avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara

Un angajat a solicitat invoire de 3 ore(in data de 28.10) si o zi din concediul legal(in data de 29.10), cereri care au fost refuzate de catre seful ierarhic.Angajatul avand motive intemeiate a plecat in invoire iar ziua urmatoare a ramas in concediu( angajatul nu a avut concediu in ultimi ani la aceasta ora avand un rest de concediu neefectuat de 83 zile).
La revenire a fost anuntat ca a fost pontat nemotivat si ca s-a deschis impotriva lui procedura disciplinara.In acest sens a privit o convocare la comisia de cercetare disciplinara( convocarea nu a fost insotita de nici unlt document)
Intrebari ; 1. Este obligatoriu ca angajatorul sa numeasca prin decizie comisia de cercetare disciplinara?
2. Decizia trebuie semnata obligatoriu de catre Administratorul societati sau poate fi semnata si de catre seful ierarhic care a si solicitat cercetarea disciplinara?
3. Angajatului cercetat este suficient sa i se prezinte doar convocarea sau este obligatoriu sa ii fie inmanat si un exemplar din referatul prin care se constata abatarea, si decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara?
4. Angatorul urmare a cercetari disciplinare poate dispune o sanctiune de genul desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare ?( fara a tine cont de persoana salariatului, de comportamentul avut anterior, de motivele care l-au determinat sa nu plece de la locul de munca pentru cele 3 ore iar ziua urmatoare sa ramana in concediu chiar daca seful direct nu a aprobat cererea)
5. Cercetarea disciplinara poate fi efectuata doar de cel care a solicitat cercetarea sau este necesara o comisia care sa si consemneze discutiile purtate in cadrul cercetari disciplinare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:35, 13 August 2015
1. Este obligatoriu ca angajatorul sa numeasca prin decizie comisia de cercetare disciplinara?


Da, este obligatorie constituirea unei cmisii de disciplina sau desemnarea unei persoanae care sa efectueze cercetarea disciplinara.

2. Decizia trebuie semnata obligatoriu de catre Administratorul societati sau poate fi semnata si de catre seful ierarhic care a si solicitat cercetarea disciplinara?


Decizia de sanctionare va trebui semnata de persoana desemnata de catre anajator in acest sens sau de cea care are aceasta competenta stabilita in fisa postului.

3. Angajatului cercetat este suficient sa i se prezinte doar convocarea sau este obligatoriu sa ii fie inmanat si un exemplar din referatul prin care se constata abatarea, si decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara?


In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.


4. Angatorul urmare a cercetari disciplinare poate dispune o sanctiune de genul desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare ?( fara a tine cont de persoana salariatului, de comportamentul avut anterior, de motivele care l-au determinat sa nu plece de la locul de munca pentru cele 3 ore iar ziua urmatoare sa ramana in concediu chiar daca seful direct nu a aprobat cererea).


Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

5. Cercetarea disciplinara poate fi efectuata doar de cel care a solicitat cercetarea sau este necesara o comisia care sa si consemneze discutiile purtate in cadrul cercetari disciplinare?

In general , se consituie o cimisie de discipplina care are ca scop si efectuarea cercetarii disciplinare a salariatilor care au savarsit abateri disciplinare.

Cercetarea disciplinară este efectuată în mod obligatoriu de o comisie, iar sancțiunea disciplinară se aplică gradual, în niciun caz nu se va aplica sancțiunea cea mai gravă dacă salariatul în cauză nu a mai avut alte abateri disciplinare
Nu exista nicio obligativitate in Codul Muncii de a se aplica gradual sanctiunile disciplinare.
Buna ziua. In aceasta luna am desfacut disciplinar conform Codului Muncii cim-ul unui salariat care nu s-a mai prezentat la servici, a plecat din tara. Acesta ar mai fii avut dreptul la 6 zile de concediu de odihna, ar trebuii sa isi ia banii pe aceste zile. Cum procedem daca el nu este de gasit? Si unde ii trecem pe statul de plata ca ar avea de luat acesti bani pe Co, la alte drepturi? Daca ii trecem la rubria Concediu de odihna este ca si cum el ar fii facut cerere de concediu pe acele zile. Poate ma puteti ajuta si pe mine, multumesc.
Ii puteti pune intr-un cont la dispozitia acestuia sau trimiteti o instiintare pe adresa din c.i.m. sa se prezinte o persoana imputernicita din partea sa pentru a ridica salariul.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! firma la care lucrez dorește să mă sancționeze ... 2006 2006 Buna ziua! Firma la care lucrez dorește să mă sancționeze pentru o greșeală. Menționez că eu nu îmi aduc aminte de incident,nu mi s au prezentat nici ... (vezi toată discuția)
Comisi de disciplina mariuca4 mariuca4 Dince persoane se face comisi de disciplina?Daca ii alege angajatorul nu va lua o decizie care sa il avantajeze pe el?Si atunci pt ce se mai face comisia daca ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)