avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vizitarea nepotilor de catre bunicii materni dupa ce ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vizitarea nepotilor de catre bunicii materni dupa ce mama copiilor a murit

Am doi copii, iar prima mea sotie (mama lor) a murit. Bunicul matern este un om de afaceri cu posibilitati financiare peste medie si este obisnuit sa dirijeze vietile celor din jurul sau. N-am avut nimic impotriva sa-si viziteze nepotii si, de aceea, i-am lasat de multe ori pe copiii mei impreuna cu bunicii la diverse iesiri in oras. Ma deranjeaza foarte mult ca bunicul incearca sa le transmita nepotilor alte principii de viata decat cele pe care le-au invatat de la mine.

In plus, in ultimul timp, datorita faptului ca m-am recasatorit, acelasi bunic le-a spus nepotilor diverse lucruri urate despre mine (si despre sotia mea), subminandu-mi astfel autoritatea de tata in fata lor. Desi eu nu am fost de acord, le-a facut cadouri scumpe si consumatoare din timpul necesar temelor (console de jocuri electronice, tablete PC) si intentiona sa le mai faca (era in tratative cu nepotul minor pentru un iPhone). Actuala mea sotie este o persoana responsabila care s-a atasat de copiii mei si care le poarta de grija. Suntem casatoriti civil si cununati. Copiii o indragesc si ii spun "mama" fara sa le ceara nimeni acest lucru.

In repetate randuri l-am rugat pe bunic sa nu le mai spuna copiilor mei lucruri urate despre mine, dar nu a inteles.

La ultima iesire pe care bunicii au avut-o cu copiii, bunicul le-a spus ca, la 14 ani, vor putea alege unde sa stea: in continuare cu mine (tatal lor), sau sa se mute la bunici. M-am suparat si nu i-am mai lasat sa iasa impreuna. I-am transmis bunicului ca, daca imi promite ca nu le mai spune copiilor lucruri urate despre mine si daca tine cont de principiile pe care le-au invatat de la mine, revenim la o relatie fireasca si poate sa-si vada nepotii in continuare. Bunicul, care, probabil, a considerat sub demnitatea lui sa promita asta, a apelat la instanta pentru a se stabili un program de vizitare a nepotilor.

Dupa ce instanta va stabili un program de vizitare, ce voi face? Voi privi neputincios cum bunicul ma va ponegri in fata copiilor mei? Vrea sa mearga si in vacanta cu ei, dar el nu are experienta cu copiii (odata unul dintre nepoti era sa se inece atunci cand a fost dus de bunic la piscina), iar bunica este un "caz". Ea nu primeste pe cineva in casa decat in cazuri deosebite, nici chiar pe nepoti. Unul dintre nepoti n-a intrat in casa bunicii pana la 5 ani si, pana la 8 ani, a stat in casa ei maxim o ora si jumatate in total (in cele 4-5 vizite pe care a reusit sa le faca). Celalalt nepot, mai mare, a stat in total (in toata viata lui) vreo 4-5 ore. Bunica nu porneste aragazul (mananca numai de la restaurant), nu le-a fiert nepotilor niciodata un ou, nu le-a facut un ceai, nu le-a schimbat niciodata un scutec, nu le-a dat un medicament, nu stie sa ii ia in brate... Ea are o teama de microbi si, de aceea (dar nu numai de aceea) nu pune mana usor pe ceva, inclusiv pe nepoti. De exemplu, cand vrea sa intre intr-un magazin, asteapta la usa pana intra sau iese cineva pentru a se putea strecura fara sa puna mana pe usa. Daca nu trece nimeni, scoate din poseta o manusa, o pune pe mana dreapta, deschide usa cu aceasta, intra, iar apoi isi scoate manusa si o pune la loc. Este un "caz". Cum ar putrea aceasta bunica sa ingrijeasca nepotii?

Daca instanta decide ca nepotii sa stea la bunici un weekend din cand in cand, bunica va fi bulversata. Nepotii n-au dormit niciodata in casa ei si nici nu vrea asta. Ea vrea sa-i vada numai in locuri impersonale: in parcuri, la restaurante, la locuri de joaca etc.

Daca instanta hotaraste sa-mi las copiii cu bunicii in vacanta, ce voi face?

Va rog sa-mi dati un sfat.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2013
un_tata, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 16:02, 13 Noiembrie 2013
AVLIL a scris:

Nu vad un mesaj bun catre copiii dv. sa interziceti legatura lor cu bunicul;


Daca bunicul mi-ar fi dat un simplu telefon prin care s-ar fi angajat doar la un singur lucru, si anume: sa nu ma mai ponegreasca in fata copiilor, i-as fi lasat pe copii sa iasa cu el. Dar n-a facut-o.

Eu, de fapt, l-am oprit DOAR pe bunic sa-si vada nepotii, nu si pe bunica. Bunicii i-am si dus odata nepotii la scara blocului din orasul in care locuieste (altul decat cel in care stau eu).

Cum am incercat eu sa inchei aceasta situatie

1. Am redus cererile mele catre bunic doar la doua: sa nu ma mai vorbeasca de rau in fata nepotilor si sa nu incerce sa ii ia de tot;

2. L-am sunat, dar nu mi-a raspuns.

3. I-am trimis doua scrisori;

4. Am vorbit la telefon cu bunica de multe ori (ea raspunde) si i-am explicat cerintele mele si ca nu astept decat ca - intr-o convorbire telefonica de 30 de secunde - bunicul sa-mi promita cele doua lucruri de mai sus;

5. M-am dus neanuntat pana in provincie - unde locuiesc bunicii - si i-am dus pe copii sa se intalneasca cu bunica (pe bunic eram suparat (aici las la o parte ca, din momentul in care am anuntat-o pe bunica despre faptul ca sunt cu nepotii langa blocul ei, i-au trebuit doua ore si 10 minute pana sa coboare la ei (bineinteles ca a refuzat sa-i cheme in casa))).

6. Copiii l-au rugat - la telefon - pe bunic sa indeplineasca cele doua cereri ale mele.

Dupa toate acestea, bunicul a ramas pe pozitia lui: nu m-a sunat. Era suficient macar sa-mi spuna la telefon: "Uite, nu le mai spun nimic rau despre tine. Pot sa-i vad?" Si raspunsul meu ar fi venit instantaneu: "Da."

Bunicul a preferat insa sa apeleze la instanta. Eu, daca as fi rau, as lasa procesul sa continue. De ce? In vremurile bune bunicii se intalneau cu nepotii IN FIECARE WEEKEND. Apoi, mai recent, din doua in doua saptamani. In plus, intrucat bunicul circula mult si trece saptamanal prin orasul meu, mai venea si in vizite fulger in timpul saptamanii. Daca instanta va decide ca nepotii sa mearga la bunici UN WEEKEND LA DOUA LUNI (am gasit spete asemanatoare in care acesta era intervalul de vizitare), ce va face bunicul? Va fi o scadere drastica a timpului cu care era obisnuit. Este in defavoarea lui acest proces initiat de el, dar poate ca nu-si da seama. Daca mi-ar fi dat telefonul de 30 de secunde despre care am vorbit mai sus, ar fi putut sa se intalneasca cu nepotii mult mai des. Dar, ce sa-i faci? Daca este obisnuit sa se acopere cu hartii (vorba cinica: "Mortii se acopera cu pamant, iar cei vii cu hartii."), prefera sa aiba o hartie la mana care sa stipuleze ca are dreptul la un weekend la doua luni. Este om de afaceri si intelege repede ce pierde si ce castiga, dar probabil ca nu-i este usor sa CEARA ceva; prefera sa IMPUNA.

Ce-mi propuneti?

1. Sa constat ca bunicul este de neschimbat, ca n-am ce-i face, sa opresc procesul si sa-l las sa iasa cu nepotii - de cateva ori pe luna - si sa ma jigneasca in fata lor?

sau

2. Sa fiu "rau" si sa las procesul initiat de el sa-si urmeze cursul si apoi sa iasa cu nepotii o data la doua luni (asa cum, probabil, va hotari instanta)?


Pe ei i-ati intrebat ce cred cand le-ati intrerupt relatia cu bunicul? Sunt marisori. Ei sufera in urma acestui razboi orb?


Da, i-am intrebat. Copiii mi-au spus ca nu inteleg de ce bunicul nu vrea sa-mi promita ca nu ma mai vorbeste de rau in fata lor. Ei chiar l-au sunat pe bunic si i-au spus sa-mi raspunda la scrisori (la cele in care il rugam acest lucru). Copiii sufera cand bunicul ma ponegreste in fata lor. Ei imi spun - fara sa-i intreb - ce le-a zis despre mine. Le pare rau. Vor sa se intalneasca cu bunicul si vor sa fie bine si aceleasi lucruri le doresc si eu. Vi se pare absurd din partea mea si ca am o pretentie exagerata daca ii cer sa nu ma vorbeasca de rau in fata nepotilor? Este atat de greu?


Nu vad sa conteze cat gateste sau croseteaza bunica, daca in vizite copiii stau in oras sau in casa bunicilor.


Conteaza. Daca bunica nu poate face nimic, inseamna ca:

1. Copiii nu vor dormi in casa bunicilor, ci la hotel, singuri in camera, in timp ce bunica va dormi in casa ei, iar bunicul la hotel intr-o camera diferita de cea a nepotilor.

2. Vor sta multe ore singuri si vor putea sa se uite la televizor la ce vor ei si vor putea sa navigheze in Internet pe unde vor dori (nesupravegheati).

3. N-o va ajuta nimeni pe fetita la dus; nu le va spune nimeni vreo poveste inainte de culcare (dar nu numai atunci).

4. In timpul cat vor sta la hotelul bunicului, nu vor petrece prea mult timp cu bunicii; doar mesele vor fi comune. In rest, bunicul va fi ocupat cu afacerile lui (telefoane cvasi-permanente, intalniri cu parteneri si angajati, studierea e-mail-urilor, a documentelor firmei etc.), iar pe copii ii va incredinta soferului pentru a-i duce prin oras sau ii va trimite acasa la o fosta bona. Cand copiii vor sta prin hotel asteptandu-l pe bunic sa-si faca timp si pentru ei, vor avea ocazia sa admire pliantele de la receptie cu reclame la casele de toleranta, vor putea accesa nestanjeniti Internetul de la receptie, vor sta la TV...

5. Cand vor iesi in oras, fetita mea (7 ani) va merge singura la toalete publice; Bunica NICIODATA n-a insotit-o;

6. In toata perioada petrecuta impreuna vor manca numai de la restaurante si, la iesirile in oras, produse de fast food;

7. Daca vreunul dintre ei face febra, bunica nu stie sa faca nimic altceva decat sa anunte Salvarea;

Ce credeti? Este bine?



Nu asteptati sa va sune bunicul, trimiteti copiii la ei sambata; propuneti-le sa le lasati copiii de sambata pana duminica maine.


Daca le trimit copiii fara sa ma sune, inseamna ca sunt de acord sa se intample cele sapte lucruri - numerotate mai sus -, iar bunicul sa-si continue nestingherit opera de ponegrire a mea si de incercare de a-i desprinde de mine ("La 14 ani puteti sa va mutati la mine.").


Credeti-ma: vreau ca bunicii sa aiba o relatie normala cu copiii mei. Dar bunicii vor? Cred ca acestia ma considera in neregula si doresc sa-i influenteze pe nepoti spre un mod de viata si principii mult diferite de cele oferite de mine.


* * *

Avocata bunicilor, de buna credinta, ne-a aranjat ca marti (12 nov.) eu si bunicii sa mergem la mediere in cabinetul dumneaei. La aceasta mediere vor participa: avocata bunicilor, psihologul, bunicii si eu.

Inainte de aceasta, luni (11 nov.), voi merge cu copiii la acelasi psiholog pentru a-i vedea. Avocata bunicilor mi-a spus ca este bine sa fie vazuti inainte pentru ca bunicii sa nu invoce ca nu stiu daca nepotii sunt bine. Voi merge la ambele intalniri.

Sunt de buna credinta si vreau sa se solutioneze acest conflict care, dupa parerea mea, este prelungit de mandria si aroganta bunicului.

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2013
un_tata, utilizator
Avocata bunicilor, de buna credinta, ne-a aranjat ca marti (12 nov.) eu si bunicii sa mergem la mediere in cabinetul dumneaei. La aceasta mediere vor participa: avocata bunicilor, psihologul, bunicii si eu.


Buna seara, inteleg ca d-na avocat v-a facut o buna impresie, insa nu inteleg e avocata partii ( hai sa zicem) adverse sau e mediator ?
De ce vine psihologul la mediere ?
Cum adica sa stie bunicii daca sunt copiii bine ? De ce n-ar fi bine ?
Puteti ajunge la un acord in ce priveste programul de vizita, acord ce va fi prezentat apoi in instanta, un program nu asa lung cum isi doresc buncii, ci mai aproape de ce vi se pare dvs rezonabil.
Bunicii nu se vor schimba in comportament, trebuie sa constientizati asta. Degeaba il presati pe bunic sa va promita ca nu va mai ponegreste, cat se va abtine ?
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
Eu nu am avocat. Avocata bunicilor ( a partii adverse - in termeni juridici ), fiind o mama si o persoana de buna credinta, incearca sa rezolve aceasta problema pe cale pasnica, fara sa mai fie nevoie de proces.

Dumneaei mi-a propus sa mergem - eu si bunicii - la o mediere la cabinetul unui psiholog (s-ar putea sa fie mai mult decat psiholog, poate mediator?). Aceasta mediere va contribui - intr-un mod pe care nu-l stiu deocamdata - la incetarea procesului.

La mediere vor fi: avocata partii adverse, psihologul (despre care nu stiu daca nu cumva este si mediator), cei doi bunici si eu (tatal).

Daca bunicul nu vrea sa promita ca nu ma mai ponegreste in fata nepotilor, ma pot face si eu "rau" si pot lasa procesul sa continue. Se va ajunge la decizia instantei prin care bunicii isi vor vedea nepotii - cel mai probabil - un weekend la doua luni. Bunicul va fi foarte nemultumit; era obisnuit cu vizite mai dese. Instanta, la care el a apelat, ii va explica mai bine ca el este DOAR bunic si nu tata; nu poate fi pe picior de egalitate cu tatal. Desigur, va putea sa ma ponegreasca in continuare o data la doua luni dar, macar, nu ma va ponegri de cateva ori pe luna cum este posibil sa se intample daca eu fac pace neconditionata.

Sa ma lase inima sa fac asa? Sa-l las pe bunic sa cada in capcana pe care el insusi, in ciuda abilitatilor sale de afaceri, a intins-o?

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2013
un_tata, utilizator
Oricum, e si interesul dvs ( in calitate de reprezentant al copiilor, ca tata ce le urmariti interesul) sa mergeti la intalnire. Fiti calm, nu va enervati sub niciun motiv, nu uitati de ce sunteti acolo, sedinta nu va obliga la nimic, nu sunteti obligat sa semnati ce nu vreti, nu va dauneaza ( la proces ) daca nu reusiti sa ajungeti la un acord.
Fiti deschis la propuneri, nu cred ca vor reusi sa aiba vizita la doua luni , ci mai des, dar nu atat cat vor- doua week-end-uri, nicidecum o luna de vacanta si ce mai vor si in cursul saptamanii...
Va uram succes si daca aveti timp si sunteti dispus, sa ne scrieti si noua cum ati rezolvat.
Eu voi merge la orice intalnire.

Chiar daca instanta le va acorda bunicilor un weekend pe luna (ceea ce este putin probabil), oricum va fi rar fata de cum erau ei obisnuiti. Pe timpuri se intalneau uneori in fiecare weekend, plus vizite fulger in timpul saptamanii. Bunicii vor fi foarte nemultumiti chiar si cu un weekend pe luna. Este foarte restrictiv acest program fata de ce faceau ei inainte.

Dupa finalizarea acestei situatii consider ca este o datorie pentru mine si o obligatie - fata de toti cei care mi-au raspuns si fata de toti cei care au citit acest articol - sa scriu aici cum a fost.

Va multumesc tuturor.

Alte discuții în legătură

Relatia nepot-bunic alenira alenira Conform legii 274/2004, cunosc faptul ca atat nepotii cat si bunicii au dreptul la o buna comunicare intre ei care sa conduca la intarirea afectiunii ... (vezi toată discuția)
Drept de vizita copii dupa divort Bibi2017 Bibi2017 Buna ziua.Fratele meu a divortat.Divortul s-a desfasurat in conditii foarte dificile.Nu s-au stabilit prin lege clar drepturile tatalui de a vedea copiii (2 ... (vezi toată discuția)