avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constatare vicii apartament dupa semnarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constatare vicii apartament dupa semnarea antecontractului

In ziua de 18.10.2013 am incheiat un antecontract la o agentie imobiliara, cu proprietarul unui apartament, urmand sa incheiem contractual de vanzare-cumparare in data de 08.11.2013, lasandu-i astfel timp sa-si achite si ultima rata la apartament, fara de care nu il putea vinde. Fac precizarea ca, la prezentarea apartamentului, proprietarul ne-a spus ca nu imi poate arata boxa deocamdata, deoarece se ajunge la ea prin boxa unei vecine, care este plecata momentan, iar el nu are cheia, ceea ce am crezut, el asigurandu-ma ca nu sunt probleme).
In antecontract erau stipulate: faptul ca daca eu ma voi razgandi in privinta cumpararii apartamentului, voi pierde arvuna de 300 de euro - in acest caz voi plati si comisionul agentiei, in valoare de 800 de euro- si faptul ca, daca se va razgandi proprietarul in privinta vanzarii apartamentului, va plati el comisionul agentiei (800 euro) si imi va restitui dublul sumei platite ca arvuna (adica 600 de euro). In aceasta perioada, cunoscandu-mi din intamplare viitorii vecini, am aflat ca boxa apartamentului pe care urmeaza sa-l cumpar este inundata, ca urmare a problemelor care exista in bloc la reteaua de canalizare. V-as ruga sa-mi spuneti daca in aceasta faza mai pot face ceva, adica daca mai pot renunta la apartament fara a pierde suma de 1100 de euro (arvuna si comisionul agentiei), eventual sa iau legatura cu cei de la Protectia consumatorului…
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:02, 11 Noiembrie 2013
Din cele relatate, rezulta ca viciile sunt la boxa si nu la apartament.
Tot din relatare, inteleg ca boxa a fost amenajata in subsolul tehnic al blocului (alfel nu se explica trecerea prin boxa vecina), deci nu a fost prevazuta din constructie.
In acest caz, puteti solicita o diminuare a pretului de cumparate, dupa ce vizionati boxa impreuna cu propietarul si ag. imobiliara.
Voi incerca acest lucru, dar nu cred ca va accepta, pentru ca se bazeaza pe faptul ca nu voi renunta, oricum, la cumpararea apartamentului, atata timp cat acest lucru implica plata a 1100 euro (pierderea arvunei si comisionul agentiei). Motivul pentru care am convenit la pretul actual a fost ca proprietarul a sustinut ca boxa este conceputa - ca marime si amplasare - astfel incat sa poata fi transformata in garaj. Stiu ca este greseala mea ca am semnat antecontractul inainte de a o vedea, pentru ca altfel negociam altfel. De aceea m-am dus cu gandul la faptul ca i-as putea spune aminti de Protectia consumatorului, dat fiind ca agentul a fost de fata cand mi-a spus ca nu imi poate arata boxa, cand de fapt evita sa mi-o arate, pentru ca era inundata.
Doua aspecte:
1) Boxa este anexa la apartament, adica apare in antecontract si cartea funciara? Sau a fost ocupata abuziv?
2) Desfiintarea antecontractului se poate face cu acordul partilor sau in instanta. Protectia consumatorului nu are treaba aici.
In primul rand va multumesc pentru raspunsuri.
Boxa apare in extrasul cf, nu a fost ocupata abuziv, in plus a facut parte din obiectul negocierii pretului apartamentului, in absenta ei nu as fi acceptat pretul final (intrucat are o suptafata mare si mi s-a spus ca poate fi transformata in garaj).
Am citit in lege ca se pot cere daune vanzatorului, daca a tainuit viciul in momentul incheierii contractului de v-c. Eu am incheiat doar un antecontract, dar care ma obliga la costuri foarte mari daca nu finalizez incheierea contractului de v-c, nepermitandu-mi practic acest lucru. Orice renegociere cu vanzatorul va atrage dupa sine acest lucru, de care d-lui se va folosi ca sa-mi forteze mana, caz in care nici nu voi putea folosi clauza conform careia sunt in necunostinta de viciu la incheierea contractului de v-c. Practic, ma aflu intr-o situatie in care am doar de pierdut...e un fel de santaj din partea vanzatorului. De aceea va rog sa ma ajutati cu sfaturi, cred ca se mai poate face ceva in aceasta faza, dar nu detin informatiile necesare si modalitatea prin care as putea negocia, fara ca vanzatorul sa poata folosi santajul. Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
iolaru, utilizator
In cazul asta puteti cere desfiintarea actului in instanta.

Alte discuții în legătură

Depasire termen la antecontract omisi omisi Buna ziua! Am semnat un antecontract de vanzare-cumparare in calitate de vanzator pt un apartament. Apartamentul a fost vandut prin agentie. In antecontract ... (vezi toată discuția)
Precontract vanzare apartament ContSters26766 ContSters26766 Am incheiat la notar un precontract de vanzare pentru un apartament intr-o constructie noua pe care am construit-o anul trecut. Am primit avans 10000 EUR ... (vezi toată discuția)