avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Sold debitor in 461 si creditor in 1068 alte rezerve
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Sold debitor in 461 si creditor in 1068 alte rezerve

buna ziua !
in balanta unei sc exista sold debitor in 461 si sold creditor in 1068. ce se poate face cu aceste sume sa fie micsorate .
multumesc .
Cel mai recent răspuns: radumuresan , utilizator 11:56, 6 Noiembrie 2013
De ce sa fie miscorate? In acele conturi sumele au ajuns prin inregistrarea unor documente contabile care au un continut economic. Asa ca nu pot disparea din conturi asa pur si simplu.
In 461 se inregistreaza de obicei o creanta a socitatii fata de un tert. trebuie vazut cum s-a debitat contul si recuperate/incasate creantele respective daca nu s-au prescris....

Cu sumele din 1068 se poate acoperi pierderea contabila sau se pot distribuii dividente catre asociati. Trebuie analizat daca s-au impozitat aceste sume, daca nu (adica daca s-au distribuit din rezultatul brut) atunci trebuie impozitate adica le considerati elemente similare veniturilor la calculul impozitului pe profit.

Codul fiscal:
ART. 22 Provizioane şi rezerve
(5) Reducerea sau anularea oricărui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusă se include în veniturile impozabile, indiferent dacă reducerea sau anularea este datorată modificării destinaţiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei către participanţi sub orice formă, lichidării, divizării, fuziunii contribuabilului sau oricărui alt motiv. Prevederile prezentului alineat nu se aplică dacă un alt contribuabil preia un provizion sau o rezervă în legătură cu o divizare sau fuziune, reglementările acestui articol aplicându-se în continuare acelui provizion sau rezervă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdere contabila Cristina Vasile Cristina Vasile Imi puteti spune daca in anul 2007 am avut pierdere contabila( ct.117), cand pot sa o acopar daca in 2008 am avut profit? La sf. anului 2008 sau la inceputul ... (vezi toată discuția)
Inchiderea contului 461 mioara2012 mioara2012 Buna ziua. In anul 2012 am facut o inregistrare in contul lui 461-Debitori diversi. Am intrebat la Finante daca pot inchide acest cont prin 117 sau prin ... (vezi toată discuția)
Exercițiu financiar 2019: administratorul a tot ridicat bani din firmă, cum să procedez cu conturile 542 și 461? vă rog să mă ajutați cu un sfat Serbanstefan21 Serbanstefan21 Buna ziua. Administratorul firmei a tot ridicat bani din firma si soldul lui 542 este destul de mare.Vechea contabila amvazut ca i-a inregistrat apoi in 461 ... (vezi toată discuția)