avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul cota apa rece necontorizat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul cota apa rece necontorizat

Buna ziua.
Am urmatoarea problema:
Mama mea locuieste intr-un bloc contorizat de catre Apa Nova. Din cele 16 apartamente, doua nu sunt contorizate.
Comitetul asociatiei a hotarat ca apartamentele contorizate sa plateasca in conformitate cu citirile apometrelor, iar cele doua apartamente necontorizate sa plateasca restul consumului de apa. Astfel s-a ajuns ca cele doua apartamente sa plateasca 44 mc apa/3persoane.
Cat de corecta este aceasta hotarare?
Nu trebuia sa plateasca 5mc/persoana (pausal) iar restul consumului sa se distribuie pe numarul total de locatari?
Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Noiembrie 2013
BodoC, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 08:16, 4 Noiembrie 2013
Corect, Legea 215/2001nu a fost abrogata, iar articolele mentionate de dv au alta numerotare si sens, deoarece intre timp legea a suferit modificari si completari.
Corect este si ca in 2002 Consiliul General a luat masuri de implementare a cerintelor din Legea 199, deci consiliul era obligat sa urmareasca daca se pun in practica reglementarile, conform cu atribtiile pe cale le avea mentionate in Legea 215 prin art 38 si 46 la acea vreme.
Cand L.199 a fost abrogata, a disparut si regulamentul care avea ca obiect punerea in aplicare a OG. 78/2001 pentru modificarea L.199/2000 prin art.1,2,3,4 din hotararea mentionata de dv.
Deci, din 2002 inseamna ca, nici un apartament al unui bloc din Bucuresti nu ar trebui sa mai fie in momentul de fata fara aparate de masura la consumul de apa rece/calda, deoarece acest consiliu prin art.3 hotara la acea vreme:" Incepand cu data prezentei, toate proiectele noi de executie a blocurilor de locuinte din municipiul Bucuresti vor cuprinde in mod obligatoriu solutii tehnice privind contorizarea individuala pentru fiecare apartament a tuturor consumurilor de la retelele publice de distributie".
Ne - am modernizat, tinem pasul cu UE, de aceea avem repartitoare de costuri pentru distributia pe verticala si contoare de apa ( clasa C ) pentru distributia pe orizontala.

BodoC a scris:

Din cele 16 apartamente, doua nu sunt contorizate.
Comitetul asociatiei a hotarat ca apartamentele contorizate sa plateasca in conformitate cu citirile apometrelor, iar cele doua apartamente necontorizate sa plateasca restul consumului de apa. Astfel s-a ajuns ca cele doua apartamente sa plateasca 44 mc apa/3persoane.
Cat de corecta este aceasta hotarare?
Nu trebuia sa plateasca 5mc/persoana (pausal) iar restul consumului sa se distribuie pe numarul total de locatari?

Este normal si legal ca modalitatea de repartizare a consumului de apa sa fie stabilita de comitetul executiv. Comitetul executiv, conf. art. 17 din HG 1588/2007 aproba cotele de plata in sedinta lunara.
Pentru a nu discuta luna de luna cum se gestioneaza apa in asociatie, comitetul executiv poate adopta un regulament pe care administratorul sa-l puna in aplicare. Gasiti un asemenea regulament in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile".
Cat priveste consumul de "44 mc apa/3persoane" poate fi un consum real uneori chiar si pentru cei ce au apometre.
Decizia comitetului este legala.
Nu exista nici o prevedere legala care sa oblige asociatia sa treaca la plata un consum de 3-5-7-9 mc apa pentru cei care nu si-au montat apometre ori pentru cei care au apometre dar care nu aduc indexul ori nu permit citirea acestuia luna de luna.

In asociatia noastra o familie de 2 persoane nu avea apometre si i se trecea la plata cate 14 m.c apa luna de luna, adica 7 mc/persoana. Toti ceilalti proprietari aveau apometre si pe lista de plata se trecea consumul lor conform acestor apometre. Dar erau dese situatiile cand nu se acoperea factura. S-a insistat la aceasta ultima familie sa-si instaleze apometre, familie ce nu voia, sustinand ca si-asa i se trece prea mul 14 mc lunar... Intr-o luna fiind o diferenta de 50 mc apa a fost trecuta aceasta diferenta pe lista de plata in sarcina acestei familii. Sigur ca a venit la asociatie, a contestat, a strigat... dar numai asa a fost convinsa sa-si instaleze apometre.
Dupa instalarea apometrelor are un consum lunar de 25-35 metri cubi pentru aceleasi doua persoane. Acum aduce indexul regulat la asociatie, plateste lunar aceasta apa si nu mai este nemultumita.
O situatie ca cea descrisa de @adriantot, se intalneste mai rar si drept sa va spun, chiar nu stiu ce fac doua persoane sa consume lunar peste 30 mc. In fine, asa o fi, dar repet, cred ca este o situatie speciala.
In general, proprietarii trebuiesc lamuriti sa-si monteze apometre. Avantajele le-am mai spus, dar daca o familie nu vrea, chiar daca sunt „incarcati” luna de luna in varianta pausal, este ceva ciudat in zona respectiva... As fi curios sa aflu cum motiveaza repectivii refuzul montarii de apometre.
Sigur ca este o situatie mai greu de intalnit si poate si greu de crezut.
Dar aveti acces la listele de plata lunare pe site-ul asociatiei noastre si ca sa nu cautati acul in carul cu fan cautati doar listele de plata pe ultimii 2-3 ani si vedeti apartamentul 6 de la 7 Nov scara B. Acesta este cazul de care v-am povestit: 2 persoane cu peste 20 mc lunar si uneori chiar peste 30 mc lunar, consum adus de proprietari si verificat din cand in cand de administrator.
@Adam Grecu

Va spun eu unul din motive care nu are legatura cu consumul propriu-zis.
Femeia, proprietar, locuieste singura, face parte dintr-o denominatiune religioasa, venea si-si platea cota la intretinere oricat era de mare. Si vreau sa va spun ca, la fel cu cazul descris mai sus, toata diferenta de apa i se punea ei.
Restul proprietarilor nici nu voiau s-auda de repartizarea niciunui procent din aceasta diferenta pentru ei pana cand aceasta femeie nu-si monta apometre.

O rugam la macar doua luni sa-si puna apometre ca "Uitati, doamna, cat platiti! Chiar aveti bani de risipit?"
Ea motiva ca nu are incredere in aceste aparate (si mai e si inginera!) si ca plateste oricat, n-o intereseaza.

La un moment dat, hop, ne trezim cu ea ca sa-i chemam un instalator ca sa-si puna apometre. Il chemam pe om, i le monteaza, dar dupa ce a terminat i-a spus presedintelui ca asa mizerie intr-o casa de om n-a vazut de cand e el si, daca stim ca mai exista asa ceva in bloc, pe el sa nu-l mai chemam, ca nu mai lucreaza in asemenea conditii nici pentru toti banii din lume.

Femeia, inainte de a-si monta aceste apometre avea o restanta si luna curenta de plata de cca 800 lei. Ei bine, trage si-acum, dupa mai bine de doi ani de a-si plati restanta aceea.

Concluzia e ca atata timp cat avea sprijin material de la comunitatea ei, o durea drept in pix.
Dupa ce acest sprijin s-a incheiat, ca altfel nu se explica, a vrut repede apometre si nici restanta nu e in stare sa si-o mai acopere.

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Inspectarea apometrelor - cine? cum? cand? data post: luni, 2 noiembrie 2009, 02:12 daria7iulia daria7iulia Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. ... (vezi toată discuția)
Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)