Va adresez rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema. Doresc sa vand un apartament si am optat pentru un cumparator care are bani cash (deci nu prin credit). Actele mele insa (cadastru si intabulare) nu sunt inca gata, vor fi abia peste 3 saptamani. Mi s-a spus ca, in aceasta situatie, ar fi bine sa inchei cu viitorul cumparator un precontract, pentru a exista o certitudine ca respectivul nu se va orienta catre un alt apartament in acest interval de 3 saptamani, dar si pentru el, ca sa aiba siguranta ca eu nu voi opta pentru alt cumparator. Deoarece tot demersul se va face intre doua persoane fizice, fara intermedierea unui agent imobiliar, va rog mult sa ma sfatuiti ce ar trebui sa trec in precontract (care este avansul in acest caz, dat fiind faptul ca pretul va fi de 36.000 euro). Respectivul cumparator mi-a spus ca 200-300 de euro, mi se pare cam putin, dar sincer nu sunt absolut deloc familiarizat cu acest procedeu, al precontractului. Va multumesc mult
Daca citeati cu atentie intrebarea omului, vedeati ca a spus ca INCA NU ESTE INTABULAT si dureaza 3 saptamani Ce sa noteze atunci in CF?
Pe langa asta, in CF se noteaza doar promisiunea de vanzare-cumparare.
Antecontractul nu este un act translativ de proprietate deoarece nu intruneste conditia de act autentic, dar are putere probanta, mai ales daca este semnat si de cel putin 2 martori.
Eu activez si in domeniul imobiliar din 2001 si se practica foarte des folosirea antecontractului sub semnatura privata ca dovada a achitarii unui avans.
Foarte multi introduc si clauze de genul: daca vanzatorul se razgandeste va restitui de X ori avansul sau daca cumparatorul se razgandeste va pierde avansul. Insa prea putini stiu ca aceste clauze sunt de multe ori inutile intrucat in cazul unui proces, instanta va retine aceasta caluza ca "imbogatire fara justa cauza" si o va diminua sau chiar anula. Doar in cazul in care cel care o invoca dovedeste ca a suferit un prejudiciu va fi mentinuta.
Stimate domn,
Ceea ce inteleg eu clar este ca nu vreti sub nicio forma sa apelati la serviciile platite ale unui profesionist in cazul incheierii acestui antecontract, pentru ca sunteti convins ca nu poate fi mare lucru... Este decizia dv., iar in cazul in care cunoasteti, de exemplu, puterea unui pact comisoriu de gradul IV la incheierea unui contract, eu va sustin :)!
Formulari standard...sunt cateva, insa pot fi introduse diferite clauze in contract, dintre care unele pot fi abuzive, in detrimentul clar al uneia dintre parti.
Oricum, va ofer cateva recomandari valoroase, zic eu:
- daca nu ati luat in calcul incheierea unui contract de rezervare, va spun ca numai pentru acesta si puteti cere o suma de aprox. 1,50-1,75% din valoare;
- pentru promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare puteti cere 40-50% din pretul total;
- cereti de la Notariat un draft al precontractului si consultati-va cu un amic/ruda/coleg care are experienta in contracte, chiar daca nu are o profesie specifica;
- solicitati notarului sa va explice tot ceea ce nu intelegeti din contract si tot ceea ce nu sunteti sigur ca intelegeti corect;
- nu acceptati sa lucrati cu notarul cumparatorului, ci mergeti la un notar neutru;
- nu acceptati artificii in acte, care sa nu corespunda cu realitatea;
- termenele sa fie stabilite foarte precis;
- stabiliti clauze clare in caz de nerespectare a fiecarei obligatii;
- nu acceptati incheierea unui contract in ultimul moment, sub presiune si pe fuga.
Mult succes!
Ar fi recomandabil ca actul sa fie redactat de avocat si nu de notar intrucat notarul are contracte tip nu nu sta sa piarda vremea la discutii.
Avocatul va poate lamuri pe toate aspectele inclusiv pretul promisiunii de vanzare.
Ar trebui sa luati mai mult de 300 euro daca vreti sa apelati la serviciile unui avocat ca sa nu platiti din buzunar ci din pret.
Contactati telefonic avocatul sa vedeti cat va cere si apoi veti sti cat sa cereti.
Dvs. nu riscati prea mult dar va puteti incurca socotelile daca actul va fi facut aiurea.
Puteti cere si de la notar u tipizat ca sa il duceti la avocat intrucat notarii prefera in general contractele vor.
Avansul care se ia in acest caz este cel convenit de cele doua parti, de comun acord. In contract se va mentiona ca in cazul in care una dintre parti nu respecta cel intelese, referitor la termene, suma , data, va pierde avansul- ptr cumparator, iar ptr vanzator de obicei daca nu respecta trebuie sa returneze dublu......Acest contract daca este semnat de ambele parti , chiar daca nu se redacteaza in fata unui notar este proba in instanta , atata timp cat exista semnaturile pe ele si sunt autentice. Binenteles in contract se vor inscrie toate datele de identificare din buletinul amandurora , precum si toate datele cu privire la imobilul care face subiectului contractului
Mergeti la un notar caruia sa-i explicati situatia. Notarii incheie astfel de precontracte si puteti discuta cu el fiecare clauza pe care doriti s-o adaugati/modificati. In ceea ce priveste avansul, consider ca e cam mic ... depinde insa si de valoarea la care v-ati inteles. Puteti insa prevedea in precontract, in cazul in care nu se va incheia vanzarea din culpa celeilalte persoane, sa va achite penalitati/despagubiri.
Succes!