proastasatului a scris:
[...] las' ca doarme in masina! N-ati vrea si dvs sa dormiti in masina? sau poate vrea doamna Presedinte?
Da, sunt copii care fac o ora dimineata si alta dupa-amiaza cand merg si se intorc de la gradinita. Si asta ce inseamna, ca le-o fi bine? Ca e obligatoriu? Ce drama s-ar intampla daca tatal (in situatia data) ar veni la vizite la domicilu, ar participa impreuna cu mama la sarbatorirea zilei copilului, Craciunului, Pastelui, in unele zile (aici stiu ca nu e posibil din cauza distantei) l-ar duce sau l-ar aduce de la gradinita/scoala? si astfel copilul s-ar invata cu amandoi si s-ar simti el confortabil sa se duca la tata, nu instanta sa-l oblige! Tot ce faci ca vrei e mult mai important, mai durabil si confortant decat ce ti se impune!
Doamna, eu discut despre situatia ACEASTA si dv. pe langa ea.
In cazul acesta copilul e confirtabil cu tatal, acesta stie adormi copilul, ba mai mult, il vedea in vizite cu luare de la domiciliul copilului fara probleme pana cand, cineva, in mod brutal si nejustificat, a intrerupt aceasta relatie. Care avea binecuvantarea mamei.
Nu putem sa luam un copil adaptat la a pleca cu tatal, sa-l dezadaptam numai ca sa avem ce adapta din nou prin vizite la locuinta sa, ca asa se simte el mai bine dupa ce l-am dezadaptat noi.
Stiu cazuri de copii adormiti in masina, plimbati in jurul blocului sau orasului in masina sa adoarma, copii calmati in masina. Stiu de copii pe care zgomotul de foehn sau de motor de autoturism ii ajuta sa doarma, stiu de copil care doarme pana in momentul opririi motorului, stiu de altii adormiti in 3 minute in masina si carati in patut... nimeni nu le-a zis acelor parinti ca-si chinuie copiii. Stiu si de copil de 4 ani adormit in masina, dar este un singur caz de varsta asa de mare pe care il cunosc.
Cat despre ultimul paragraf, da, ar fi o drama ca realitatea sa se schimbe si totusi parintii sa transmita mesaje contradictorii atat copilului cat si unul altuia. Petrecerea timpului impreuna ca familie nu e recomandata decat in cazuri rare, cand parintii gandesc si comunica foarte deschis, altfel copilul va avea constant impresia ca ei se vor impaca.
Speranta asta il va face ca, din timp in timp, sa retraiasca momentul ruperii familiei si al abandonului, lucru nedorit si da, dramatic pentru el.
E de inteles ca realitatea se schimba si exact asta trebuie transmis copilului, ca realitatea se schimba, dar ca el are doi parinti in continuare, ca la unul e locuinta lui constanta dar ca e normal sa simta (chiar daca nu petrece nopti acolo) ca si dincolo lasa o parte din el.
Nu e ok sa simta ca acasa la el se intrampla vizitele, ca si cum celalalt parinte ar fi un vizitator ocazional. Nu e ok sa simta ca tatal nu poate imparti cu el propriul mediu, proprie viata, propria intimitate. Sa il vada si sa-l lase acasa reactiveaza abandonul, iar copilul il va simti pe acel parinte ca pe un strain. Intrarea in caminul ambilor parinti ajuta la crearea unei relatii reale, intime, asa cum e cea parinte-copil.
In plus, e normal ca in timp copilul sa cunoasca persoanele relevante din viata ambilor parinti, noua sotie, noii copii, doar n-o sa vina cu totii la prima nevasta acasa!
O relatie de o calitate proasta se poate crea in orice cirscumstante, sigur; daca ii urmarim interesul copilului insa... ne putem dori sa aiba parte de mai bine.