avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Controlarea masinii de catre politie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Controlarea masinii de catre politie

Buna ziua, as avea si eu urmatoarea intrebare: Politia romana are sau nu dreptul sa iti controleze portbagajul fara mandat? Daca de ex. te trage pe dreapta pt ca nu porti centura poate sa iti zica si "Arata-mi ce ai in portbagaj?" daca refuzi ce pot face legal?. Ms de raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 12:40, 1 Noiembrie 2013
BicovStefan a scris:

Politistul are dreptul sa verifice autoturismul,inclusiv portbagajul fara mandat.


Un raspuns cam vag. Politistul are dreptul sa verifice multe lucruri, cum ar fi existenta rotii de rezerva, functionarea sistemului de frana, etc., depinde si cu ce treaba este acolo, este filtru, cu ce tema, etc. Pe de alta parte, pana si cortul, in care dormi la munte, intr-o poiana, are statutul legal de "domiciliu" deci, pe cale de consecinta, nu se intra in el, fara consimtamantul locatarului, decat cu mandat. Asadar si masina, cat timp te afli in ea, are statutul de domiciliu. Faceti o experienta: politistul va cere sa deschideti portbagajul, dvs. ii spuneti ca este neincuiat, dar nu-i dati voie, si vedeti ce o sa faca!
Cand ti se face controlul antitero la aeroport, si lucratorul vrea sa se uite in geanta, dupa ce deja ti-a scanat-o, nota bene, iti cere acordul! Nu-i dai voie, nu ti-o deschide, nu te urci in avion, raporteaza sefului, vin autoritatile aerooprtuale, etc. Deci nu iti umbla orice Gheorghe in lucrurile personale. Stiti de ce betivii din State tin sticla intr-o punga de hartie? Fiindca in ea, nu se umbla decat cu mandat!
Nu sunt pregatit sa raspund la aceasta intrebare, prea generala, dar nici un raspuns de genul "patru picioare bun, doua picioare rau", nu este de acceptat.
@hotumattua

Exemplele din alte tari sunt total irelevante. Tu esti obligat sa respecti legislatia tarii pe teritoriul careia te afli. Daca nu o cunosti este fix problema ta.

Se pare ca unii nu fac diferenta intre control si perchezitie. Perchezitia se face cu mandat, cu martor, cu proces verbal de inventariere a lucrurilor gasite.
La control nu este nevoie de asa ceva, iar legislatia rutiera este foarte clara:

O.U.G. nr. 195/2002

Art.35.
(3) În exercitarea atribuţiilor care îi revin, poliţistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală.



Apoi, bata de baseball nu este trecuta in nicio litera de lege din Romania ca fiind articol sportiv. Am impresia ca voi va creati in gand propriile legi.

Legea 295/2011
21. arma alba - acel obiect sau dispozitiv ce poate pune in pericol sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor prin lovire, taiere, impungere, cum ar fi: baionete, sabii, spade, florete, pumnale, cutite, sisuri, boxuri, castete, arbalete, arcuri, bate, maciuci si bastoane telescopice;

Lg. 61/1991 - pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice
ART. 2
(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, urmatoarele fapte:
1.portul, fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire, precum si folosirea in asemenea locuri sau imprejurari a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice;



Asa ca, depinde in ce imprejurari sunteti gasiti cu o bata in masina.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
Dragos_T, utilizator
@Dragos_T: nu instig la nerespectarea legii, cu toate ca detin in masina 2 dintre obiectele prevazute la art. 21 (arme albe).

Eu va spun alta treaba, mai bine sa fie acolo si sa nu imi trebuiasca, decat sa ajung la UPU (sau mai rau) ca nu am avut cu ce sa ma apar. Nu toata lumea a facut karate sau lupte libere sa se poata apara fara diverse ustensile.

Atat timp cat nu ataci pe nimeni, bata de baseball NU este arma alba! La fel cum nici crosa de golf nu este, nici cheia franceza.

21. arma alba - acel obiect sau dispozitiv ce poate pune in pericol sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor prin lovire, taiere, impungere


Cand ai rele intentii, poti omora pe cineva prin lovire si cu roata de rezerva, si cu extinctorul, si cu cricul, toate astea facand parte din dotarea masinii.
@Dragos-T
,,...când există indicii...", cu varianta ,,indicii temeinice"
Aici e baiul ! Nimeni, repet, nimeni nu poate explica scurt, clar si concis ce e cu aceste ,,indicii" ! Este o formulare nefericita dar acoperitoare pt. tot felul de abuzuri ale organelor de tot felul. E cam cum era conducerea preventiva, ,,pana la limita evitarii oricarui pericol", orice faceai/nu faceai erai bun de plata.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
DlGoe, utilizator
Dragos_T a scris:



Art.35.
(3) În exercitarea atribuţiilor care îi revin, poliţistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală.





Si responsabilul de scara "are dreptul" sa verifice daca rezervorul de apa de la toaleta din apartamentul tau curge. Cum o face insa, este alta treaba, exista procedura clar stabilita de lege, va ajunge s-o faca chiar impotriva vointei tale, dar nu varandu-ti bocancul in usa si dandu-te la o parte. Si cei de la autoritatea tutelara au dreptul sa vina sa verifice daca este adevarat ca-ti bati copilul dar, iar, nu intra decat daca-i lasi, sau, daca este necesar, folosind mecanismul de coercitie al statului.
Citatul dat de tine indreptateste politistul rutier sa foloseasca toate mijloacele legale sa verifice vehicolul, etc., etc. si nicidecum sa incalce legea. La fel, nici tu, nu te poti urca in masina si sa dai bice la cai, lasandu-l copilul ploii.
Asadar, revenind la tema pusa in discutie, politia rutiera romana nu are dreptul sa-ti umble in porbagajul masinii fara mandat! Daca "există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală", te trage frumos pe dreapta, asta are dreptul, si stai si astepti pana ce-si satisface curiozitatea folosind mijloacele legale, s-au te duce frumos la sectie, etc. Iar daca tu te dai macho, poti pati ca trogloditul de "sefut" de politie de la Cluj, care si-a pierdut slujba ca a umilit un agent de circulatie.
Ca o concluzie, vremurile cand militianul de la circulatie iti umbla in portbagaj sa verifice daca nu cumva iti duci acasa porcul taiat la bunici, s-au dus. Dar asta nu inseamna ca agentul de circulatie este ciuca bataii de joc; el are in spate autoritatea statului in exercitarea atributiilor si tu, la randul tau, toate drepturile constitutionale de a te apara de abuzuri.

Alte discuții în legătură

Obligatiile politistului kuky666 kuky666 un politist de la rutiera are voie sa fie si operator radar si agent constatator din moment ce este singur in masina? (vezi toată discuția)
Nerespectarea semnalelor polistului nebundlegat nebundlegat Aseara , i-am imprumutat masina fratelui meu. Acesta s-a dus cu prietenii lui la un restaurant unde au luat cina. La intoarcere acesta a observat ca o masina ... (vezi toată discuția)
Dispozitiile politistului rutier tichil tichil Care sunt si unde sunt reglementate dispozitiile agentului rutier. (vezi toată discuția)