATERILOR SAVARSITE
MODIFICA ALIN 1 AL ART. 10 DIN H.C.G.M.B. NR. 156/2001
EMITENT : C.G.M.B.
Art.1 – Alineatul 1 al articolului 10 din Hotararea C.G.M.B. nr.156/2001 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Abaterile de la dispozitiile prezentei hotarari constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 80 RON la 150 RON.”
Deci inteleg sa amenda este de la 80ron la 150 ron, cu toate acestea in procesul verbal apare tiparit in proceusl verbal " .....si H.C.G.M.B nr. 71/2006 sanctionata cu amenda de la 100 lei la 150 lei".
Mentionez ca aceste doua hotarari sunt specificate in procesul verbal , dar totusi consider ca formatul procesului verbal este abuziv doarece nu contine toate datele prevazute de lege, si apare diferenta dintre cuantumul amenzii specificate de leguitor si cele ce apar in procesele verbale ale RATB.
Sunt ferm convinsa ca fiul meu , minor fiind,a trecut biletul pe la aparatul de inregistrat, de aceea doresc sa contest procesul verbal ,sa cer un desfasurator al acestui aparat, cred ca chiar daca a fost o eroare de inregistrare aceasta apare pe desfasurator.
Din cate situ aceste aparate functioneaza cu doua leduri ( unul rosu si altul verde) care sunt insotite de un sunet .....daca o persona este daltonica cum poate stii ca i-a fost validata calatoria???
Unde pot depunde palgerea impotriva procesului verbal si impotriva persoanei care a facut controlul???....( nu inteleg de ce controlorii, in momentul controlului asupra elevilor se simt ca super zmei, actionand brutal- verbal , dar cand se intalnesc cu persoane de alta etnie ii evita fara ca ceara biletul))).Multumesc

Cel mai recent răspuns: lucicasweis , utilizator 15:10, 27 Octombrie 2013
In cazul fiului dvs. aparatul de taxat nu a interactiunat cu tichetul, nevalidand calatoria, cazul clasic. Puteti contesta p-v in instanta, invocand nerespectarea dispozitiilor legale incidente, existand un caz de nulitate absoluta a procesului verbal, solicitand totodata si comunicarea desfasuratorului aparatului de taxat cu pricina. Impotriva procesului - verbal de constatare a contraventiei puteti formula contestatie in termen de 15 zile de cand l-ati primit, conform Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, care se depune la la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
Va multumesc pemtru raspuns!!!
Nulitatea absoluta reiese din faptul ca pv. nu detine toate perevederile cerute de lege si ptr. ca nu a fost semnat nici de martor si nici de una parinte al minorului????

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva procesului verbal - amenda ratb cristimin cristimin Buna ziua, Pe data de 04.04.2012, mi-a fost ceruta legitimatia de calatorie pe o linie de tramvai, insa mi-am dat seama ca nu am la mine cardul electronic. ... (vezi toată discuția)
Amenda ratb - fara acte danielw danielw Buna ziua, Am fost legitimat de controlori acum doua saptamani si aveam doar copia dupa buletin la mine, pe care le-am dat-o, pentru ca ma grabeam foarte ... (vezi toată discuția)
Ratb ContSters255612 ContSters255612 As avea cateva intrebari in ceea ce priveste ce pot face controlorii RATB in cazul refuzi sa prezinti legitimatia de calatorie?Daca refuzi sa prezinti ... (vezi toată discuția)