Brigid a scris:
Buna seara. In urma cu doua saptamani am primit instiintare de amenda pentru circulatie fara rovigneta in data de 18 martie 2011 (!?!). Eu atunci nu aveam carnet de conducere, aveam masina si am imprumutat-o cateva zile unei prietene. Ea isi aminteste perfect ca si-a cumparat rovigneta, mi-a spus pana si de la ce benzinarie a cumparat-o (o sa merg maine acolo ca sa vad daca mai pastreaza cumva evidenta rovignetelor emise in urma cu 2.5 ani).
Intrebarea mea ar fi: este legal sa primesc o astfel de instiintare la 2.5 ani de la data eventualei abateri? Se poate ataca? Daca da, cum procedez, care sunt pasii? Procesul verbal de constatare a contraventiei poarta data de 13.09.2011 insa eu nu am primit instiintarea decat in 14 octombrie 2013.
Am sperat sa va dea cineva un raspuns precis. Exista pe lista unii avocati, foarte binevoitori, care vin chiar cu citarea din reglementar. Dar nimenea nu este obligat sa furnizeze, pro bono, asistenta juridica permanent.
Asadar, nu va pot preciza cifre - reglementare, articol, etc. - dar, in mod sigur, termenul in care trebuia sa fiti notificata este de ordinul 1- 3 luni, sub sanctiunea nulitatii. Ce trebuie sa faceti? Nimic! Afirm mereu: nu jucati niciodata pe terenul adversarului! Daca, prin absurd, vreodata veti fi executata, abia atunci o veti contesta in Justitie, invocand perimarea. Ei, si nu dvs., trebuie sa dovedeasca faptul ca v-au notificat - nu va mai descriu procedura, in orice caz, o scrisoare simpla nu este o "notificare" - in termen.
Nu am retinut de la cine ati primit notificarea, CNADR sau Taxe locale? Daca este de la CNADR, si nu este prea aspra, o puteti folosi ca hartie igienica. Daca este de la Taxe Locale, deoarece suntem o tara europeana, si suntem civilizati, este bine sa trimiteti un email la ei. Eu am rezolvat, prin email, inclusiv anulare de amenzi de circulatie. Sunt multi din ei tineri, deschisi la minte, foarte amabili, cu o alta mentalitate.