avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Instruire SSM director
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Instruire SSM director

Directorul unei societati comerciale, angajat cu contract de munca, trebuie sa aiba Fisa individual de instruire SSM ? Daca da, cine trebuie sa-i faca instruirea?(introductiv-generala, la locul de munca si periodica). In legislatia specifica nu am gasit reflectarea acestei spete.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:38, 30 Octombrie 2013
Fiind angajat cu CIM, deci lucrator, directorul general se supune acelorasi prevederi legislative ca oricare alt angajat al firmei.
Daca este vorba de directori in cadrul firmei, acestia vor fi instruiti la locul de munca si periodic, de catre directorul general. In cadrul firmei trebuie sa existe un document scris (decizie interna), aprobat de catre directorul general, in care sa se mentioneze pe compartimente, nominal, responsabilitatea instruirii, inclusiv a instruirii introductiv generale, iar in anexa o programare a instruirii, pe cele 3 niveluri de instruire.
Instruirea introductiv generala a tuturor directorilor, inclusiv a directorului general (in conditiile in care acesta a venit in firma direct pe acest post) se face de catre lucratorul din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie, care are decizie scrisa pentru efectuarea instruirii introductiv generale, respectiv de catre serviciul extern de prevenire si protectie cu care firma are incheiat contract de prestari servicii in domeniul ssm.
Serviciul intern de prevenire si protectie este un compartiment aflat dpdv legal, direct sub conducerea directorului general.
In legislatia ssm, de profil, se mentioneaza ca materialele de instruire (instruire generala, instruire la locul de munca/ instructiuni proprii, instruire periodica, prelucrare evenimente produse si oricare alte materiale speciale, etc.) se aproba de catre angajator/ director general. Deci, citind si aproband aceste materiale, directorul general este informat/ instruit.
Nu trebuie uitat nici testul anual pentru a se monitoriza nivelul de pregatire al lucratorilor, pe categorii de activitati/ meserii/ locuri de munca, etc. Se intocmeste textul grila de catre serviciul intern/ serviciul extern de prevenire si protectie, se ataseaza o fila cu raspunsurile la intrebarile din grila si se introduce materialul pentru aprobare la directorul general. Este iarasi instruit si testat, inclusiv directorul general. Ceilalti directori primesc de la serviciul intern/ serviciul extern de prevenire si protectie textul si fila cu raspunsurile, pentru semnatura/ data, daca directorul general nu este curios (asa cum ar fi normal) sa le afle nivelul de pregatire si atunci le da acesta doar testul grila.
Toate materialele de instruire se trimit de catre serviciul intern de prevenire si protectie in toate compartimentele/ sectiile/ serviciile, etc. din cadrul firmei, xeroxate, cu nr. de inregistrare/ data, prin corespondenta interna a firmei. Sefii de compartimente/ divizii, etc. prin dirijarea acestor matariale, sub semnatura proprie, catre cei care efectueaza practic instruirea, iau astfel la cunostinta de materialul prelucrat.
In legislatia ssm, de profil, se mentioneaza ca materialele de instruire (instruire generala, instruire la locul de munca/ instructiuni proprii, instruire periodica, prelucrare evenimente produse si oricare alte materiale speciale, etc.) se aproba de catre angajator/ director general. Deci, citind si aproband aceste materiale, directorul general este informat/ instruit
.

gigipopa, mi se pare fortat sa consideram ca aprobarea de catre director a unor documente reprezinta instruire pentru acesta. Semnarea acelor acte reprezinta un act de autoritate al directorului, el poate aproba sau nu acele documente.
Apoi instruirea de catre un subordonat(lucratorul desemnat) a superiorului (director), iar nu mi se pare tocmai normal.
Cum credeti ca un director general face instruire la locul de munca, cu demonstratii practice, asa cum spune legea, unui director executiv al unui punct de lucru aflat intr-un alt capat al tarii? Iar pe directorul general il instruieste presedintele CA ?.
Parerea mea este ca aici este necesara o precizare in lege.
Poate fi considerat un act fortat de aplicare intocmai a legii ssm privind instruirea.
Am practicat sistemul multi ani, fara a avea niciun comentariu din partea ITM/ Inspectiei muncii, tocmai din motivul ca nici inspectorii nu au putut raspunde concret la intrebarea mea, cu referire particulara la un anume articol de lege.
In niciun caz presedintele CA nu instruieste, pentru ca presedintele nu este angajat al firmei, decat in conditiile in care este si director general.
Nu am vrut sa va scriu si modalitatea practica de instruire a directorilor. Se completeaza fisele ssm de catre lucrator ssm si se semneaza de catre cei care trebuie pe formulare. Atentie, materialele de instruire aprobate de catre directorul general, se trimit in copie xerox si acestor directori, cu nr. de inregistrare/ data.
Faceti o mentiune: " ....Semnarea acelor acte reprezinta un act de autoritate al directorului, el poate aproba sau nu acele documente. Apoi instruirea de catre un subordonat (lucratorul desemnat) a superiorului (director), iar nu mi se pare tocmai normal.... "
Daca materialele nu sunt aprobate, atunci ele nu constituie material de instruire si se refac conform precizarilor/ motivarilor scrise ale directorului general, facute pe documentul nesemnat.
Referitor la instruirea directorului general, era vorba (asa cum am mentionat expres) numai de instruirea introductiv generala. Celelalte niveluri de instruire erau acoperite de semnarea documentelor utilizate la instruirile respective.
Daca descoperiti o alta metoda prin care sa fie respectata legea ssm privind instruirea sunt curios sa aflu si eu care este aceasta. Personal, am solicitat o precizare in acest sens a vechii Legi a protectiei muncii nr. 90/ 1996, prin anul 2001 si a vechilor Norme departamentale din chimie si petrochimie, prin anul 1988, dar dupa cum se poate constata demersul meu nu a fost bagat in seama, nici macar in Legea ssm nr. 319/ 2006 nefigurand o prevedere in sensul dorit.
gigipopa, chiar dumneavoastra recunoasteti ca speta nu are rezolvare in lege, afirmand ca ati solicitat lamuriri la care nu ati primit niciun raspuns. Ceea ce propuneti dumneavoastra este o solutie proprie de rezolvare formala a instruirii (instruirea introductiva la angajare are o durata de minim 8 ore si nu se face prin fax).
Incercati si dvs. demersuri oficiale la ITM/ inspectia muncii si daca primiti un raspuns care sa va lamureasca pe deplin, sper sa nu uitati sa mi-l comunicati si mie. Cred ca veti primi un raspuns de genul - legea se aplica pentru toti lucratorii, indiferent de functia acestora.
Daca tot am revenit in discutie, pot sa va spun si de ce am recurs, cu multi ani in urma, la solutia respectiva (repet necontestata de directori, acceptata tacit de inspectorul de munca, aplicata mai multi ani) - am evitat de mai multe ori raspunsuri seci: nu am stiut, nu am fost informat, etc. mentionate in fata organelor abilitate de control ale statului. Poate nu a fost o solutie (decat formala, asa cum spuneti si va dau dreptate) agreata de catre cei vizati, dar care a fost oportuna dpdv al lucratorului ssm, in conditiile in care girul pentru anumite activitati trebuie dat de catre angajator/ director general/ administrator.
Aspectul respectiv l-am studiat in CpP si in CpC. Nu se precizeaza mici in aceste legi, in mod expres, modul concret de informare/ instruire, etc. al angajatorului de catre subordonati, in aspecte privind functionarea firmelor (si sectorul ssm tine de functionarea firmei).
In cadrul activitatii mele de expertiza, am considerat ca fiind legal modul de informare/ instruire a angajatorului, daca au fost prezentate documente (dintre cele mentionate in cadrul discutiei noastre), aprobate/ avizate de catre angajator/ director general/ administrator, anexand aceste documente la raportul de expertiza, fara a ma referi la un articol din lege care nu a fost respectat intocmai, dar precizand art. de lege care mentioneaza aprobarea/ avizarea documentelor intocmite in cadrul firmei, de catre angajator.
In cadrul unei firme sunt stabilite prin organigrama inclusiv competente de aprobare diferite materiale/ documente, etc., la nivel de firma/ directii/ servicii, etc., dar cele din domeniul ssm nu pot fi stabilite legal, decat in competenta angajatorului/ directorului general/ administratorului.
Trebuie sa fac o precizare: instruirea introductiv generala se face fata in fata, in cabinetul ssm al firmei, cu materiale intocmite special pentru aceasta instruire, plus evaluarea riscurilor profesionale, etc., materiale aprobate de catre angajator. De instruire prin fax nu poate fi vorba in acest caz. Veti intreba - cum se procedeaza pentru instruirea introductiv generala, daca firma detine mai multe sedii, in localitati diferite ? Este cel mai simplu raspuns: asa cum se stabileste prin decizia conducatorului unitatii, decizie prin care se organizeaza activitatea de prevenire si protectie in cadrul firmei. Trebuie avut in vedere o dotare corespunzatoare a cabinetului de ssm, indiferent daca este organizat la centru si/ sau la sediile secundare.
Materiale se pot transmite prin fax pentru instruirea periodica si pentru instruirea periodica suplimentara. Pentru instruirea la locul de munca, toate materialele trebuie sa se regaseasca/ sa fie disponibile la locurile de munca respective, la dispozitia conducatorului locului de munca si a lucratorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificarea instruirii introductiv generale in ssm SC GEEA RUGBY CLUB SRL SC GEEA RUGBY CLUB SRL In prima zi de munca, este obligatoriu prin lege, ca angajatorul sa asigure instruirea introductiv generala de Securitate si Sanatate in Munca, a noului ... (vezi toată discuția)
Servicii ssm si psi Tatu M Tatu M Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)
Instruire conducator loc de munca Akhenaton81 Akhenaton81 Ce material de instruire se foloseste in acest caz?Trebuie o instructiune, daca da,ce trebuie sa contina aceasta?Si ultima intrebare: unde se trece aceasta ... (vezi toată discuția)