avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Instiintare de amenda pentru rovigneta primita dupa ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Instiintare de amenda pentru rovigneta primita dupa 2.5 ani!

Buna seara. In urma cu doua saptamani am primit instiintare de amenda pentru circulatie fara rovigneta in data de 18 martie 2011 (!?!). Eu atunci nu aveam carnet de conducere, aveam masina si am imprumutat-o cateva zile unei prietene. Ea isi aminteste perfect ca si-a cumparat rovigneta, mi-a spus pana si de la ce benzinarie a cumparat-o (o sa merg maine acolo ca sa vad daca mai pastreaza cumva evidenta rovignetelor emise in urma cu 2.5 ani).

Intrebarea mea ar fi: este legal sa primesc o astfel de instiintare la 2.5 ani de la data eventualei abateri? Se poate ataca? Daca da, cum procedez, care sunt pasii? Procesul verbal de constatare a contraventiei poarta data de 13.09.2011 insa eu nu am primit instiintarea decat in 14 octombrie 2013.
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 10:11, 7 Noiembrie 2013
ORDIN Nr. 769 din 1 octombrie 2010
privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din România

Art. 3. - (1) Tariful de utilizare se achită în avans pentru perioade de valabilitate de: o zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni.
(2) Perioadele de valabilitate se determină astfel:
a) o zi - ziua corespunzătoare datei pentru care a fost achitat;
b) 7 zile - ziua corespunzătoare datei de început a valabilităţii şi următoarele 6 zile;
c) 30 de zile - ziua corespunzătoare datei de început a valabilităţii şi următoarele 29 de zile;
d) 90 de zile - ziua corespunzătoare datei de început a valabilităţii şi următoarele 89 de zile;
e) 12 luni - ziua corespunzătoare datei de început a valabilităţii şi până în ziua anterioară aceleiaşi zile a anului următor inclusiv.
Brigid a scris:

Buna seara. In urma cu doua saptamani am primit instiintare de amenda pentru circulatie fara rovigneta in data de 18 martie 2011 (!?!). Eu atunci nu aveam carnet de conducere, aveam masina si am imprumutat-o cateva zile unei prietene. Ea isi aminteste perfect ca si-a cumparat rovigneta, mi-a spus pana si de la ce benzinarie a cumparat-o (o sa merg maine acolo ca sa vad daca mai pastreaza cumva evidenta rovignetelor emise in urma cu 2.5 ani).

Intrebarea mea ar fi: este legal sa primesc o astfel de instiintare la 2.5 ani de la data eventualei abateri? Se poate ataca? Daca da, cum procedez, care sunt pasii? Procesul verbal de constatare a contraventiei poarta data de 13.09.2011 insa eu nu am primit instiintarea decat in 14 octombrie 2013.

Am sperat sa va dea cineva un raspuns precis. Exista pe lista unii avocati, foarte binevoitori, care vin chiar cu citarea din reglementar. Dar nimenea nu este obligat sa furnizeze, pro bono, asistenta juridica permanent.

Asadar, nu va pot preciza cifre - reglementare, articol, etc. - dar, in mod sigur, termenul in care trebuia sa fiti notificata este de ordinul 1- 3 luni, sub sanctiunea nulitatii. Ce trebuie sa faceti? Nimic! Afirm mereu: nu jucati niciodata pe terenul adversarului! Daca, prin absurd, vreodata veti fi executata, abia atunci o veti contesta in Justitie, invocand perimarea. Ei, si nu dvs., trebuie sa dovedeasca faptul ca v-au notificat - nu va mai descriu procedura, in orice caz, o scrisoare simpla nu este o "notificare" - in termen.

Nu am retinut de la cine ati primit notificarea, CNADR sau Taxe locale? Daca este de la CNADR, si nu este prea aspra, o puteti folosi ca hartie igienica. Daca este de la Taxe Locale, deoarece suntem o tara europeana, si suntem civilizati, este bine sa trimiteti un email la ei. Eu am rezolvat, prin email, inclusiv anulare de amenzi de circulatie. Sunt multi din ei tineri, deschisi la minte, foarte amabili, cu o alta mentalitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rovinieta, plangere contraventionala Salagean  Vasilica Salagean Vasilica Buna ziua . As dori sa aflu si parerea voastra referitoare la o speta. La achizitionarea unei roviniete pe 12 luni din eroare se tasteaza gresit numarul ... (vezi toată discuția)
O sa fiu amendat pentru neplata rovinieta? johnythelove johnythelove Buna ziua, Vreau sa ma ajutati sa lamuresc o problema. Pe data de 2 Ianuarie am cumparat rovinieta, iar pe data de 8 au fost schimbate numerele la masina, ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda rovigneta grandanat grandanat Se poate contesta amenda de revigneta pe motiv ca n-am avut de unde s-o procur? Am fost de buna intentie, si am vrut sa-mi fac, dar din cele 3 benzinarii pe ... (vezi toată discuția)